Rus askeri Kiev’e girdi

Rus askeri Kiev’e girdi

Rusya-Ukrayna krizinde günlerdir beklenen işgal girişimi sabaha karşı Rus lider Putin'in kararıyla Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta başladı. Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da bir devletin diğerine yaptığı en büyük saldırıyı gerçekleştirerek Ukrayna'nın başkenti Kiev'e girdi. Bölgedeki son gelişmeler haberimizde...

Ukrayna-Rusya gerilimi son günlerde iyice zirveye çıkmış ve tüm dünya neler yaşanacağına odaklanmıştı. Rusya-Ukrayna krizinde beklenen işgal girişimi bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rus birlikleri kısa süre içerisinde Ukrayna'nın kritik askeri merkezlerine havadan taarruz düzenledi. Ukrayna 2 Rus helikopterini vurduğunu ve 2 Rus askerini rehin aldığını açıkladı. Rus askerinin Kiev'e girdiği bildirilirken Ukrayna'nın Melitopol Hava Üssü'nün bombalandığı belirtildi.

İşte son gelişmeler;

TÜRKİYE'DEN İRTİBAT DUYURUSU

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’da bulunan Türk vatandaşlarının ve birinci derece yakınlarının bilgilerini iletebilecekleri e-posta adresi ve telefon numarasını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ukrayna’da yaşayan veya bulunan değerli vatandaşlarımız, Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı ve tahliye operasyonu gerçekleştiğinde irtibata geçmek üzere, kendinizin ve beraberinizdeki birinci derece yakınlarınızın (eş, çocuk) isim ve kimlik bilgilerini, bulunduğunuz şehri ve size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarasını acilen aşağıdaki adrese e-posta ya da cep telefonuna whatsapp veya sms mesajı olarak iletmenizi rica ediyoruz. [email protected] +90 538 095 88 31” ifadelerini kullandı.

HAVAALANI GERİ ALINDI

Ukrayna Kiev bölgesindeki Hostomel havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.

ABD, RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI EDECEK

ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

UKRAYNA: SALDIRILARDA 57 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, bugün 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 169 kişinin yaralandığını açıkladı.

PENTAGON AVRUPA'YA ASKER KONUŞLANDIRACAK

ABD Başkanı Joe Biden, "Almanya'da konuşlandırmak üzere ek ABD askeri gücüne yetki veriyorum" dedi.

Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

RUSYA AÇIKLADI: HERSON'A GİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdiğini duyurdu.

UKRAYNA'NIN KORKTUĞU OLDU

Rus ordusu, Kiev yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali ve Hostomel Havaalanı'nın kontrolünü ele geçirdi.

KİEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Ukrayna, Rusya'nın askeri operasyonunun ardından ülkenin başkenti Kiev'de halkın güvenliğinin sağlanması adına bugünden itibaren kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Rusya'nın Ukrayna yönelik askeri operasyonu devam ederken, Ukrayna hükümeti başkent Kiev'de halkın güvenliğini sağlamak adına sokağa çıkma yasağı uygulama kararı aldığını duyurdu.

ukrayna-1.jpg

Alınan karar kapsamında bugünden itibaren başlayan sokağa çıkma yasağının, 07.00 ile 22.00 saatleri arasında uygulanacağı ifade edildi. Bu kararın, başkent sakinlerinin güvenliğinin sağlanması için gerekli bir adım olduğunu belirten Ukrayna hükümeti, sokağa çıkma yasağı boyunca toplu taşımanın hizmet vermeyeceğini kaydetti. Aynı zamanda, metro istasyonlarının günün her saatinde sığınak olarak hizmet vereceği bildirilirken, Kiev halkının evlerine zamanında dönmeleri yönünde çağrıda bulunuldu.

Sokağa çıkma yasağı süresince vatandaşların, özellikle kritik altyapı şirketlerinin çalışanları olmak üzere şehir içinde sokağa çıkması gerektiği durumda yanlarında kimlik belgelerini bulundurmaları gerektiği ifade edildi.

114 UKRAYNA ASKERİ TESLİM OLDU, 74 ASKERİ TESİS İMHA EDİLDİ

Rusya’nın Ukrayna operasyonuna dair Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 114 Ukrayna askerinin teslim olduğu ve toplam 74 askeri tesisin imha edildiği belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken her 2 ülkeden de yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait 11 havaalanı, 3 komuta merkezi, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait 1 üs, S-300 ve Buk - M1 Hava Savunma Sistemleri ve 18 radar istasyonu dahil toplam 74 askeri tesis imha edildi” ifadelerine yer verildi. Konaşenkov ayrıca, operasyonlar sırasında Rusya’ya ait bir Su-25 savaş uçağının düştüğünü, pilotların ise fırlatma sistemleri sayesinde hayatta kaldığını aktardı

Donbass sınırında Rusya ile Ukrayna askerleri arasında yaşanan çatışmalara da değinen Konaşenkov, “114 Ukrayna askeri silahlarını bırakarak Rus birliklerine teslim oldu" dedi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Rus askerlerine yaptığı çağrıda, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ndeki askeri personelin, milliyetçilerden farklı olarak Ukrayna halkına yemin ettiğini ve emirlere uyduğunu dikkate alın ve onlara saygılı davranın. Silah bırakan Ukraynalı askerlerin çıkışı için güvenli koridorların oluşturulması üzerinde çalışın” ifadeleri yer aldı.

ABDULLAH GÜL'DEN RUSYA SALDIRISINA SERT TEPKİ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin, ''Rusya’nın diplomatik yolları terk ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saldırısı, uluslararası hukuku ve anlaşmaları tanımadığının ilanıdır. Bu davranış biz dahil, tüm komşular ve bölge için örtülü tehdittir.'' açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'NIN HAVA ÜSSÜ BOMBALANDI

Ukrayna'nın doğusundaki en stratejik liman şehri olan Mauripol'un batısında yer alan Melitopol Hava Üssü, Rus uçakları tarafından vuruldu.

screenshot-1.jpg

RUS ASKERİ KİEV’E GİRDİ

Rus kuvvetleri bu sabaha karşı Ukrayna'ya karadan, havadan ve denizden saldırı başlatarak İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da bir devletin diğerine yaptığı en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. Dünya saldırının şokunu yaşarken, Fransa merkezli AFP, Rus askerlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e kuzey yönünden girdiğini abonelerine duyurdu.

Bloomberg’de yer alan habere göre Ukraynalı yetkililer, Rus tanklarının Kırım’dan Ukrayna’nın güney topraklarına girişinden sonra Belarus’daki Rus kuvvetleri Kiev bölgesine giriş yaptı. Üst düzey bir Rus yetkili, Rusya’nın Kiev’deki en önemli amaçlarından birinin ABD etkisinden uzak, Moskova yanlısı bir hükümet kurmak olduğunu bildirdi.

UKRAYNA SINIR MUHAFIZLARI TÜM GÖREVLERİNİ BIRAKTI

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin halkla ilişkiler merkezi, Ukrayna sınır muhafızlarının Rusya sınırındaki tüm görevlerini bıraktığını açıkladı. Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) halkla ilişkiler merkezi, 42 Ukrayna sınır muhafızının Rusya sınırındaki vazifelerini bırakarak Bryansk bölgesi ve Kırım’daki kontrol noktalarına ulaştığını bildirdi.

FSB'den yapılan açıklamada, "Ukrayna sınır muhafızları vazifelerini terk etti ve Rusya Federasyonu topraklarına geliyorlar. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı’ndan 26 memur, Ukrayna topraklarında hizmetlerine devam etmeyi reddederek, saat 11.15’te Bryansk bölgesindeki FSB sınır departmanının Troyebortnoye kontrol noktasına geldi” ifadeleri yer aldı.Ayrıca, saat 12.10’da 16 muhafızın Kırım’daki sınır departmanının Dzhankoi kontrol noktasına ulaştığı bildirildi.

1424696.jpg

UKRAYNA ASKERİ UÇAĞI DÜŞTÜ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait, 14 kişinin içinde bulunduğu askeri uçak başkent Kiev’in güneyinde düştü. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Kiev bölgesindeki Zhukivtsi ve Trypillya arasında 14 kişiyi taşıyan ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçak düştü. Toplam can kaybının belirlenmek için incelemeler sürüyor” denildi. Açıklamada, uçağa Rusya müdahalesi olup olmadığına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

basliksiz-2.jpg

UKRAYNA, 2 RUS HELİKOPTERİNİ VURDU

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vurduğunu duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle bütün dünyanın akıbetini takip ettiği kriz büyümeye devam ediyor. Son olarak, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre, iki Rus askeri, ülkenin başkenti Kiev çevresinde silahlarıyla esir alındı. Esir askerler ve ele geçirilen silahlara ilişkin görüntüler, sosyal medyadan paylaşıldı.

UKRAYNA, İKİ RUS ASKERİNİ ESİR ALDI

Ukrayna’nın, Rusya’nın askeri müdahalesinin ardından iki Rus askerini esir aldığı bildirildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre askerler, Kiev çevresinde silahlarıyla esir alındı.

1424678.jpg

Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle bütün dünyanın akıbetini takip ettiği kriz büyümeye devam ediyor. Son olarak, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre, iki Rus askeri, ülkenin başkenti Kiev çevresinde silahlarıyla esir alındı. Esir askerler ve ele geçirilen silahlara ilişkin görüntüler, sosyal medyadan paylaşıldı.

silah-001.jpg

UKRAYNA, RUS ORDUSUNUN KIRIM'DAN GİRİŞ ANLARINI YAYINLADI

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları, bugün yerel saatle 05.00’da Rus ordusunun Kırım’dan giriş yaptığı anlara ilişkin görüntüleri yayınladı. Ukrayna sınırında günlerdir süren gerilim Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasıyla birlikte zirveye ulaştı. Rusya, Ukrayna'da birçok kente havadan taarruz düzenledi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları’ndan yapılan açıklamada, “Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı tarafından bildirildiği üzere, Rusya'nın saldırganlığı bugün saat 5.00 sıralarında gerçekleşti. Bir saldırı da Kırım yönünden geldi” denildi. Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları, Rus ordusunun Kırım'dan girişine ilişkin görüntüleri de yayınladı.

1424648-1.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN