Soykırımcı İsrail yalnızlaşıyor: AB bir ilke imza atarak Gazze için nihai ateşkes çağrısı yaptı

Soykırımcı İsrail yalnızlaşıyor: AB bir ilke imza atarak Gazze için nihai ateşkes çağrısı yaptı

Gazze’de süren soykırıma karşı bugüne kadar tutarlı bir politika izlemeyip, her fırsatta Netanyahu’ya destek mesajı veren Avrupa Birliği, BM Genel Sekreteri Guterres’in ‘Çifte standarttan kaçının’ çağrısı sonrası bir ilke imza attı. İsrail vahşetine karşı şimdiye kadar ki en net tavrı ortaya koyan AB liderleri, Gazze’de nihai ateşkes çağrısında bulundu.

Gazze’de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 32 bin sivilin katledilerek yapılan soykırıma aylardır karşı çıkmayan Avrupa Birliği, inandırıcı bulunmasa da bir ilke imza attı. Avrupalı liderleri Ukrayna’ya gösterdikleri turumu Gazze için de izlemeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘Çifte standarttan kaçının’ dedi. Guterres’in bu açıklamasından sonra Brüksel’de toplantı halinde olan AB liderleri, beklenmedik bir adım attı.

António Guterres | European Youth PortalBM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Avrupa Birliği liderleri, Brüksel'de süren zirvenin Orta Doğu oturumunda beş ay süren derin görüş ayrılığını sonlandırarak Gazze konusunda hazırlanan ortak bildiriyi kabul etti. Macaristan'ın İsrail-Hamas Savaşı'nın başlamasından bu yana ilk kez bir bildiriye imza atmasının ardından AB liderleri oybirliğiyle Gazze'de ‘sürdürülebilir bir ateşkese imkan verecek acil insani duraklama’ çağrısında bulundu.

'ACİL İNSANİ ARA'

İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırıları karşısında ortak tavır almakta zorlanan AB liderleri, ortak bildiride ‘eşi benzeri görülmemiş sivil can kayıpları ve kritik insani durum karşısında dehşete düşüldüğünü belirtti. Bildiride "AB Konseyi, sürdürülebilir bir ateşkese, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılmasına ve insani yardım sağlanmasına imkan verecek şekilde acil bir 'insani ara' çağrısında bulunur" ifadesi kullanıldı. Bildiride, "AB Konseyi, Gazze'deki felaket niteliğindeki insani durum ve bu durumun başta çocuklar olmak üzere siviller üzerindeki orantısız etkisi ve yaklaşan kıtlık riski konusunda derin kaygı duyuyor" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN