'Stratejik üstünlük' çıkışı yapan İsrail eski Şin Bet şefi Ayalon'dan dikkat çeken açıklama: Gazze bataklığına saplandık

'Stratejik üstünlük' çıkışı yapan İsrail eski Şin Bet şefi Ayalon'dan dikkat çeken açıklama: Gazze bataklığına saplandık

İsrail’in iç istihbarat örgütü Şin Bet’in 20 yıl önce başkanlığını yapan Ami Ayalon İsrail’in Gazze’de bir bataklığa saplandığını söylüyor. Hamas’ın kayıplar vermesine rağmen stratejik olarak üstünlük yakaladığını söyleyen Ayalon, müttefiklerin İsrail’i Hamas’la müzakereye zorlaması gerektiğini belirtiyor.

KARAR / ALMANYA

İsrail’in iç istihbarat örgütü Şin Bet’in eski başkanı Ami Ayalon Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a verdiği röportajda İsrail’in Gazze savaşı ile ilgili olarak başarısız olduğunu söyledi. Filistinlilerin Batı Şeria ve Gazze’de iki farklı temsilcisinin olmasının ilk önce işlerine geldiğini söyleyen Ayalon, birkaç yılda bir yapılan savaşlarla Hamas’ı etkisiz hale getirebilmeyi düşündüklerini ancak bunda başarılı olamadıklarını dile getirdi.

Hamas’ın askeri olarak güçlü olmamakla birlikte stratejik olarak doğru hareket ettiğini belirten Ayalon, kendilerinin askeri başarıya odaklandığını Hamas’ın ise ‘’Arap sokağının’’ onayının peşinde olduğunu belirterek, bunda da başarılı olduklarını vurguladı. Hamas’ın her savaş sonrasında desteğinin arttığını ve Filistinlilerin Hamas’ı yegane temsilci olarak görmeye başladığını belirten Ayalon son savaşın da Hamas’ı siyasi olarak güçlendirdiğini ifade etti.

Hamas’ın saldırma ihtimalini düşük gördükleri için yeterli tedbirler de almadıklarını belirten Ayalon, sınırdaki birlikleri başka tarafa yönlendirdiklerini ve bunun sonunda da Hamas saldırısında ağır kayıplar verdiklerini sözlerine ekledi.

Hamas’ın kendilerinden daha zekice hareket ettiğini söyleyen Ayol, Hamas’ın İsrail ordusunu şehirlere çekerek mümkün mertebe çok sivil öldürmesini planladığını iddia etti. Hamas’ın böylece ‘’Arap sokağını’’ ve dünya kamuoyunu kendi tarafına çektiğini belirten Ayalon, İsrail’in de bu stratejiye ayrıntısına kadar uygun davrandığını vurguladı.

'HAMAS BATAKLIĞINDA BOĞULMA TEHLİKEMİZ VAR'

Her savaşın bir gün son bulduğunu söyleyen Ayalon İsrail hükümetinin böyle bir planı olmadığını belirterek, bunun nedenini de savaşın bitmesi halinde koalisyon hükümetinin düşecek oluşuna bağladı. Bir savaşın siyasi amacı olmazsa amacının sadece savaş olacağının altını çizen Ayalon, bu durumda ‘’Hamas bataklığında boğulma tehlikemiz var’’ dedi.

Çözüm olarak İsrail’in siyasi bir perspektif sunması gerektiğini söyleyen Ayalon barış ve işgalin son bulması çağrısında bulundu. Ayalon, savaşın Filistinlilere karşı değil Hamas’a karşı yaptıklarının anlatılması, 2002 Barış inisiyatifi benzeri bir girişimin başlaması gerektiğini vurguladı.

İsrail ve Filistin tarafında aslında azınlıkta bulunan radikallerin savaşı sürdürdüğüne dikkat çeken Ayalon iki tarafta da siyaseti radikallerin kontrol ettiğini belirtti. Ayanol ‘’Biz kendi teröristlerimizle yeteri kadar mücade etmedik onlar da (Filistinliler) kendi teröristleri ile’’ dedi.

Savaşın son bulması ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalması için kendisinin hapishanelerdeki bütün Filistinlilerin serbest bırakılmasına taraftar olduğunu söyleyen Ayalon ‘’Savaşı sonlandırmak isterim. Çünkü Gazze bataklığına batacağız. Hamas’ı ancak ideoloji ve demokrasi ile yenebiliriz’’ dedi.

Barış inisiyatifi’in ancak İsrail’in müttefiklerinin zorlamasıyla mümkün olacağını söyleyen Ayalon ‘’İki devletli bir çözüm Filistinliler için bir hediye değil. İsrail’in varlığını sürdürmesi Yahdudi demokrasisinin sürmesi buna bağlı’’ dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN