Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşiyor: Karşılıklı büyükelçi atanacak

Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşiyor: Karşılıklı büyükelçi atanacak

Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atanacağını duyurdu. Çavuşoğlu "Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz" dedi. İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden yapılan açıklamada ise İsrail ve Türkiye'nin diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdikleri duyuruldu. İki ülke arasındaki normalleşme sürecinde, Tel Aviv ve Ankara’ya büyükelçilerin geri döneceği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden karşılıklı olarak en üst düzeye çıkarılması kararı çerçevesinde Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldıklarını açıkladı. Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile Ankara'da gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. İsrail'de yeni hükümetin kurulması ve Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle İsrail'le bir diyalog süreci başladığını hatırlatan Çavuşoğlu "Herzog'un Türkiye ziyareti ve daha sonra benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Ankara ziyareti ile süreç devam etti" dedi.

“BÜYÜKELÇİLERİN ATAMASIYLA SÜREÇ RESMEN BAŞLAYACAK”

Çavuşoğlu, iki ülke arasında havacılık alanında bir iş birliği anlaşması imzalandığını söyledi. Karma Ekonomik Komisyon toplantısının eylül ayında yapılacağını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Lapid'le gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye bir açıklama yapmıştık.

Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de böyle olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte zaten kararnamemiz de var, atayacağımız büyükelçiler konusunda isimleri de, diğer atayacağımız büyükelçilerin listesini de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak."

“FİLİSTİN, KUDÜS VE GAZZE‘NİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyükelçi atamasının önemli olduğunu vurgulayarak "Filistin, Kudüs ve Gazze‘nin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv'e iletilmesi de önemli" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, isim belirleme sürecinin başladığını söyledi.

TEL AVİV: “DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARMA KARARI ALDIK”

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Lapid'in "Türkiye ile ilişkilerin devam etmesi, bölgesel istikrar için önemli bir katkı ve İsrail vatandaşları için önemli bir ekonomik haber. İsrail'in dünyadaki duruşunu güçlendirmek istiyoruz" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Türkiye ve İsrail'in, diplomatik ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkarma, karşılıklı büyükelçi ve başkonsolos atanması kararı aldığı belirtildi. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesinin son bir yılda Herzog'un Ankara ziyareti, karşılıklı Dışişleri Bakanlarının ziyaretlerinin doğurduğu pozitif atmosferin devamlılığı olduğu aktarıldı.

DIŞİŞLERİ DİPLOMATLARI TELEFONDA İŞİ SONUÇLANDIRDI

İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Ushpiz'in Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal ile önceki akşam telefonda görüşerek konuyu sonuçlandırdığı paylaşıldı. İlişkilerin seviyesinin artırılmasının "iki halkın bağlarını güçlendirecek, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri derinleştirecek, bölgesel istikrara katkı sağlayacağı" kaydedildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da sosyal medya mesajında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı etiketleyerek “Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdir ediyorum- geçen yıl öncülük ettiğimiz, İsrail ile Türk halkları arasındaki daha fazla ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizmi ve dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme” dedi.

MAVİ MARMARA İLE BİRLİKTE İLİŞKİLER KOPMA NOKTASINA GELMİŞTİ

2010'da yaşanan Mavi Marmara olayından sonra iki ülke büyükelçilerini karşılıklı çekmişti. 2016'da ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmış ve karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. Ancak 2018'de Türkiye, İsrail'in ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açarak 60 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle büyükelçisini geri çağırmış ve İsrail'den benzer bir adım atmasını istemişti. Büyükelçiler bir daha Tel Aviv ve Ankara'ya geri dönmemişti.

ABD'DEN İLK TEPKİ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Konuya ilişkin ABD'den ilk açıklama, Ankara Büyükelçiliği'nden geldi. Açıklamada, "Haberleri memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN