ABD'den darbe üstüne darbe: F-35 programından çıkardı, parası ödenen uçakları vermedi şimdi de...

ABD'den darbe üstüne darbe: F-35 programından çıkardı, parası ödenen uçakları vermedi şimdi de...

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'ler nedeniyle F-35 programından çıkarılması ve parasını ödediği uçakların hiçbirini almaması, Türkiye-ABD ilişkilerini germişti. Washington yönetiminden tepki çekecek bir adım daha geldi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Yunanistan'a askeri yardım yasa tasarısını onayladı. Tasarıda Yunanistan'ın sipariş verdiği F-35 uçaklarının teslimatı için de yetki veriliyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Yunanistan'a askeri malzeme ve eğitim yardımını öngören yasa tasarını kabul etti.

Komite, Komite Başkanı Demokrat Bob Menendez ve Komite Üyesi Cumhuriyetçi Marco Rubio tarafından 9 Haziran'da sunulan ve 'ABD- Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Kanunu' başlıklı yasa tasarısını oyladı.

TÜM SENATÖRLERDEN ONAY

Tasarı, komitedeki tüm senatörlerin onayını alarak, oylanması için Senato Genel Kurulu'na gönderildi.

Senato'nun da onayını alması durumunda tasarı önce Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun ardından da ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına sunulacak.

TASARIDA NELER VAR?

Tasarıda Yunanistan ordusunun modernleşmesi ve Rusya yapımı ekipmanlardan uzaklaşan geçiş sürecine yönelik yardım bulunuyor.

Aynı zamanda 2022-2026 mali yıllarında Yunanistan'a yıllık 1,8 milyon dolar değerinde uluslararası askeri eğitim desteği sağlanması öngörülüyor.

ABD'nin, Yunanistan'a silah alımı için doğrudan kredi vermesine de imkan tanıyan tasarıda, Yunanistan'ın sipariş verdiği F-35 uçaklarının teslimatı için de yetki veriliyor.

Tasarıda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail, Yunanistan ve ABD arasında bir parlamentolar arası grup kurulması da söz konusu.

BİDEN NE DÜŞÜNÜYOR?

Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi'nden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35 ile ilgili de açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, "F-35 konusunda Türkiye’nin görüşlerinin değişmediğini Biden'a ilettiğinizi ifade ettiniz. ABD'nin F-35 konusunda görüşü değişti mi? Biden'dan aldığınız net yanıt ne oldu?" sorusuna ise şu cevabı vermişti:

"Türkiye olarak gerek F-35 gerekse S-400 konusunda farklı bir adım atmamızı beklemeyin dedim. Çünkü biz F-35'te üzerimize düşeni yaptık ve parasal olarak vermemiz gerekenleri verdik. S-400 ile ilgili olarak da biz sizden Patriot istedik, siz vermediniz, tam aksine üslerimizde bulunanları da aldınız.

Dolayısıyla biz ne yapacaktık? Başımızın çaresine bakacaktık. Yakın markajda işleri takip etmemiz lazım. Biz bütün haklarımızın takipçisi olacağız. Savunma sanayisi ile ilgili tüm konuları, müşterek atabileceğimiz adımları görüşmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de Dışişleri Bakanı'mız, Milli Savunma Bakanı'mız ve Savunma Sanayii Başkanı'mız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu süreci yürütecekler."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN