Ukrayna’nın görünmez askeri gücü: Dijital Dönüşüm Bakanlığı Hacker Ordusu

Ukrayna’nın görünmez askeri gücü: Dijital Dönüşüm Bakanlığı Hacker Ordusu

Ukrayna, genç Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov öncülüğündü Rusya’ya karşı amansız bir dijital savaş sürdürüyor.

KARAR ALMANYA

Ukrayna’nın 31 yaşındaki Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov Rusya’nın saldırısından sonra tüm dünyadaki hackerlara Rusya’ya karşı dijital bir savaş başlatmaları çağrısında bulunmuştu. Fedorov Rusya’ya karşı sürdürdükleri dijital savaşı Spiegel dergisine anlattı.

Fedorov Ukrayna’nın dijital altyapısın korumak ve savaş için geliştirmek çabası içinde olduklarını belirterek, Ukrayna’da bulunduğunu ancak güvenlik nedeniyle kaldığı yeri söyleyemeyeceğini ifade etti. Fedorov “Olayların tam merkezindeyiz. Ama tam olarak nerde olduğumu söyleyemem. Özellikle Rus iç istihbarat örgütünü sayfalarını ve bir çor resmi Rus internet sayfasını çökerttiğimiz bu günlerde‘‘ dedi.

Fedorov kendisine yöneltilen FSB sayfasına saldırıyı siz mi yaptınız? sorusuna ise kaçamak cevap vererek, “Bunu bir provakatif bir espri olarak algılayın‘‘ dedi. Yıllardır işlerliği olan dijital bir devlet oluşturmak için çaba harcadıklarını söyleyen Fedorov “Cyber güvenliğimiz geliştirdik. Savaş öncesi de bize Cyber saldırılar vardı. Önce savunmayı güçlendirdik şimdi saldırabilir durumdayız. Savaş başladığında biz de saldırılara başladık‘‘ dedi

Kurdukları IT ordusu hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Fedorov “Ama sonuçlarını görebilirsiniz. Rus tarafı bile tarihinde uğradığı en büyük Cyber saldırısına maruz kaldıklarını itiraf etti‘‘ IT ordularının yüzlerce firma, binlerce uzman ve yüzbinlerce gönüllüden oluştuğunu belirten Fedorov “Bir çok sayfaya, hizmet sunucuya, bankalara ve propaganda merkezlerine karşı saldırılar yaptık. Rus veri bankalarından bilgiler aldık ve DDOS saldırıları (bir sayfaya mesaj bombardımanına tutup çökertmek) gerçekleştirdik‘‘ dedi.

Fedorov Ukrayna’da Rus saldırılarına dayanaklı bir dijital alt yapı kurduklarını da belirterek ‘’İki buçuk yıldır Back ups’lar oluşturduk. Veri toplama merkezlerini dünyanın farklı yerlerine dağıttık. An itibarıyla Rusların bizim dijital altyapımızı sabote edebilme imkanı yok. Bunun yanında Ukrayna’da yüzlerce internet erişimi sunan irili ufaklı yapılar var. Bunlar hayatları pahasına sistemi koruyan kahramanlar. Ayrıca Elon Musk’la yapılan işbirliği sonucunda Ukrayna genelinde binlerce erişim sağlayan Starlink Terminali kurduk‘‘ diye konuştu.

İnternette sürdürülen enformasyon savaşı hakkında da konuşan Fedorov “İnternette fake haberleri yaymak, yalan olduklarını ortaya çıkarmaktan çok daha kolay. Ama milyonlarca Ukraynalı internette doğru haberler vererek mücadele ediyor. Bu kişiler trol ve botlardan daha etkili“ şeklinde konuştu.

İnternet üzerinde Rus kamuoyuna da ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Fedorov “İnternet üzerinden milyarlarca hedef kitleye özel ilanlar (targeted ads) yayınlıyoruz. Bu sayede milyonlarca insan Rusya’da gerçekleri görüyor… Günün birinde Rusya’da bu bir dönüşüm sağlayacak. Bir çok Rus ülkesini terk ediyor. Yazılımcılar, yetenekli programcılar. Bunlar ekonomi için çok değerli uzmanalar. Bunlar gidince ekonomi ve sosyal yaşam kötüleşir. Dijital abluka Rusya’yı 30 yıl geri götürdü“ dedi.

Fedorov savaşın başında Rusya‘da internet erişiminin bitirilmesi gibi bir stratejilerinin olduğunu ancak halkın gerçekleri öğrenmesi adına bu fikrin yanlış olduğunu anladıklarını belirterek, Rusya’nın internet alt yapısının kurulmasına destek verene batılı firmaların desteklerini sonlandırmalarını istedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN