Rusya'nın işgal girişiminde beşinci gün: İşte dakika dakika gelişmeler

Rusya'nın işgal girişiminde beşinci gün: İşte dakika dakika gelişmeler

Rus lider Putin'in talimatı ile Ukrayna'ya başlatılan işgal girişiminde beşinci güne girildi. Rus ordusunun hızla ilerleyişi sonrası Kiev'e kadar ulaşan işgal girişimi sonrası bölgeden çatışma haberleri ve çok sayıda patlama sesi geliyor. Kiev heyeti ise Rusya ile yapılacak görüşme için Polonya üzerinden Belarus’a gitti. İşte Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminde dakika dakika bölgede yaşananlar...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugask'ın bağımsızlığını tanıma kararı iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı, Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Dünyayı ayağa kaldıran harekata tepkiler ve yaptırımlar peş peşe gelse de Putin durmadı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında da Ukrayna güçleriyle çatıştı.

KİEV HEYETİ BELARUS SINIRINDA

Ukrayna heyeti, Rusya Federasyonu temsilcileriyle görüşmek üzere Ukrayna-Belarus sınırına gitti. Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki görüşmesi 13.15'te başladı.

İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler:

28 Şubat 2022 Pazartesi günü

22:48-Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD’nin, Rusya’nın BM Daimi Temsilciliği’nde çalışan 12 Rus diplomatı ‘istenmeyen kişi’ ilan ettiğini duyurdu.

Rus diplomatların, 7 Mart’a kadar ABD’yi terk etmesi gerektiği belirtildi.

Nebenzya, “BM Daimi Temsilciliği’ndeki Rus diplomatların sınır dışı edilmesi, ABD’nin BM Anlaşması ve kabul eden tarafla yapılan sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine saygısızlığı” diye konuştu.

22:27: New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) ve Nasdaq Borsası, Rusya merkezli şirketlerin hisse senetlerinin alım satımını durdurdu.

NYSE ve Nasdaq'ın sitelerinde yer alan bilgilere göre, Rus telekom operatörü Mobile TeleSystems PJSC, madencilik ve çelik şirketi Mechel PAO ve emlak şirketi Cian PLC'nin hisselerinin alım satımının, mevzuata ilişkin endişelerle durdurulmasına karar verildi.

Ayrıca, Nasdaq borsasında işlem gören arama motoru operatörü Yandex ve çevrim içi perakende şirketi Ozon Holdings dahil bazı Rus şirketlerinin işlemleri durduruldu.

Rus şirketlerin hisse senetlerinin alım satımının durdurulmasına ilişkin kararın geçici olduğu belirtilirken, düzenleyici ekiplerin yeni yaptırımları incelediği aktarıldı.

22:12-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri Boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık" açıklaması yaptı.

22:11: AB Komisyonu tarafından Ukrayna ve Moldova'nın en kısa sürede Avrupa elektrik şebekesine bağlanacağı bildirildi.

21:24-Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar devam ederken, İngiliz basınından yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, Kremlin’in, "Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve hükümetine suikast düzenlemek için Kiev'e 400'den fazla paralı özel tim askeri gönderdiği” belirtildi.

21:04-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna ile uzlaşı sağlanabilmesi için Batılı ülkelerin Kırım'da Rusya'nın egemenliğini tanımasını şart koştu.

16.50-Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun caydırıcı güçlerinin takviyeli personelle özel savaş görevi durumuna geçirildiğini duyurdu.

14.23-Anonymous hacker grubu, Rus haber ajansı TASS’ın yanı sıra İzvestiya ve Kommersant gazetelerinin internet sitesine saldırı gerçekleştirdi. Basın kuruluşlarının internet sitelerine ulaşılamıyor.

13.50-Minsk’ten Rusya ve Ukrayna heyetlerine: Belarus’ta güvendesiniz

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yer alan heyetlerin Belarus’ta kendilerini güvende hissedebileceğini ve tarafların güvenlikle ilgili tüm isteklerinin yerine getirileceğini söyledi.

12.28-Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 422 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini, 102 sivilin öldüğünü bildirdi.

12.14: Ukrayna lideri Zelenskiy'den Rusya askerlerine 'Ülkeyi terk edin' çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesi ile Rusya arasında Belarus’ta gerçekleştirilecek görüşmelerin başlamasına çok bir kısa süre kalmışken yaptığı yeni bir açıklamada, Rusya askerlerine ‘canlarını kurtarmak için Ukrayna’yı terk etme’ çağrısı yaptı.

11.49-Zelenskiy'in ofisi: Müzakerelerde ateşkes sağlanmasını ve Rus askerlerinin Ukrayna'dan çekilmesini talep edeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in ofisinden yapılan açıklamada, Kiev’in, Rusya ile gerçekleştirilecek müzakerelerde ateşkes sağlanmasını ve Rusya askerlerinin Ukrayna topraklarından geri çekilmesini talep edeceği kaydedildi.

11.31-Ukrayna heyeti, Rusya ile müzakerelerin gerçekleştirileceği yere ulaştı

Rusya ile Belarus’ta yapılacak görüşmelerde yer alacak Ukrayna heyetinin görüşme yerine helikopterlerle vardığı bildirildi.

10.53-Rusya heyeti: Ukrayna ile her iki tarafın da çıkarına olacak bir anlaşmaya varmaya hazırız

Belarus'un Gomel kentinde başlayacak olan müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, her iki tarafın çıkarına olacak bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu söyledi.

Basın mensuplarına konuşan Medinskiy, "Ayrı ayrı, yaklaşık bir saat içinde geleceklerine dair bilgiler aldık, öğle saatlerinde müzakere masasına oturacağız" ifadelerini kullandı.

Medinskiy, Ukrayna heyetinde yer alan isimlere dair bilgi vermeye yetkisinin olmadığını, ancak heyette 'üst düzey' yetkililerin bulunduğunu belirtti.

Ukrayna heyetinin Belarus'taki buluşma yerine giderken güvenliğinin sağlandığına vurgu yapan Rus yetkili, müzakerelerin başlamasını geciktirmenin gerekçeleri olduğunu ifade etti.

10.48-Letonya hükümeti, vatandaşlarına isterlerse Ukrayna'da savaşma izni verdi

10.34-Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile görüştü

10.33-Ukrayna heyeti: Rusya ile müzakereler 1.5 saat içinde başlayacak

Belarus'un Gomel kentinde Rusya ile Ukrayna arasında başlayacak müzakereler öncesi Ukrayna heyetinin başkanı Leonid Kravçuk açıklama yaptı. Kravçuk, heyetin Polonya'ya ait bir helikopterle seyahat ettiğini ve görüşmelerin bir buçuk saat içinde başlayacağını belirtti.

10.31-Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

10.30- Rusya Savunma Bakanlığı: Rus güçleri Ukrayna'nın Berdyansk ve Enerhodar kentlerinde kontrolü ele geçirdi.

10.23-Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 8.43 değer kaybetmesi üzerine dolar/ruble paritesi 90’a çıktı.

09.57- AB, Rusya Merkez Bankası'nın işlemlerini yasakladı

Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası'nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı aldı.

09.56- Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardığını duyurdu.

09.39-Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avustralya'ya girişi yasaklandı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaştan sorumlu tutukları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerine ülkeye giriş yasağı kararı aldıklarını açıkladı.

09.37-İngiltere: Rusya Merkez Bankası'na ek yaptırımlar uygulayacağız

İngiltere hükümeti, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat nedeniyle Rusya Merkez Bankası'na karşı ek yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık hükümeti, ülkedeki gerçek ya da tüzel kişilerin Rusya Merkez Bankası, Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı ile finansal işlemlerde bulunmasını yasaklayan kısıtlamaları yürürlüğe koymak için gerekli tüm adımları derhal atacaktır" ifadelerine yer verildi.

08.07-Güney Kore'den SWIFT kararı

ABD ve AB'nin bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarmasının ardından Güney Kore'den de aynı adım geldi. Güney Kore ayrıca, Rusya'ya stratejik ürünlerin ihracatını yasakladığını duyurdu.

07.01-Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Rusya-Ukrayna krizindeki "gelişmeleri" görüşmek ve "birleşik yanıtı koordine etmek" için müttefikleri ve ortaklarıyla bir görüşme yapacağını açıkladı. Görüşmeye kimlerin katılacağı konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.

06.45-Rus havayolu şirketi Aeroflot, tüm Avrupa'ya uçuşlarını durdurdu

Birçok ülke Rusya'ya karşı hava sahasını kapatırken, Rusya'nın havayolu şirketi Aeroflot, bu gerekçeyle tüm Avrupa'ya uçuşların durdurulduğunu açıkladı. Şirketin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa makamları tarafından uygulanan hava sahası kısıtlamaları nedeniyle, Aeroflot Avrupa rota ağındaki uçuşlarını 28 Şubat 2022'den bir sonraki duyuruya kadar askıya almıştır" denildi.

05.35-Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin ve varlıklarının yönetimi ile ilgili operasyonları yasakladı.

05.29-Güney Kıbrıs, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı

Güney Kıbrıs Sivil Havacılık Dairesi hava sahasını charter uçuşları da dahil olmak üzere Rus uçaklarına kapattığını açıkladı. Acil inişler, insani uçuşlar ve arama kurtarma operasyonları için istisnalar yapılacağı belirtildi.

04.44-Rus turistler batının yaptırımları nedeniyle tur rezervasyonlarını durdurdu

Rus turistler batı yaptırımları zemininde tur rezervasyonlarını durdurdular, ancak tur operatörleri Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'da turizminden yana umutlu. Tur operatörü genel müdürü Artur Muradyan, "Mısır ve Türkiye'ye rezervasyon turları durdu, bir çok kişi kısıtlayıcı önlemler nedeniyle uçmaktan korkuyor. Yüzde 20 ila 30 arasında çok fazla iptal var" dedi.

04.04-Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Euronews'e verdiği röportajda , Rusya'ya karşı alınan tedbirler nedeniyle Avrupalıların zarar göreceğini de söyledi. 'Ukrayna ile dayanışma nereye kadar gidecek" sorusunun yöneltildiği von der Leyen, "Avrupa bu önlemlerin bedelini kesinlikle ödemek zorunda kalacak" dedi.

03.33-Zelenskiy ile Johnson telefonda görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la yaptığı telefon görüşmesinde, önlerindeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir süre olduğuna inandığını söyledi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Johnson'ın, Ukrayna'ya savunma yardımı akışının sağlanması için elinden gelen 'her şeyi yapmaya' söz verdiği belirtildi.

03.00- Zelenskiy, Bartholomeos ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi yaptı. Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, samimi görüşme için Bartholomeos'a teşekkür etti. Zelenskiy, "En kısa zamanda barışı ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

02.45-Kiev heyeti Rusya ile yapılacak görüşme için Polonya üzerinden Belarus’a gidiyor

Görüşmeleri düzenleyenlere yakın bir kaynağın Sputnik'e verdiği bilgiye göre, Rusya ile görüşmesi beklenen Ukraynalı bir heyet, Polonya üzerinden Belarus’a gidiyor. Heyetlerin görüşmesinin pazartesi sabahı başlaması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN