Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik cephesinde sular durulmuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın işgal ettiği bölgelerden gasp ettiği tahılların satışına göz yuman ülkelere karşı sessizliğini bozdu. Hedefteki isim ise bu kez İsrail oldu.
Zelenskiy, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in Ukrayna'dan çalınan tahılı taşıyan gemilerin limanlarına yanaşmasına izin vermesinin diplomatik bir krize dönüşebileceğinin sinyalini verdi.
"ÇALINTI MAL ALMAK SUÇTUR, İSRAİL'İN BİLMEMESİ İMKANSIZ"
Herhangi normal bir ülkede çalıntı mal satın almanın yasal sorumluluk gerektiren bir suç eylemi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Zelenskiy, İsrail limanlarındaki hareketliliğe dikkat çekti: "Rusya tarafından çalınan tahılı taşıyan bir başka gemi daha İsrail'deki bir limana ulaştı ve yükünü boşaltmaya hazırlanıyor. Bu meşru bir ticaret değildir ve olamaz. İsrail makamlarının, ülkenin limanlarına hangi gemilerin geldiğini ve ne tür bir kargo taşıdıklarını bilmemesi imkansızdır."
Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği Ukrayna topraklarındaki tahıla sistematik olarak el koyduğunu ve bunu işgalcilerle bağlantılı kişiler aracılığıyla ihraç ettiğini belirten Zelenskiy, bu suç şebekelerinin İsrail Devleti'nin kendi yasalarını da ihlal ettiğini savundu.
KAPSAMLI YAPTIRIM PAKETİ GELİYOR
Kiev yönetiminin, bu tür olayları önlemek için diplomatik kanallar aracılığıyla gerekli tüm adımları atmasına rağmen söz konusu geminin durdurulmadığını vurgulayan Zelenskiy, devreye yaptırımların gireceğini açıkladı.
Ukrayna istihbarat servislerinin konuyu yakından takip ettiğini duyuran Ukrayna lideri, "Sadece bu tahılı doğrudan taşıyanları değil, aynı zamanda bu suç şebekesinden kar elde etmeye çalışan kişi ve tüzel kişileri de kapsayacak ilgili bir yaptırım paketi hazırlıyoruz" dedi. Zelenskiy ayrıca, bu kişi ve kurumların Avrupa Birliği'nin yaptırım listelerine de dahil edilmesi için Avrupalı ortaklarla koordineli çalışacaklarını bildirdi.
İSRAİL HÜKÜMETİNE AÇIK TEHDİT: "BİZİ BALTALAMAKTAN KAÇININ"
Açıklamasının son bölümünde İsrail hükümetini doğrudan uyaran Zelenskiy, yaşananların iki ülke arasındaki diplomatik bağları derinden sarsabileceğini şu sözlerle ifade etti: "Ukrayna, her devletle ortaklık ve karşılıklı saygı temelinde ilişkiler kurmayı umuyor. Özellikle Orta Doğu bölgesinde güvenliği artırmak için içtenlikle çalışıyoruz. İsrail makamlarının Ukrayna'ya saygı göstermesini ve ikili ilişkilerimizi baltalayacak eylemlerden kaçınmasını bekliyoruz."
Zelenskiy'nin ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na, yaşanan bu kriz ve "çalıntı tahıl" rotası hakkında tüm müttefik devletleri acilen bilgilendirmesi talimatı verdiği öğrenildi. Gözler şimdi, bu ağır eleştiriler ve yaptırım tehdidi karşısında İsrail hükümetinin vereceği yanıta çevrildi.
In any normal country, purchasing stolen goods is an act that entails legal liability. This applies, in particular, to grain stolen by Russia. Another vessel carrying such grain has arrived at a port in Israel and is preparing to unload. This is not – and cannot be – legitimate…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 28, 2026
