Zelenskiy'den Mariupol iddiası: Ruslar, cesetleri dekorasyon malzemesi olarak kullanıyor

Zelenskiy'den Mariupol iddiası: Ruslar, cesetleri dekorasyon malzemesi olarak kullanıyor

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında 44'üncü güne girilirken Ukrayna lideri Zelenskiy'den çarpıcı bir iddia daha geldi. Ulusa seslenen Zelenskiy, Rusların abluka altında tuttukları Mariupol'da kapsamlı provokasyonda bulunacakları yönünde bilgiler edindiklerini belirterek "Sokaklardan cesetleri topluyorlar. Kendi cinayetlerini örtbas etmek için cesetleri birer dekorasyon ve propaganda malzemesi olarak kullanıyorlar'' dedi. İşte Rus işgalinde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminde 43 gün geride kaldı,44'üncü güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 43 gündür sürdüğünü, Ukrayna halkının da cesurca direniş gösterdiğini belirtti.

Ukrayna halkının cesaretini öven Zelenskiy, "Dünyadaki herkes biz Ukraynalıların sahip olduğu cesaretin yüzde 10'una sahip olsaydı, o zaman uluslararası hukuk için, halkların özgürlüğü için hiçbir tehlike olmazdı." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların savaşı durdurmada yetersiz kaldığına dikkati çekerek "Daha fazla ve daha cesur yaptırımlara ihtiyaç var." dedi.

Savaşı kazanmaları için silaha ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Bize silah verilirse bu Rusya'ya karşı en güçlü yaptırım olacaktır." ifadesini kullandı.

'SOKAKLARDAN CESETLERİ TOPLUYORLAR'

Zelenskiy, BM Genel Kurulunun Ukrayna'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya aldığını hatırlatarak "Rusya'nın uzun zamandır insan hakları kavramıyla hiçbir ilgisi yok. Belki bir gün bu değişir. Ancak şimdiye değin Rus devleti ve Rus ordusu, dünyadaki özgürlük, insan güvenliği ve insan hakları kavramları için en büyük tehdit oluşturuyor. Buça'da bu açıkça görüldü." şeklinde konuştu.

Rusların Mariupol'da kapsamlı provokasyonda bulunacaklarına dair bilgiler edindiklerini belirten Zelenskiy, "Mariupol'deki kurbanları, sanki onları öldüren Rus ordusu değil de Ukraynalılarmış gibi gösterecekler. Sokaklardan cesetleri topluyorlar ve bunları propaganda senaryolarına göre başka yerlerde kullanılabilirler. İnsanlıktan uzak istilacılarla uğraşıyoruz. Kendi cinayetlerini örtbas etmek için cesetleri birer dekorasyon ve propaganda malzemesi olarak kullanıyorlar." dedi.

Zelenskiy, yabancı diplomatik misyonların Kiev'de faaliyetini sürdürmesinin Kiev'in Rus eyaleti değil de Ukrayna'nın başkenti olduğunu göstermek açısından açık mesaj olduğunu vurgulayarak yabancı diplomatları Kiev'e dönmeye çağırdı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

8 Nisan 2022 Pazartesi

17.49- İngiltere Başbakanı Johnson, İngiltere’nin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Starstreak uçaksavar füzesi ve 800 tanksavar füzesi de dahil olmak üzere toplamda 100 milyon sterlin değerinde ek askeri teçhizat gönderileceğini söyledi.

14:04- Slovakya, "Ukrayna'ya S-300 hava savunma sistemi gönderdik" açıklamasında bulundu.

13.42- Japon hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası, diplomatlar dahil, 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etme kararı verdi.

11.04- Ukrayna devlet demiryolu şirketi, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde bulunan tren istasyonunu roketle vurduğunu duyurdu. Saldırıda 30 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla yaralı var.

10.59- Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeyinde bulunan Borodyanka kentinde Rus güçlerinin çekilmesinin ardından bölgede başlatılan çalışmalar sırasında 26 sivilin daha cansız bedenine ulaşıldı.

10:31- Avustralya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin geçen hafta yaptığı talebin ardından Ukrayna'ya hediye ettiği 20 zırhlı araçtan üçünü ülkeye gönderdi.

Güçlü şekilde zırhlandırılmış Bushmaster araçları hem askerleri transfer etmek hem de sivilleri tahliye etmek için kullanılacak; saldırı amaçlı kullanılamayacak.

09:05- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. Görüşmede Akar Mauripol başta olmak üzere sivillerin karadan, denizden emniyetle tahliyesinin aciliyetini vurguladı.

07:45- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ukrayna için gerçek bir dost olduğunun ifade etti. Kuleba, "Türkiye Ukrayna’nın gerçek ve ümit verici ortak olarak kalacak. Benim dostum Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’ya yardımlarını devam ettireceklerini teyit etti. Ateşkese yönelik Türkiye tarafının uyguladığı diplomatik baskı için minnettarım" ifadelerini kullandı.

01:13- Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya’yı ima ederek ülkesindeki cinayet, tecavüz ve yağmalara karşı sorumluların bulunup cezalandırılacağını söyledi.

00:02- Ukrayna Savunma Bakanlığı, Luhansk bölgesinde Rus güçlerin Ukrayna ordusunun karşı saldırısı ile birkaç kilometre geriye atıldığını, Çernigiv bölgesinde ise Gremyaç köyünün kurtarıldığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN