‘e-korsana çözüm kitapçı sertifikası şartı’

‘e-korsana çözüm kitapçı sertifikası şartı’

KARAR’ın ‘Korsan e-alışveriş sitelerine sızdı’ başlığıyla gündeme getirdiği internet üzerinden yapılan ‘korsan kitap’ satışı masaya yatırıldı. YAYBİR Başkan Mustafa Aksoy “e-satış sitelerinde kitap satışı yapmak isteyenlere üç önerimiz var. Satış yapmak isteyenlerin vergi levhası sıkı denetlensin, yayıncı ve kitapçı sertifikası talep edilsin, yayıncı meslek birliklerinden referans istensin” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Salgınla birlikte yayıncılık dünyasının en ciddi sorunlarından biri haline gelen ve KARAR’ın 29 Ocak 2021’de ‘Korsan e-alışveriş sitelerine sızdı’ başlığıyla gündeme getirdiği internet üzerinden yapılan ‘korsan kitap’ satışı masaya yatırıldı.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR ve Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği EĞİTİM YAYBİR’in yürütücülüğünde düzenlenen ‘e-Satış ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakları-Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu online panelde sektör temsilcileri bir araya geldi. Online panelde e-satış siteleri üzerinden ‘korsan kitap’ satışının önüne nasıl geçilebileceği konuşuldu.

YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy, konuya ilişkin üç öneri sıraladı: “e-satış sitelerinde kitap satışı amacıyla dükkan açmak isteyen kurum ve şahıslara yönelik bu platformlara üç önerimiz var. Öncelikle satış yapmak isteyen kişilerin vergi levhası sıkı denetlensin, ikinci olarak da Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden alınmış geniş kapsamlı yayıncı ve kitapçı sertifikası talep etmeleridir. Üçüncü olarak da yayıncı meslek birliklerinden referans yazısı istenmesi, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır.” 

kitap.jpg

N11: YAYINCILAR İÇİN AYRI BİR ŞİKAYET HATTI OLUŞTURABİLİRİZ

Etkinlikte, KARAR’nın ‘Korsan kitap e-alışveriş sitelerine sızdı’ haberinde bir okurun hassasiyetiyle ortaya çıkan korsan kitap skandalıyla gündeme gelen e-satış sitesi n11’in hukuk müşaviri Deniz Erden de şunları paylaştı: “Tabii olduğumuz iki mevzuat var. İlki Ticaret Mevzuatı, ikincisi İnternet Kanunu. Bizler, kendi satış yapmayan, başka platformlara satış için imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarız. Mevzuat açık olarak bize şunu belirtiyor, alan sağlayıcılar herhangi bir hukuka uygunluk kontrolü ve araştırması yapmak zorunda değil, ta ki kendisine bir bildirim gelene kadar.”

Ancak kurumun kendilerine tanınan sorumluluğun ötesine gitmek için çaba gösterdiğini vurgulayan Erden, çözüme yönelik şu öneriyi aktardı: “Yeni bir erişim kanalı geliştirdik, uyarıları oraya alıyor ve 4 saat içinde çözüyoruz. YAYBİR gibi kurumlardan gelen talepler için ayrı bir kanal geliştirebiliriz. Korsan kitap uyarısı gibi bir talepte mağazayı hemen dondurabiliriz.”

KARAR’ın haberinde YAYBİR Genel Sekreteri Şengül Baykal “Diyalog yoluyla çözmeye çalıştık. n11’e bildirimlerimizi yaptık. Israrla biz yer sağlayıcıyız, içerik sağlayıcı değiliz diyorlar. Diyalog yolu kapandığı için yargı yoluna başvurduk” demişti. Erden’in panelde aktardığı yeni öneri, n11’in yaşananların ardından korsan kitap satışına karşı hassasiyet geliştirdiğini ortaya koydu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN