Egzersizin gündüz yapılanı faydalı

Egzersizin gündüz yapılanı faydalı

Yaptığınız egzersizin etkisini göstermesini istiyorsanız saatlerinizi kortrol edin! Kasların 24 saatlik zaman diliminde bir ritmi olduğunu belirten uzmanlar “Sporu gündüz yapın” diyor.

Akşam koşamadınız veya bisiklete binmediniz diye kendinizi üzmeyin. Yeni yapılan bir araştırmaya göre egzersiz yapmak için en iyi zaman gün içi. ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bilim insanları kasların kendisinin 24 saatlik bir ritmi olduğunu tespit etti. Yani vücut spora gece ve gündüz farklı tepki veriyor. Bilim insanları bunun egzersiz sırasında oksijen seviyesini kontrol etmek için önemli olduğunu söyledi. Kasların bunu en iyi gün içinde yaptığını ortaya koyan bilim insanları, gece yapılan egzersizin gündüz elde edilen faydayı sağlamadığını kaydetti.

UYANIKKEN DAHA VERİMLİ

Araştırmayı yapan ekipteki Prof. Dr. Joseph Bass “Oksijen, içimizdeki saat enerji üreten kas hücrelemizle birlikte dans ediyor. Peki bu dansın senkronizasyonu ne kadar iyi? Bir hücrenin kapasitesi günün saatine göre değişir. Tabii ki atletlere ne zaman antrenman yapmalarını söylemiyoruz ama belki kas güçlerini artırmaları için gün içinde çalışmak onlara avantaj sağlayabilir” dedi. Bass’ın araştırması kasların siz uyanıkken daha verimli olduğunu gösteriyor. ‘HIFs’ adı verilen proteinle kasların etkileşim halinde olduğunun tespit edildiği araştırmada, oksijen konsantrasyonu düşük olduğunda bu proteinin metobolizmayı hızlandırdığı,  kas hücrelerinin enerji üretmeye devam etmesini sağladığı kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN