Üzgün ve sinirliyken egzersiz yapmayın

Üzgün ve sinirliyken egzersiz yapmayın

Kalp krizi açısından akıl ve beden arasında güçlü bir bağlantı tespit edildi. Stres atmak için yapılan egzersizin, bir saat içinde kalp krizi geçirme riskini üç kat artırdığı belirlendi. Uzmanlar, üzgün veya kızgın olma halinin kalbi aşırı fiziksel aktivite gibi etkilediğini söyledi.

Üzgün veya kızgınken ağır egzersiz yapmak bir saat içinde kalp krizi geçirme riskini üç kat artırıyor. Bilim insanları bu sonuca göre sakinleşmenin ilacının egzersiz olmadığını söylüyor. Sonuçları Amerikan Kalp Derneği’nin dergisi ‘Circulation’da yayımlanan araştırmaya göre öfkeli veya üzgünken fiziksel olarak çaba sarf etmek bir saat içinde kalp krizi belirtilerine yol açıyor.

52 ülkeden, ortalama yaşı 58 olan 12 bin 461 hasta üzerinde yapılan araştırmada bu kişilere kalp krizi geçirmeden önce nelerin buna etki etmiş olabileceği soruldu. Yüzde 14’ü fiziksel aktivite yanıtını verirken, bir diğer yüzde 14’ü ‘Kızgınlık veya üzüntü” dedi. Araştırmada yaş, sigara içme, obezite, yüksek tansiyon ve diğer sağlık problemleri de değerlendirildi.

DÜZENLİ EGZERSİZDEN VAZGEÇMEYİN

Araştırmayı yapan ekibin lideri Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden Dr. Andrew Smyth, aşırı üzüntü veya fiziksel aktivitenin fazlasının vücut üzerinde benzer tetikleyici etkiye sahip oluduğunu söyledi. Smyth “Her ikisi de tansiyonu yükseltiyor, kalp daha hızlı atıyor, kan damarları aracılığıyla kan akışı değişerek ve kalbe giden kan akımı azalıyor. Bu çok önemli çünkü zaten plaka tarafından daraltılan damarlar, kalbe giden kan akışını engeller. Ancak düzenli egzersiz kalp sağlığı başta olmak üzere çok faydalıdır, egzersiz yapılması ihmal edilmemeli. Ancak kişi üzgün, kızgınsa aşırı efor sarf edeceği sporları yapmalarını tavsiye etmiyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN