2023 Münih Otomobil Fuarı'nda Çinli rüzgarı! Avrupalı üreticiler durumdan memnun değil

2023 Münih Otomobil Fuarı'nda Çinli rüzgarı! Avrupalı üreticiler durumdan memnun değil

Almanya'nın Münih kentinde 5-10 Eylül arası gerçekleştirilecek olan Otomobil Fuarı'nda gözler Avrupa ve Türkiye'de boy göstermeye başlayan Çinli üreticilerde. Son dönemlerde oldukça dikkat çeken teknolojik ve göz boyayan tasarımlarla ortaya çıkan Çinli üreticiler bu yıl da Münih Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktı. Çinli üreticilerin elektrikli otomobil konusunda bu kadar gelişmesi ise Avrupalı üreticileri oldukça rahatsız etti.

BARAN BEKİ | KARAR

70 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Frankfurt Otomobil Fuarı 2021'den beri Münih'te sahne alıyor. Dünyanın en ünlü fuarlarından biri olan Otomobil Fuarı'nda ise bu yıl sahnede Çinli ve Avrupalı üreticilerin EV mücadelesi olacak.

Avrupalı otomobil üreticileri kaliteyi düşük maliyet ile elektrikli araçlar üzerinde birleştirmeye çalışırken rekabet özellikle Çinli üreticilerle oldukça kızışıyor. Avrupalılardan daha uzun süredir elektrikli ve maliyetli araç üreten Çinli şirketlerin, daha ucuz ve daha tüketici modeller geliştirmekteki tecrübesi ve Çin pazarının büyüklüğü ile Çinli şirketler bu konuda liderliği ele alırken Avrupalı üreticiler ise bu liderliğe son vermek için mücadele ediyor.

renault-ceosu-acilen-maliyetleri-dusurmeliyiz.png

RENAULT CEO'SU: MALİYET FARKINI KAPATMALIYIZ

Renault CEO’su Luca de Meo, Reuters’e yaptığı açıklamada, Çinli şirketlerin elektrikli araç üretimine çok daha önce başladığına dikkat çekerek, Çinli rakipleriyle maliyet farkını mutlaka kapatmaları gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda fiyatlara da dikkat çeken Luca de Meo, “Üretim maliyetleri düştüğünde fiyatlar da düşecek.” dedi.

Renault yöneticisi, gelecek yıl piyasaya sürecekleri elektrikli “R5” modelinin yine elektrikli Scenic ve Megane modellerinden yüzde 25 ila yüzde 30 daha ucuz olacağını söyledi.

cinli-kaliteli-degildir-algisi-degisti.png
HiPhi X, Y ve Z

'ÇİNLİ İSE KALİTELİ DEĞİLDİR' ALGISI DEĞİŞTİ

Çinli üreticilerin elinden çıkan Human Horizons HiPhi Z gibi modeller 'Çinli ise kaliteli değildir' algısını kırmakta adeta bir balyoz etkisi yaratırken Çinli üreticilerin kalitelerinin artması ile kendi pazarlarında önemli yerlere gelen Avrupalı markaların yerleri sarsılmaya başladı.

Çinli elektrikli araç üreticileri, 2023 yılının ilk yedi ayında Avrupa’ya satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 55 artırarak 820 bine çıkardı. Elde edilen bu rakam ise Avrupa'daki tüm otomobil satışlarının yüzde 13'üne denk geliyor.

BYD, Nio ve Xpeng gibi markalar Avrupa'da pazar paylarını büyütmeye devam ederken Leapmotor, gelecek iki yıl içinde başta Avrupa olmak üzere sadece yurt dışı için 5 farklı model geliştireceğini duyururken Xpeng ise 2024 yılında Avrupa'da daha fazla otomobil satmayı hedeflediklerini belirtti.

2023-munih-otomobil-fuari-cinliler-sahlandi-001.png

KATILIM İKİ KATINA ÇIKTI

Otomobil üretimi alanında danışmanlık hizmeti veren Inovev verilerine göre bu yıl Avrupa’da satılan elektrikli araçların yüzde 8’i Çin malı. Bu oran 2022’de yüzde 4 iken geçen yıl yüzde 6’ya çıkmıştı. Bu yıl Münih Otomobil Fuarı'na katılan şirketlerin ise yüzde 41'i Asya ülkelerinden katılım sağlıyor.

Aralarında batarya üreticilerini de barındıran şirketlerin önceki yıllara göre iki kat arttığı gözlemlenirken Çinli şirketlerin Avrupa’ya yönelik artan ilgisi, bu alanda önemli bir başarı sahibi olan Alman otomobil şirketlerini de pazar payı konusunda tehdit ederek rahatsızlık veriyor.

bmw-cinli-otomobillerin-bu-hizla-gelismesinden-rahatsiz-001.png

ALMANYA ÇİN'İN GELİŞİMİNDEN RAHATSIZ

Alman Otomobil Sanayisi Başkanı Hildegard Mueller, “Biz (Almanya) rekabet gücümüzü kaybediyoruz.” diyerek Çinli şirketlere yönelik rahatsızlığını dile getirdi. Ülkesinin bu alana daha fazla yatırım yapması gerektiğini savunan Hildegard Mueller, “Münih Otomobil Fuarı, uluslararası rekabetin yüksek baskısının Almanya'nın elektrikli araçlara daha fazla yatırım yapmasını nasıl zorunlu hale getirdiğini ortaya koydu.” yorumlarında bulundu.

cinde-32-bin-euro-olan-araba-avrupada-56-bin.png

ÇİN'DE 32 BİN, AVRUPA'DA 56 BİN EURO

Jato Dynamics isimli bir kuruluş tarafından yapılan araştırmalarda 2022 yılının ilk yarısındaki verilere göre elektrikli bir aracın Çin'deki ortalama maliyeti 32 bin euro olarak belirlenirken bu rakam Avrupa için 56 bin euro olarak açıklandı.

Çinli otomobil şirketlerinin Avrupa’ya olan ilgisinin artmasıyla ilgili olarak pazar günü görüşlerini açıklayan BMW CEO’su Oliver Zipse, “Temel otomobil pazarı segmenti ya yok olacak ya da Avrupalı ​şirketler tarafında üretilemeyecek.” diyerek alt segmentlerde Avrupalı şirketlerin Çinli rakipleri karşısındaki çaresizliğini dile getirdi.

5-10 Eylül tarihlerindeki fuarda bu yıl Avrupalı üreticilerden Mercedes-Benz, “CLA compact class” modelini, BMW ise oldukça iddialı bir şekilde gelen “Neue Klasse” platformunu otomobil severlere tanıtacak.

volkswagenden-batarya-icin-cinli-ortak-001.png

'BATARYA MALİYETLERİ YÜZDE 50 DÜŞECEK'

Avrupa'nın gözdesi olan Volkswagen grubu ise Çinli batarya ortakları ile işbirliği yaparak batarya maliyetlerini yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor.

Xpeng şirketini Başkanı Brian Gu, Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin şu anda Çin'in gerisinde kaldıklarını belirtirken yapılan büyük yatırımlar ve işbirliklerinin, elektrikli otomobillerin için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Gu, elektrikli araç üretimine geçişte önemli çaba gösteren Avrupalı otomobil üreticilerini asla küçümsemediklerini sözlerine ekledi.

elektrikli-arabalarda-bataryanin-onemi.png

"AVRUPA'NIN BATARYA POLİTİKASI YANLIŞ"

Batarya üretiminin maliyetlerinin düşmesi ile aracın fiyatında yüzde 40 gibi bir etki yaratılabilir. Otomobil endüstrisi analisti Ferdinand Dudenhoeffer'e göre bu etki Çinlilerin elektrikli araç maliyetinin yüzde 40'ını sağlayan batarya üretiminde "dünya şampiyonu" olmasından kaynaklanıyor.

Dudenhoeffer, Almanya'da kurulan Çinli batarya fabrikalarının elektrikli araçların maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu belirterek, Alman politikacıların "aptalca” diye tanımladığı ayırımcı stratejileriyle bu şirketlerin ülke dışına sürülmemelerinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN