BMW'nin geleceği olan Neue Klasse platformu nedir?

BMW'nin geleceği olan Neue Klasse platformu nedir?

BMW 2025 yılında endüstrinin geleceği olan tamamen elektrikli modellere Neue Klasse platformu adı altında geçiş yapmayı planlıyor. BMW'nin günümüzde çıkardığı otomobiller CLAR platformunu kullanıyor ve bu platform hibrit, elektrikli ve içten yanmalı motorları destekliyor. Neue Klasse platformunda ise otomobiller elektrikli olarak doğacak.

BARAN BEKİ | KARAR

Alman devlerden Mercedes ve Audi başta olmak üzere birçok otomobil üreticisi 2030'lu yıllara kadar tamamen elektrikli modellere geçiş yapacağını duyurdu. BMW bu konuda mevcut çizgisini birazcık değiştirerek korumayı tercih etti ve bu bağlamda 2030 yılına kadar mevcut araçlarının yüzde 50'lik bir kısmının elektrikli olacağını belirterek içten yanmalılardan hemen vazgeçmeyeceklerini söyledi.

audi-ve-mercedesin-son-icten-yanmali-motorlari-001.png

AUDİ VE MERCEDES TAMAMEN ELEKTRİKLİ OLACAK

Mercedes ve Audi gibi üreticiler ise mevcut planlarını açıklamalarının ardından yeni içten yanmalı motorlar geliştirmeyeceklerini ve eldekiler ile 2030 yılına kadar devam edeceklerini belirtmişti. Mercedes 6. jenerasyon E serisini tanıttığında son geliştirmiş oldukları içten yanmalı motoru kullandı ve 2030 yılından sonra sadece elektrikli modelleri üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Audi Vorsprung 2030 stratejisi bağlamında içten yanmalı motorları 2026 yılına kadar kademeli olarak durdurup, 2033 yılında ise içten yanmalı motorlara tamamen veda edeceğini açıkladı.

BMW CEO'su Oliver Zipse daha öncesinde diğer devlerin aksine yeni içten yanmalı motorları geliştirmeye devam edeceklerini belirtmişti. Fakat BMW bu ay 60 yıllık bir tarihe son vererek Almanya'daki Münih fabrikasında son V8 motorunu üretti ve Münih fabrikasından bir daha içten yanmalı motor çıkmayacağını açıkladı. Başka ülkelerdeki fabrikalarında içten yanmalı motorlar üretmeye devam edeceklerini belirtseler de BMW'de yavaştan diğer devleri takip etmeye başlıyor.

yeni-bmw-5-serisi-001.png

BMW'DEN GELECEK HAMLESİ

2025 ve sonrasında Neue Klasse platformu ile Audi ve Mercedes gibi üreticilere katılmayı bekleyen BMW, hızla gelişen otomobil endüstrisinde birçok kesimin neden BMW aldığını henüz unutmadı ve diğer üreticilerin aksine 2030'lu yıllara kadar en azından yüzde 50'lik bir ürün gamını şimdilik içten yanmalı motorlara ayırdı. Öte yandan, BMW geleceğin başlangıcı olan yeni platformu Neue Klasse için de temel hazırlamaya hızla devam ediyor, peki nedir bu Neue Klasse?

NEUE KLASSE NEDİR?

Neue Klasse platformu üreticinin 1960 ve 1970'li yıllarda devrim niteliğindeki sedanlarında kullandığı bir isimdi aslında. Neue Klasse'nin çevirisi ise "Yeni Sınıf" demek. Fakat günümüzdeki Neue Klasse, BMW için tam olarak teknolojinin zirvesi olacak. Üretici bu platformunda tamamen elektrikli modeller kullanmayı planlıyor ve bütün modellerinde de yüksek teknolojiyi sonuna kadar kullanmayı düşünüyor. Markanın yeni elektrikli modelleri ve BMW Vision Neue Klasse konsepti mevcut çıtanın çok daha yükselebileceğinin bir habercisi.

bmw-neue-klasse-i7-001.png

MEVCUT PLATFORMDA DAHA İYİSİ ÜRETİLEMİYOR

Mevcut platformunda BMW daha iyi elektrikli araçlar üretemiyor çünkü bu platform temelde hibrit veya içten yanmalı motorlar kullanılması için var. Neue Klasse platformunun gelişi ile birlikte BMW mevcut elektrikli araçlarından çok daha iyi araçlar üretebilecek ve şuan çıkan bazı yeni modeller göz önüne alındığında heyecanlanmamak elde değil.

bmwnin-en-iyi-otomobili-001.png

YENİ PLATFORM VE ÇIKACAK İLK MODELLER

BMW CEO'su Zipse yeni platformları hakkında, "BMW Group şuana kadar elde ettiği başarılarından hiçbir zaman tatmin olmadı, bizi diğerlerinden ayıran şey de işte bu. Bu ruh ise Neue Klasse'nin karakterinin temelini oluşturacak." yorumlarında bulundu. Aynı zamanda da üretici, bu yeni platformlarının üç ana temele odaklanacağını belirtti. Bunlar Otomotiv Yazılımları (Otopilot vb.), yüksek performanslı aktarma organları ve aracın kullanım süresi boyunca sürdürülebilir olması.

Gelecek yıllarda gelmesi planlanan bu platform en başta iki model ile gelecek. Bu modellerin ise tamamen elektrikli 3 serisi (NA0) ve X3 (NA5) olması bekleniyor. Daha sonrasında bu modellerin i3 Touring (NA1), BMW iX4 (NA7), BMW iX3M (ZXX), BMW M3 EV (ZXX) olacağı iddia ediliyor. İlk üretilen araçların şuanda CLAR platformunda üretilen 3 serisinin ve iX3'ün devamı olması adına aynı model isimlerine sahip olabileceği de iddialar arasında yerini alıyor elbette.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN