Otomotivde bukalemun teknolojisi! Bu araba her renge girebiliyor... Görenler gözlerine inanamadı

BMW yeni tanıttığı BMW i Vision Dee konsepti ile, markanın "oyun değiştirici" olarak tanımladığı Neue Klasse platformunun sunacağı yüksek teknolojilere bir gözdağı verdi. Öte yandan, BMW'nin geçtiğimiz dönemlerde tanıtmış olduğu renk değiştirme teknolojisinin ise çok daha gelişmiş bir hali bu araç ile tanıtıldı.

BARAN BEKİ | KARAR

Renk değiştirme özelliği ile BMW i Vision Dee, Neue Klasse platformu tanıtılmadan önce, markanın gelecekte neler sunacağına dair bir gözdağı verdi.

CES 2023'te BMW i Vision Dee'nin tanıtılmasının ardından fuarda BMW rüzgarları esmeye başladı. 2021 yılında tanıtılan ve sürdürülebilirlik adına emin adımlar atan BMW i Vision Circular'ın ardından, yeni konsept aracı ile BMW "Geleceğin Otomobili" kavramını çok daha ileri ve derin bir seviyeye taşıdı. BMW'nin geliştirme patronu Frank Weber konu hakkında, "Müşterilerinin gündelik dijital dünyalarını otomobillerine her düzeyde entegre etmeyi başaranlar, araba yapımının geleceğinde ustalaşmayı başaracaktır." yorumunda bulundu.

YÜZ İFADESİ YAPABİLECEK

Oldukça garip bir tasarımla gelen BMW i Vision Dee, son yıllarda gittikçe daha da tartışmalı bir hal alan ızgaralarını ise tamamen dijitale çevirmiş ve farlar ile birleştirmiş durumda. Dijital olması nedeniyle artık etkileşimli hale getirilen ızgaralar ve farlar, aracın "E Mürekkep" teknolojisi ile birleştiği zaman aynı bir insan gibi, yüz ifadesi takınabiliyor.

bmw-hofmeister-centigi-nedir-ne-ise-yarar.png

"GEÇMİŞİMİZİ KORUMALIYIZ"

Öte yandan bu otomobil ise birçok değişiklik sunsa da BMW'nin imzalarını barındırmaya devam ediyor. BMW'nin ilk olarak 1965 yılında kullandığı Hofmeister kıvrımını kullanan otomobil hakkında markanın BMW i tasarım patronu Kai Langer, "Geçmişimizi korumalıyız. Ancak onlar yenilenmeli, yeni dijital dünyaya aktarılmalı ve onlara bir anlam kazandırmalıyız, fakat hala oradalar." yorumunda bulundu.

renk-degistiren-araba-bmw-ix-flow.png
"Renk değiştirme teknolojisinin ilk tanıtıldığı araç, BMW iX Flow"

neue-klasse-bmw-i-vision-dee-renk-degistirme.png

32 FARKLI RENGE BÜRÜNEBİLİYOR

İlk olarak BMW iX Flow ile tanıtılan teknolojinin oldukça gelişmiş hali olan E Mürekkep teknolojisi ile i Vision Dee, artık 32 farklı renge bürünebilecek. Bu teknoloji ise aracın üzerine uygulanan "ePaper" adlı araç filmi ile, 32'ye kadar renk değişimine olanak sağlıyor ve her biri ayrı kontrol edilebilen 240 E Mürekkep segmenti sunuyor.

bmw-i-vision-dee-kendi-kendini-filmleyen-camlar.png

'HOŞ GELDİNİZ' TEKNOLOJİSİ FARKLI BİR BOYUTA TAŞINDI

Son dönemlerde Audi ve Mercedes'in animasyonlu efektler barındıran farlarının ardından i Vision Dee'nin bu renk değiştirme ve dijital far/ızgara teknolojisini kullanarak, yeni bir tür "Hoş geldiniz" selamlaması yapacağı ise aşikar. Bu bağlamda i Vision Dee, kullanıcısı araca yaklaştığı zaman yan camına yansıtılan bir sürücü avatarı ile beraber kapılarını otomatik olarak açabilecek ve eskiyi seven kullanıcılarını, bir Matrix filminin içerisindeymiş gibi hissettirecek.

BMW'nin yeni "Hoş geldiniz" karşılamasını mümkün kılacak olan teknolojinin adı ise "Mixed Reality Slider" olarak geçmekte ve bu sistem, yeni nesil bir süper gelişmiş baş üstü ekranı (Head-up display) olarak da adlandırılabilir. Yeni sistemi sayesinde marka, çok daha fazla bilgi ve etkileşim sunan araç içi bilgileri, aracın ön camına doğrudan yansıtabilmekte. Teknoloji ise basitçe temelde bir analog'dan ibaret olan sürüş ve iletişim bilgilerini, aracın ön camına bir gerçeklik projeksiyonu olarak yansıtıyor ve aynı birkaç ay önce tanıtılan M2 Mixed Reality'deki, geleceğin deneyimini sunuyor.

bmw-yeni-nesil-head-up-display-konsept.png

YENİ HEAD-UP DİSPLAY 2025'TEN İTİBAREN KADEMELİ OLARAK KULLANILACAK

Bir başka özellik ise markanın "gerçeği kademeli olarak karartmak" adını verdiği, aracın kendi kendine, seviyeli bir şekilde karartılabilen cam opsiyonu. Bu teknolojinin aslında günümüzde kullanılabilir durumda olduğu iddia ediliyor fakat Türkiye'de ve başka ülkelerde bu sistemin büyük tartışmalara yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan, i Vision Dee'de bulunan ve bütün ön cama projeksiyon ile aktarılabilen çığır açan baş üstü göstergesinin (head-up display), 2025'ten itibaren kademeli olarak BMW araçlarında kullanılacağı da belirtildi.

"TEKNOLOJİ SİZİ KONTROL ETMİYOR, AMA ÇOK YARDIMCI OLABİLİR"

Tasarım patronu Langer geleceğe bu denli büyük adımlar atan otomobilleri hakkında, "Tüm sürüş deneyimini göz önünde bulundurmalısınız. Bilgiyi aşırı yüklemek muhtemelen doğru çözüm değildir, doğru dengeyi bulmalısınız." dedi. Aracın konsept olması nedeniyle performans organları ve üzerinde kullanılan diğer teknolojiler hakkında bir detay verilmezken, aracın üst düzey bir teknoloji barındıracağı düşünülüyor. Bu sebeple de, BMW çizgisini kaybetmeye mi başlıyor soruları ortaya çıkıyor fakat Langer bu konu hakkında kullanıcıların bir şüphesi olmaması gerektiğini "Teknoloji sizi kontrol etmiyor, ama size çok yardımcı olabilir" diyerek açıkladı.

bmw-surus-okulu-bmw-m8-deneyimi.png

"DİNAMİK OLDUK VE HER ZAMAN DA ÖYLE OLACAĞIZ"

BMW'nin Neue Klasse adını geri getirmesi ile beraber gelen teknolojiler ve beklentilere rağmen, i Vision Dee ve ondan sonra gelecek olan araçlar hala daha bir BMW. Akıllı yol tutuşu gibi teknolojilere rağmen marka, "Dinamik olduk ve her zaman da öyle olacağız" diyerek çizgilerini uzun bir süre daha bozmayı düşünmediklerini açıkça belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN