Altın, dolar, Euro, mevduat faizi… TÜİK Ocak ayı verilerini açıkladı: Bakın en çok hangisi yatırımcısına kazandırdı?

Altın, dolar, Euro, mevduat faizi… TÜİK Ocak ayı verilerini açıkladı: Bakın en çok hangisi yatırımcısına kazandırdı?

Altın, dolar, Euro, mevduat faizi… TÜİK Ocak ayı verilerini açıkladı, en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu. Peki, Ocak ayının en çok kazandıranı hangisi oldu? İşte cevabı…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı için finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, Ocak ayında en yüksek reel getiri, Devlet İçi Borçlanma Sistemleri (DİBS) ile sağlandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS’in reel getiri oranı yüzde 3,14, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,21 oldu. Bu oranlar, DİBS’i Ocak ayında yatırımcıları için en kazançlı seçenek haline getirdi.

MEVDUAT FAİZİ VE DÖVİZ YATIRIMLARI KAYBETTİRDİ

Ocak ayında yatırım araçları arasında en fazla kaybı ise döviz ve BIST 100 endeksi yaşadı. TÜFE ile indirgendiğinde, yatırımcısına kaybettiren araçlar sırasıyla; dolar yüzde 3,31, BIST 100 endeksi yüzde 4,26 ve euro yüzde 4,40 oranlarında oldu. Ayrıca, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,53, külçe altın yüzde 2,01 oranında reel kayıp sağladı. Bu veriler, yatırımcıların döviz ve hisse senedi gibi seçeneklerden olumsuz sonuçlar aldığını gösteriyor.

yeni-proje-78.jpg

KÜLÇE ALTIN YILLIK DEĞERLENDİRMEDE EN YÜKSEK GETİRİYİ SAĞLADI
TÜİK’in yıllık bazda yaptığı değerlendirmeye göre, en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı külçe altın oldu. Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,76, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,19 oranlarında yatırımcısına kazandırdı. Bu performans, külçe altının Ocak ayı itibarıyla en yüksek getiri sağlayan finansal yatırım aracı olarak öne çıkmasını sağladı.

yeni-proje-76.jpg

YILLIK BAZDA DİĞER YATIRIM ARAÇLARININ PERFORMANSI

Yıllık değerlendirmede, DİBS ve mevduat faizi de yatırımcılarına belirli bir getiri sağladı. Mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,50, DİBS ise yüzde 0,15 oranında reel getiri sağladı. BIST 100 endeksi, Dolar ve Euro ise yıllık değerlendirmede kaybettiren araçlar arasında yer aldı. Dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,15, Euro ise yüzde 11,86 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE İLE İNDİRGENMİŞ YILLIK GETİRİLERDE BIST 100 ENDEKSİ ÖNE ÇIKIYOR

TÜFE ile indirgendiğinde, yıllık bazda yatırımcılarına en fazla kaybı yaşatan araç ise BIST 100 endeksi oldu. BIST 100, yüzde 12,05 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Yıllık değerlendirmede Euro ise yüzde 21,11 oranında kaybettirdi. Dolar ise yüzde 6,89 oranında düşüş gösterdi.

yeni-proje-77.jpg

OCAK AYI YATIRIMCILAR İÇİN ZORLU GEÇTİ

Ocak ayında döviz ve borsa gibi yatırım araçlarının olumsuz performansı, yatırımcılar için zorlu bir süreç yaşanmasına yol açtı. Öte yandan, DİBS ve külçe altın gibi daha güvenli yatırım araçları, reel getiri sağlamak isteyen yatırımcılar için kazançlı seçenekler oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN