Altın fiyatları hesaplama yöntemleri: 22 ayar bilezik, çeyrek ve gram altın fiyatı hesaplama 2022

Altın fiyatları hesaplama yöntemleri: 22 ayar bilezik, çeyrek ve gram altın fiyatı hesaplama 2022

Altın fiyatları nasıl hesaplanır? Hangi altın türüne yatırım yapılır? Soruları pek çok kişi tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsiniz...

Bilezik çeşitleri, konfigürasyon ve büküm fonksiyonuna göre tiplere ayrılabilir.

Ayarlara göre bilezikler 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar ve 8 ayar olarak yapılmaktadır. Burma karakteristiği olarak iki ve üç tipi vardır. Ayrıca CNC makineleri ile yapılan burmalarda bulunur.

Altın tezgahın bilezik çeşitleri de yöresel olarak ifade edilmektedir. Adana ve Erzurum bileziği en ünlü çeşitleridir.

• Yatırım amaçlı alacaksanız 22 ayar altın bilezik almalısınız. 14 veya 18 ayar bileziklerin redüksiyonu 22 ayar bileziklere göre oldukça fazladır.

ALTIN AYARI NASIL ANLAŞILIR?

Küçük yatırımcıların ve altın yatırımcılarının bilmesi gereken bir diğer önemli konu da altın takasının nasıl anlaşılacağıdır.

Bir kuyumcuya gittiğinizde aldığınız altının niteliğini bilmelisiniz. Konuya aşina olmadığınızı fark ederseniz size 18 ayar altın normal bilezik olarak satabilirler.

Bir kuyumcudan altın bilezik alırken, bileziğin karat cinsinden fiyatını sormakta fayda var. 22 ayar altın bilezik, 18 ayar altın bilezik vs. için gram fiyatı ne kadar diye sormanız gerekiyor.

Bilezik veya altın almak için kuyumcuya gittiğimizde aldığımız bilezik 22 ayar olmalıdır. Normal şartlar kuyumcular 24 ayar altın veya bilezik satmazlar. 22 karat altı bilezikler hediyedir ve yatırıma uygun değildir. 22 karat altındaki bilezikleri değiştirirseniz, değer kaybı önemlidir.

Bileziklerin ayarı, içinde yazan değerlerden anlaşılmaktadır:

• İç kısmında 24K, 22K, 18K, 14K gibi bir damga bulunmaktadır. 24k, 22k, 18k veya 14k anlamına gelir.

• Veya altının içinde 916, 750, 585, 416, 373 gibi küçük harfler vardır. Bu rakamlar 1000 mg'dan ne kadar altının az olduğunu gösterir. Altın ayarının anlaşılmasını zorlaştıran bir durum başlar.

MİLYEM DEĞERLERİNE GÖRE ALTIN AYARI NASIL ANLAŞILIR?

Bileziğin içinde aşağıdaki sayılar yazıyorsa, bileziğin değerini aşağıdaki tabloya göre yorumlayın.

• 333 milyon altın 8 karata eşittir.

• 375 mm altın, 9 karata eşittir

• 417 mm altın, 10 karata eşittir.

• 585 milyon altın 14 karata eşittir.

• 750 milyon altın, 18 karata eşittir.

• 800 milyon altın, 19 karata eşittir.

• 875 milyon altın 21 karata eşittir.

• 916 milyon altın 22 karata eşittir.

• 1000 milyon altın 2 karata eşittir.

DEĞER KAYBETMEYEN ALTIN YADA TAKI TÜRLERİ NELERDİR?

Değerini kaybetmeyen altın, 24 ayar altın veya külçe altındır. Yani sadece 24 ayar altın ve külçe değerini kaybetmez. Tüm altın bağlantılar veya 24 ayar altın veya yüzde yüz altındır. Hiçbir ek içermemesi gerek.

İkinci sırada 22 ayar altın var. Ancak 22 karat altında değer biraz düşebilir. 1000 mg 22 ayar altın 916 mg altın iken geri kalanı bakır, gümüş ve çinkodan oluşmaktadır.

HANGİ ALTINA YATIRIM YAPMALI?

Altın, büyük yatırımcılar için önerilen bir yatırım aracı olmasa da, küçük yatırımcılar için altın yatırımı daha iyi olabilir. Altın yatırımlarında gram altın tercih edilmelidir. Bunun nedeni altın alıp satarken fiyat farkı en düşük olan altın türü olan gram altındır. İşin kalitesi birin altına inerse alış fiyatı ile satış fiyatı arasında fiyat farkı olacaktır. Gram altın en az üretilen altın türüdür.

Çeyrek altın ve Cumhuriyet altını, gram altından biraz daha fazla iş gören altın türleridir. Bilezik, hepsinden daha rafine bir altın türüdür. Bu aşamada yatırım amaçlı olarak ilk sıra için gram altın, ikinci sıra için cumhuriyet altını ve bir sonraki sıra için bilezik seçmelisiniz. Yatırımda bilezik tercih edebilirsiniz

Altın Yatırımda tercihiniz altın bilezik ise en düşük fiyata sıradan bilezikleri tercih etmelisiniz. Düz bilezikler en ucuz bileziklerdir, bu nedenle alış ve satış rakamları arasındaki fark en küçüktür.

YATIRIM ARACI OLARAK ALTIN HESABI TERCİH EDİLEBİLİR Mİ?

Yatırımcılar için bir diğer yatırım seçeneği de altın hesabıdır. Ancak yatırımcı için bu altın hesabından elde edilen ek gelir faizdir. Ama bu aşamada asla altın hesabı ve faiz geliri önermiyoruz. Tabii ki, buradaki görüşler kişiseldir. Bu tür bir yatırım ile seçim sizin.

Altın hesabını tercih edilmesinin asıl sebebi faiz gelirinin olmasıdır. Birincisi, bankaların altın hesabında ödediği faiz geliri, normal bir tasarruf hesabına göre daha düşüktür. Altın yatırımcısının geliri artar veya azalırsa, az miktarda faiz geliri elde eder.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN