Altın yeni haftaya yükselişle başladı! Kritik seviyeyi gördü

Altın yeni haftaya yükselişle başladı! Kritik seviyeyi gördü

Geçen hafta hem küresel piyasalarda hem de iç piyasalarda yaşanan dalgalanmalardan sonra dolar Türk Lirası karşısında rekor tazeledi ve 8.86 seviyelerini gördü. Evergrande’nin borç krizine Fed'in ve TCMB'sının peşpeşe aldığı kararlar da eklenince piyasalarda hareketli saatler yaşandı. Tüm bunlardan nasibini alan altın 2 ay sonra yeniden 500 liranın üstüne çıktı.

Wall Street Jouırnal’in haberine göre, China Evergrande Group'un dolar cinsinden tahvilleri olan küresel yatırımcılar, emlak devinden son ödeme tarihi 23 Eylül olan kupon ödemelerini alamadı. Bu da piyasalarda borç kriziyle ilgili endişeleri artırarak altın fiyatlarını bir miktar destekledi.

1.jpg

Amerikan Merkez Bankası Fed, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 0-0,25 arasında sabit tutmuş, karar metninde ekonomideki ilerlemenin devam etmesi durumunda varlık alım hızındaki yavaşlamanın gündeme alınabileceğini belirtmişti.

Fed’in varlık alımını azaltmaya başlaması ve görece daha şahin bir para politikası izlemesi uzun vadede altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratabilir. Altın fiyatları, Fed'in 2023'e kadar iki faiz artırımı gördüğü ve daha para politikasında sıkılaşmanın başlayabileceğine işaret ettiği Haziran ayı toplantısı sonrasında yüzde 5'ten fazla değer kaybetmişti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, pazartesi günü yüzde 0,1 düşüşle 1.152 seviyesinde bulunurken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,44 civarında seyrediyor.

2.jpg

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın, dolar/TL’nin geçen hafta rekor tazeleyerek 8,86 seviyesinin üzerine tırmanmasından sonra küresel altın fiyatlarındaki düşüşün sınırlı kalmasıyla yükselirken 15 Temmuz’dan bu yana ilk defa 500 TL’nin üzerini gördü.

Uzun zamandır işlem gördüğü dar fiyat bandını da yukarı yönlü kıran gram altın, pazartesi günü 501 TL seviyesinde bulunuyor.

3.jpg


ONS ALTIN FİYATI NE KADAR?


Geçen hafta Fed toplantısı öncesinde 1.785 dolara kadar yükselen ons altın, Fed’in varlık alımlarını azaltabileceğine dair verdiği mesajlar sonrasında 6 haftanın en düşüğüne gerilemişti. Evergrande endişeleriyle beraber dolar yeni haftaya düşüşle başlarken ons altın yüzde 0,5 civarında yükselişle haftaya 1.759 başladı.

4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN