Avrupa Mersin'e kilitlendi! Dalından 50 TL’ye satılıyor, ihracat rekoru kırıyor: Dünyanın dört bir yanına gönderiliyor

Avrupa Mersin'e kilitlendi! Dalından 50 TL’ye satılıyor, ihracat rekoru kırıyor: Dünyanın  dört bir yanına gönderiliyor

Mersin’in Mut ilçesinde yetişen coğrafi işaretli sofralık kayısıda hasat sezonu başladı. Dalında kilogramı 50 TL’den satılan ürünler, başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde önemli bir merkez olan Mersin’in Mut ilçesinde, coğrafi işaret belgesiyle tescillenen sofralık kayısının hasadı başladı. Üretim alanı her geçen yıl artan ve mikroklima özellikleriyle öne çıkan ilçede, dalından toplanan kayısılar kilogramı 50 TL’den alıcı buluyor. Rusya’dan Avrupa’ya, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Irak’a kadar birçok ülkeye ihraç edilen Mut kayısısı, bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürüyor.

yeni-proje-1.jpg

MUT’TA HASAT MESAİSİ BAŞLADI

Mersin’in Mut ilçesinde yaklaşık 79 bin dekar alanda üretimi yapılan sofralık kayısıda hasat dönemi hareketliliği yaşanıyor. Sabahın erken saatlerinde bahçelere giren tarım işçileri, ağaçlardan özenle topladıkları kayısıları sandıklara yerleştirerek kamyonetlere yüklüyor. Dalında kilogramı 50 TL’ye alıcı bulan ürünler, yurt içi pazarlarının yanı sıra uluslararası pazarlarda da yoğun talep görüyor.

KAYISI AVRUPA’NIN RADARINDA

Mut’ta yetiştirilen ve ilçenin adıyla tescillenen kayısı, yüksek aroması ve uzun raf ömrüyle özellikle Avrupa ülkelerinde tercih ediliyor. Coğrafi işaretli ürünler, tarladan ihracata kadar kalite denetiminden geçerek uluslararası standartlara uygun şekilde hazırlanıyor. Rusya, Almanya, Hollanda ve Arap ülkeleri başta olmak üzere geniş bir ihracat ağına sahip olan Mut kayısısı, ülke ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

yeni-proje-2.jpg

BAŞKAN ORHAN’DAN ÜRETİCİYE DESTEK

Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, ilçeye bağlı Evren Mahallesi’nde 70 dönümlük kayısı bahçesinde hasat yapan üretici Mehmet Şahin’i ziyaret etti. Üreticilerle sohbet eden Orhan, bereketli bir sezon temennisinde bulundu. Başkan Orhan, "Mut, mikroklima özelliği sayesinde Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 70-80’ini karşılıyor. Bu topraklar son derece verimli ve üreticimizin emeği gerçekten çok kıymetli" diye konuştu.

yeni-proje.jpg

İHRACATTA YENİ REKOR BEKLENİYOR

Kayısı üreticisi Mehmet Şahin ise bu yıl verimin oldukça yüksek olduğunu belirterek, ürünlerini büyük ölçüde Rusya’ya ihraç ettiğini söyledi. Şahin, “Kalitemiz ve verimimiz çok iyi. Bu sezon hem iç pazarda hem dış pazarda ciddi talep bekliyoruz. İhracat rakamlarında yeni bir rekor kırabiliriz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN