Bazı kuyumcular bile bile satıyor! Darphaneden uyarı geldi: O altınların çoğu sahte çıktı

Bazı kuyumcular bile bile satıyor! Darphaneden uyarı geldi: O altınların çoğu sahte çıktı

Yatırımcıların güvenli limanı olarak bilinen altında önemli bir gelişme yaşandı. Darphanelerden konuya ilişkin uyarılar gelirken bazı kuyumcuların bilerek sattığı ortaya çıktı. O altınlara dikkat edin, sahteleri kol geziyor. İşte detaylar…

Son zamanlarda altın fiyatlarında rekor üstüne rekor kırılırken bu durum altın üretiminde de artışa yol açtı. Bunun yanı sıra özellikle son zamanlarda küçük atölye tarzı yerlerde sahte altın üretiminin arttığı bildirilirken, Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, "Bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor” açıklamasında bulundu.

yeni-proje-76.jpg

SAHTE ALTIN ÜRETİMİ HAREKETLENDİ

Ekonomim’de yer alan habere göre, birbirinden farklı nedenlerden dolayı altın fiyatlarında ton bu dönemde ciddi artışlar gözlemlenirken her gün rekor üstüne rekor kıran fiyatlarla karşılaşıyoruz. Bu durum iç piyasada merdiven 6 altın üretim yapan sahtecilerin hareketlendirir erken vatandaşların ise mağdur olmasına yol açıyor.

Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, son zamanlarda merdiven 6 üretimin arttığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyet altınları 916.66 milyem yani 22 ayardır. Sahteciler ürünün içerisindeki saf altın miktarını düşürerek ayarıyla oynuyor; 22 ayar olması gereken ürünü aslında daha düşük ayarda üretiyorlar” dedi. Bu altınların küçük atölye tarzı yerlerde, amatör bir şekilde ve küçük makineler ile üretilebildiği bilgisini veren Şahin, “Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara da daha düşük fiyattan satabiliyor. Bu küçük marjları kâr olarak gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor.”

yeni-proje-75.jpg

“TAMAMI SAHTE ALTIN”

Ayarıyla oynanan altınların “sahte altın” olarak nitelendirildiğini söyleyen Şahin, “Darphane üretimi olmayan cumhuriyet altınlarının tamamı sahte altındır. Bunu net ifadeyle belirtebiliriz. Ayarının düşürülmesine rağmen yüksek ayardan satılan ürünlerde vatandaşımız daha fazla para vermiş oluyor. Birinci zarar ettiği yer burası” dedi.

aaa.jpg

HEM ALIRKEN HEM SATARKEN ZARAR

Vatandaşın farkında olmadan sahte altınları bozdurmak istemesi durumunda neler olabileceğinden söz eden uzman isim, sahte bir çeyrek altın satıldığında piyasadaki satış fiyatının %50 TL altına satılabildiğini aktardı. Şahin, “Bu meblağ daha büyük ürünlerde katlanarak artıyor. Özetle, vatandaş hem alırken hem de satarken zarar etmiş oluyor. Bu yüzden ısrarla vatandaşlarımızın cumhuriyet altını alırken Darphane üretimi istediğini belirtmesi gerektiğini vurguluyoruz” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-74.jpg

EN ÇOK ŞİKAYET İNTERNETTEN GELİYOR

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise, “Düşük ayarlı ürünler kayıt dışı, merdiven altı olarak tabir edilen, mesleğimizle hiçbir ilgisi olmayan kalpazanlar tarafından yapılarak piyasaya sürülmeye çalışılıyor. Bu tür kişiler de zaten emniyet teşkilatımızın başarılı operasyonlarıyla kısa sürede yakayı ele veriyor. Bu nedenle, hiçbir kuyumcumuzda 22, 24 ayarlı bir ürün, daha düşük ayarda satılamaz” dedi.

Şikayetlerin çoğunun internet üzerinden yapıldığını söyleyen Atayık, bu oranın yüzde 80-90 civarında olduğunu belirtti. Atayık, “Biz bunun için geçtiğimiz yıllarda İKO Güvence Etiketi’ni çıkardık. Bu etiketi kullanan tüm işletmeleri etkin bir şekilde denetliyoruz” diye konuştu.

KUYUMCULARIN DA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR

Hürriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre; İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Merdiven altı çalışan kalpazanlar, genellikle müşteri kılığında düşük ayarlı altınları kuyumcularımıza satma yoluna girebiliyor. Kuyumcularımız özellikle şüpheli hareketleri olan müşterilerin getirdiği ürünleri alırken çok dikkatli olmalıdır” dedi.

a.jpg

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanlar, sahte altın konusunda vatandaşa şu uyarılarda bulundu:

  • Vatandaş cumhuriyet altını alırken özellikle Darphane üretimi olan altını istediğini belirtmeli. Darphane’nin cumhuriyet altınlarına uyguladığı mikro metin, yani gözle görülmeyecek kadar küçük gizlilik özellikleri telefon kamerası ile kontrol edilebilir.
  • Bir mıknatısı altının üzerine tutarak altının mıknatısa yapışıp yapışmadığına bakın. Eğer mıknatısa yapışırsa, içerisinde demir gibi maddelerin bulunduğunu gösterir.
  • Alınan altın ile seramik tabağa bir çizik atın. Çiziğin rengi siyah ise, altın sahte olabilir.
  • Kuyumcudan TSE belgesi ve fatura talep edin.
  • Kuyumcuların bu ürünlerin ayarlarını kontrol etmeleri için İKO’nun Çemberlitaş Merkez Binası ve Kuyumcukent’teki ayarevlerine göndermeleri talep edilebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN