BYD ve Çinli otomobil devleri rekor kırdı: Dünya otomotiv tarihi yeniden yazılıyor

BYD ve Çinli otomobil devleri rekor kırdı: Dünya otomotiv tarihi yeniden yazılıyor

Dünya otomotiv tarihi yeniden yazılıyor. Başta BYD olmak üzere Çinli otomotiv devleri rekor kırdı. 2023 yılı verileri sonrasında Japonya’nın piyasadaki tahtı resmen sarsıldı…

ESMAGÜL KOÇAK

Elektrikli araçların piyasada yer almasıyla birlikte otomotiv sektörü de yeniden şekillenmeye başladı. Özellikle BYD olmak üzere, Çinli otomotiv devleri resmen satış rekoru kırdı. İşte, Japonya’yı tahtından eden Çinli firmaların 2023 satış rakamları…

Çin otomotiv endüstrisinin öncü firmalarından BYD, 2023 yılında yeni enerji araç satışlarında beklenmedik bir başarıya imza atarak dikkatleri üzerine çekti. BYD, 2023 performans tahmininde 4,5 milyar dolar net kar elde etmesinin beklendiğini açıkladı. Ayrıca, Aralık 2023'te 341.000 yeni enerji aracı satışı gerçekleştirerek yıllık 3,0244 milyon adetlik satış hedefini aşan BYD, bu alanda dünya lideri konumunu pekiştirdi.

byd.jpg

BYD'nin yanı sıra, SAIC Motor ve GAC Grubu'nun Aion markası da yeni enerji araç satışlarında önemli bir artış kaydetti. SAIC Motor, 2023 yılında 1.123 milyon yeni enerji araç satışıyla Çin otomotiv şirketleri arasında ikinci sırayı aldı. Aion ise Aralık 2023'te 45.900 araç sattı ve yıl sonu itibarıyla 480.000 araçlık satışa ulaştı.

Li Auto da Aralık 2023'te 50.400 araç satarak yıllık %137,1'lik bir artış gösterdi. Bu rakamlar, Çin'in yeni enerji araç sektöründeki hızlı gelişimini ve küresel pazardaki etkisini gözler önüne seriyor.

byd-1.jpg

Guoxuan Hi-Tech ise 2023 yılında 3 milyar dolarlık işletme geliri ve 112 milyon dolar net kar elde ederek, zararı kara dönüştürdü. Bu başarı, şirketin Volkswagen Grubu yönetim sistemini uygulamaya koyarak maliyetleri düşürmesi ve verimliliği artırmasıyla mümkün oldu.

JAPONYA'YI GEÇTİ

Bu gelişmeler, Çin'in otomobil ihracat hacminin Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline geldiğini gösteriyor. 2023 yılının ilk yarısında otomobil ihracat değeri %108,2 artarak 46,48 milyar ABD dolarına ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN