Döviz kuru inşaat sektörünü de vurdu: Gayrimenkulde fiyat artışları yolda

Döviz kuru inşaat sektörünü de vurdu: Gayrimenkulde fiyat artışları yolda

İki yıldır baskılanan döviz kuru nedeniyle maliyet hesabı yapmakta zorlanan inşaat sektörünün de durağanlaşmasına sebep olmuştu. Fakat yeni ekonomi yönetimiyle beraber rasyonel politikaların öne çıkmaya başlaması inşaat sektöründe de hareketlenme yaşatacak. Sektör temsilcileri 'Doların olması gereken noktayı bulması ile sektördeki bekleme süreci bitecek" derken enflasyon, maliyet artışları ve döviz kurundaki olası yükselişin gayrimenkulde fiyatların yüzde 20 oranında arttıracağını söyledi.

Seçimlerin ardından baskılanan döviz kurunun serbest kalmasıyla birlikte kurda rekor üstüne rekor kırıldı. Bu rekorlarda başta telefon, bilgisayar ve otomobil gibi ithal ağırlıklı ürünlere zam olarak yansıdı. Apple yıl içinde üçüncü zammını yaparken markanın en pahalı telefonu 76 bin lirayı aştı. Otomobil piyasasında ise artış sürmeye devam ederken sektör temsilcileri iki hafta içerisinde yüzde 6'lık bir artışın daha olacağını kaydetti. Benzer şekilde seçimlerin ardından akaryakıt fiyatları da yüzde 21 oranında zamlandı.

Baskılanan döviz kuru rasyonel politikalara geçilmesiyle beraber her yeni günde rekor kırmaya devam ederken zam rallisi gayrimenkule de uğradı. Öte yandan dolarda yaşanan tarihi yükselişin hem inşaat hem de gayrimenkul sektöründe belirsizliği ortadan kaldırabileceği ifade ediliyor.

Belirsizlik kalkarken sektörü yeni maliyet artışları ve zamlar da bekliyor. İki yıldır baskılanan döviz kurları dolayısıyla maliyet hesabı yapmakta zorlanan inşaat sektörü ekonomide rasyonel politikalara dönülmesiyle yeni bir dönemin başlamasını bekliyor.

Dünya Gazetesi'nin derlediği habere göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Dövizde son iki yıldır baskılama vardı. Bu yükselişle dolar olması gereken seviyeye gidiyor. Hiç şüphesiz bu yükseliş ile ithal ürünlerde de maliyet artışları olacak. Bu kapsamda inşaat sektöründe fiyatlar artabilir. Yatırımcı bu ortamda yeni proje üretmek ister mi onu da görmek lazım” dedi.

'KREDİ MUSLUKLARINDA KISITLAMA VAR'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in izleyeceği politikaların gayrimenkul sektörünün gideceği nokta açısından fikir vereceğini belirten Akdoğan, “Para politikalarında sıkılaşma mı olacak, konut faizleri ne olacak, tüm bunları görmek lazım. Ancak faiz oranları yüksek olmasına karşın bankalar kredi vermek istemiyor. Kredi musluklarında da kısıtlamalar var” diye konuştu.

'DOLARDAKİ RAKAM DOĞRU BİR RAKAM DEĞİLDİ'

Sözcü’den Hülya K. Oruçoğlu’nun haberine göre İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım “Dolardaki rakam doğru bir rakam değildi, herkesin zaten bu konuda tereddütleri vardı. Dolayısıyla bu yükselişten önce de malzeme fiyatları mevcut kurdan değil, daha yüksek kurdan hesaplanıyordu. Belirsiz piyasa şartları nedeniyle sektörde durgunluk vardı. Doların olması gereken noktayı bulması ile sektördeki bekleme süreci bitecek. Faiz oranlarının da olması gereken noktaya gelmesi halinde önümüzde daha gerçekçi bir manzara olacak” dedi.

'MALİYETLERDE ARTIŞ OLACAK'

“Dolar kurunda 27-28 lira bandı konuşuluyor” ifadelerini kullanan TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, “Dolar, 21-22 TL seviyelerindeyken, sektör zaten doları 23 lira, 24 lirada sabitlemişti. Ama 27-28 lira seviyeleri söz konusu olduğunda maliyetlerde muhakkak artış olacak. Ülkede enflasyon da var. Enflasyon, maliyet artışları ve döviz kurundaki bu olası yükseliş, gayrimenkulde fiyatların da yüzde 20 oranında artmasına neden olur” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN