Dünya Bankası'nın IMF'den farkı ne? Herkes 18 milyarlık o anlaşmayı merak ediyor: Mahfi Eğilmez merak edilenleri yanıtladı

Dünya Bankası'nın IMF'den farkı ne? Herkes 18 milyarlık o anlaşmayı merak ediyor: Mahfi Eğilmez merak edilenleri yanıtladı

Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolarlık destek alınacağı haberlerinden sonra kamuoyu Dünya Bankası ve İMF arasındaki farkı araştırmaya başladı. Peki, Dünya Bankası'nın IMF'den farkı ne? Uzman isim merak edilenleri yanıtladı…

ZEYNEP ORHAN

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası ile yürütülen güçlü iş birliği kapsamında gelecek 5 yıllık döneme ilişkin mali iş birliği programı oluşturulduğunu açıkladı. Bu iş birliği sonrasında Dünya Bankası’ndan finansman desteği alınacağı bilgileri paylaşıldı. Bununla beraber Dünya Bankası ve IMF arasında fark ise merak konusu oldu.

Türkiye'nin tanınmış ekonomistlerinden Dr. Mahfi Eğilmez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Dünya Bankası'ndan sağlanan 18 milyar dolarlık finansman desteği hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Eğilmez, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu arasındaki önemli farkları detaylandırdı.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda, Dünya Bankası'ndan (DB) Türkiye'ye sağlanacak olan 18 milyar dolarlık ek finansman desteği ve bu desteğin Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınan desteklerden farklarını ele aldı. Eğilmez, bu iki kurum arasındaki temel ayrımları ve destek mekanizmalarını açıklığa kavuşturdu.

yeni-proje-6.jpg

DB VE IMF ARASINDAKİ FARKLAR:

Eğilmez'e göre, Dünya Bankası genellikle yatırım projeleri için kredi sağlarken, IMF genel borç verme işlevi görür. Örneğin, Dünya Bankası bir liman projesi gibi spesifik projeleri finanse ederken, IMF ödemeler dengesi finansmanı sağlar ve genel ekonomik koşulların iyileştirilmesi için koşullar koyar.

Dünya Bankası'nın kredileri, projeye özgü harcamalar için kullanılır ve harcamaların projenin gerekliliklerine uygunluğu denetlenir. Buna karşın, IMF sağladığı kredilerde, önceden belirlenen performans kriterlerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirir.

yeni-proje-8.jpg

MALİYET VE GERİ ÖDEME KOŞULLARI:

Her iki kurum tarafından sağlanan finansal desteklerin maliyeti piyasa koşullarına göre düşük olmakla birlikte, IMF borçlarında miktar arttıkça maliyet de artar. Dünya Bankası'nın geri ödeme süreleri genellikle 10 ila 15 yıl arasında değişirken, IMF'nin geri ödeme süreleri ortalama 3 ila 5 yıldır.

yeni-proje-7.jpg

UYGULAMA ALANLARI:

Eğilmez, Dünya Bankası'nın yalnızca kamu sektörü projelerine kredi sağladığını, özel sektör projeleri için ise Dünya Bankası şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) devreye girdiğini belirtti.

Bu açıklamalar, özellikle ekonomi ve finans alanında bilgi sahibi olmayan vatandaşlar için büyük önem taşımakta ve Türkiye'nin uluslararası finans kurumlarından sağladığı desteklerin doğru anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN