EYT düzenlemesinin ardından bu kez de “Emeklilikte Kademe Bekleyenler” gündemde. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni mağduriyetin seçimden önce çözülebileceğini söyledi. Hizmet dökümlerindeki gizli tehlikeye dikkat çeken Karakaş, “(Ş), (K), (S) harfleri emekliliği riske atabilir” uyarısında bulundu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenlemenin ardından, şimdi de “Emeklilikte Kademe Bekleyenler” ya da “Emeklilikte Adalet Bekleyenler” olarak adlandırılan yeni bir kesim kamuoyunda sesini yükseltmeye başladı. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu konudaki son gelişmeleri ve kritik uyarıları Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde paylaştı.
BİR GÜNLÜK FARKLA 17-20 YIL GEÇ EMEKLİLİK
İsa Karakaş, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi yapılan vatandaşların yaşa takılmadan emekli olabildiğini, ancak bu tarihten yalnızca bir gün sonra işe girenlerin kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 17 yıla kadar daha geç emekli olduğunu vurguladı. Bu farkın milyonlarca kişide ciddi bir adaletsizlik duygusu yarattığını belirtti.
“SEÇİMLERDEN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ KAÇINILMAZ”
Karakaş’a göre, "Emeklilikte Kademe" mağdurlarının sayısı her geçen gün artıyor ve artık sosyal medya başta olmak üzere her platformda seslerini duyuruyorlar. Konu Meclis oturumlarında sıkça gündeme gelirken, Karakaş bu konunun önümüzdeki genel seçimlerden önce çözülmesinin kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdi.
2027 MESAJI VE SAHTE SİGORTALILIK UYARISI
SGK uzmanı Karakaş, kendi öngörüsünün en geç 2027 yılına kadar kapsamlı bir düzenleme yapılacağı yönünde olduğunu belirtirken, bekleyenlere önemli bir uyarıda bulundu:
“Hizmet dökümlerinizdeki harflere dikkat edin!”
Karakaş, SGK'nın sahte sigortalılıklarla mücadele kapsamında hizmet dökümlerine bazı işaretler koyduğunu ve bu işaretlerin emeklilik hakkını tehlikeye atabileceğini söyledi. Dökümlerde yer alan:
- (Ş): Şüpheli
- (K): Kontrollü
- (S): Sahte
olarak belirtilen iş yerlerinde gösterilen sigortalılıkların ileride geçersiz sayılabileceğini belirten Karakaş, bu durumun emekliliği engelleyebileceğini vurguladı.
E-DEVLET’TEN KONTROL EDİN, GEREKİRSE BORÇLANMA YAPIN
Emeklilik bekleyenlerin e-Devlet üzerinden hizmet dökümlerini incelemelerini tavsiye eden Karakaş, şüpheli kayıtlar tespit edilirse hizmet borçlanması gibi yollarla eksik primlerin tamamlanması gerektiğini söyledi.
SONUÇ: EMEKLİLİKTE ADALET ARAYIŞI HIZ KAZANIYOR
EYT düzenlemesi sonrası oluşan yeni mağduriyetin kısa sürede büyüdüğünü belirten uzmanlar, emeklilikte kademe bekleyenler için de adaletli bir çözüm çağrısında bulunuyor. Önümüzdeki süreçte bu konuda yapılacak düzenlemeler hem milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor hem de siyaset gündemini doğrudan etkileyebilir.