Erdoğan’ın açıkladığı konut paketine uzmanlardan tepki: Daha fazlası evsiz kalacak

Erdoğan’ın açıkladığı konut paketine uzmanlardan tepki: Daha fazlası evsiz kalacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlar toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuş ve konut almak isteyen vatandaşlar için faizlerin 0.99 olacağını belirtmişti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından uzmanlardan tepki geldi. Uzmanlar yeni konut paketi ile daha fazla insanın evsiz kalacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi açıklamasının ardından uzmanlardan tepki geldi. Uzmanlar paketin müteahhitleri rahatlatacağını belirterek çok daha vatandaşın evsiz kalacağını açıkladı.

ERDOĞAN 3 YENİ 'KONUT FİNANSMANI' PAKETİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 saat süren bakanlar toplantısının ardından konut finansmanıyla ilgili hazırlanan 3 yeni paketi açıkladı. Erdoğan, "Konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz. Birinci paketle tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için on yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. İkinci paket birinci ve ikinci el konutları da kapsıyor. Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan'dan önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların MB'ye satılarak karşılanması şartıyla alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecek. Bu paket 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin bir amacı da döviz ve altın varlıklarının TL'ye dönüşümün teşvik etmektir. Üçüncü paketimiz inşaat sektörüne yönelik. Mayıs itibarıyla asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin 20 milyar liralık bir kaynak ayırdık. Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek." ifadelerini kullanmıştı.

YENİ KONUT FİNANSMANI PAKETİNE UZMANLARDAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından ekonomist Oğuz Demir ve Serkan Özcan'dan tepki geldi. KARAR yazarı Dr. Oğuz Demir, yeni paket ile daha fazla insanın evsiz kalacağını belirtti.

Demir'in açıklaması şöyle;

"ENFLASYON ALTINDA EZİLEN GELİRİYLE KREDİ ÇEKİP EV ALAN İNSANLAR DA TAKSİTİ NASIL ÖDEYECEĞİM DERDİNE DÜŞECEK"

"Bu şekilde insanları ev sahibi yapacaklarını düşünüyorlar, daha fazlasını evsiz bırakacaklar haberleri yok...Kiralar ve ev fiyatları uçtu daha da uçacak.. Enflasyon altında ezilen geliriyle kredi çekip ev alan insanlar da taksiti nasıl ödeyeceğim derdine düşecek! O taksitler ödenememeye başladığında ne olacak?"

"MÜTEAHHİTLER RAHATLAYACAK, VATANDAŞIN MAĞDURİYETİ BÜYÜYECEK"

Ekonomist Serkan Özcan yeni paket ile müteahhitlerin rahatlayacağını açıkladı. Özcan, "Konut krizine çözüm diye yine yeniden tamamen müteahhitlerin elini rahatlatacak paketler. %70 resmî enflasyonun olduğu ülkede aylık %0,99 faiz ile sadece konutta fiyat balonunu daha da şişirir, vatandaşın mağduriyetini daha da büyütürsünüz."

"FAİZ YENİDEN İNDİRİLMELİ"

Ekonomist Alaattin Aktaş da yeni pakete ilişkin açıklamalarda bulundu. Aktaş sosyal medya hesabı Twitter'dan "Şimdi yapılması gereken şu: Faiz yeniden indirilmeli. Böylece kur yeniden tırmandırılmalı. Ardından KKM, tavan faiz artırılarak ve DTH'den dönenlere de faiz verilerek daha cazip hale getirilmeli. Sonuçta... Kur düşürülmeli. Halaylar çekilmeli... Haydi!" ifadelerini kullandı.

"YENİ PAKET 180 İLE GİDEN ŞAHİN MARKA OTOMOBİLLE 240 DENEMEYE KALKMAK GİBİ BİR ŞEY"

Prof. Dr. Burak Arzova, yeni paketi 180'le giden Şahin marka otomobile benzetti. Arzova, "Dünya enflasyon endişesi ile daraltıcı önlemler alırken konut kredisi ile yeni talep yaratmak, 180 ile giden Şahin marka otomobille 240 denemeye kalkmak gibi bir şey. Üstelik arabanın emniyet kemeri de yok" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN