Vatandaşın enflasyon beklentisi Merkez'in üç katı... Prof. Dr. Demiralp: Faiz indirimlerini iki kere düşünün

Vatandaşın enflasyon beklentisi Merkez'in üç katı... Prof. Dr. Demiralp: Faiz indirimlerini iki kere düşünün

Koç Üniversitesi’nin Mart ayı anketine göre, hanehalkının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67. Bu oran, Merkez Bankası’nın yüzde 24’lük tahminini üçe katlıyor. Katılımcıların önemli bir bölümü tasarruf yapamayacağını söylerken, döviz ve altına yönelim dikkat çekti. Selva Demiralp, dolarizasyonun sürdüğünü belirterek, “Bu durum, faiz indirimleri ya da stopaj artışı konusunu yeniden düşünmeyi gerektiriyor” dedi.

Koç Üniversitesi'nin Mart 2025 Hanehalkı Enflasyon Beklentileri Anketi yayımlandı. Anket sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Selva Demiralp, hanelerde enflasyon beklentisinin yüksek seyrettiğini ve tasarruf tercihlerinde dolarizasyon eğiliminin korunduğunu belirtti.

YIL SONU TAHMİNİ YÜZDE 67

Rapora göre, katılımcıların geçmiş 12 aya ilişkin enflasyon algısı yüzde 74, yıl sonu beklentisi yüzde 67, Mart 2026’ya kadar olan 12 aylık döneme ilişkin beklenti ise yüzde 66 oldu.

Ankette hanelere önümüzdeki 12 ayda tasarruflarını nasıl değerlendirecekleri de soruldu. Altın (%24) ve vadeli döviz mevduatı (%18) öne çıkarken, katılımcıların yüzde 29'u tasarruf yapmayı düşünmediğini ifade etti. Demiralp, dolarizasyon eğiliminin hâlen baskın olduğunu vurgulayarak, “Bu durum, faiz indirimleri ya da stopaj artışı konusunu iki kere düşünmekte fayda olduğuna işaret” dedi.

KİRACILAR EN YÜKSEK ENFLASYON BEKLENTİSİNE SAHİP

Ev sahipliği durumuna göre beklentilere bakıldığında, kiracı ve başka evi olmayanların enflasyon beklentisinin yüzde 67 ile en yüksek düzeye çıktığı görüldü. Birden fazla evi olanlarda ise bu oran yüzde 64’te kaldı. Demiralp, bu farkın “geçinme zorluğu yaşayan gruplarda enflasyon hissiyatının daha belirgin olduğunu” ortaya koyduğunu söyledi.

Tasarruf yapmayacağını belirten katılımcıların enflasyon beklentisi yüzde 68’e ulaşarak en yüksek grup oldu. Bu bulguya dikkat çeken Demiralp, “Yüksek enflasyon sonrası bozulan gelir dağılımının para politikasının etkinliğini azalttığı” değerlendirmesinde bulundu. Maliye politikalarının devreye girmesinin önemine vurgu yaparak, “Vergi reformu ile yüksek gelir kesimlerine yönelik adımlar atılması ve talebin kontrol edilerek dezenflasyon programına katkı verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SEVİYESİ ARTTIKÇA BEKLENTİ DÜŞÜYOR

Eğitim düzeyine göre yapılan analizde ise üniversite mezunlarının enflasyon beklentisi yüzde 64, lise altı katılımcıların beklentisi ise yüzde 69 olarak ölçüldü. Demiralp, bu farkın ekonomik okuryazarlığın beklenti oluşumunda rol oynayabileceğine işaret ettiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN