Milyonlarca çalışana eski SGK Başmüfettişi İsa Karakaş'tan kritik uyarı geldi. Maaşı eksik yatan çalışanlar ve geriye dönük SGK primleri hakkında açıklamalarda bulundu. Holdinglerin bile eksik hesapladığı öğrenildi. İşte tüm detaylar...
BURAK ÖZTOPRAK
Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan maaş ödemeleri ve SGK primleri, zaman zaman çalışanların kafasını karıştırabiliyor. Özellikle raporlu veya mazeret izinli olunan dönemlerde maaşların nasıl hesaplanacağı ve SGK primlerinin eksik yatıp yatmadığı merak konusu. Emekli SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, bu konuda çalışanları bilgilendiriyor ve önemli uyarılarda bulunuyor.
MAKTU AYLIK ÜCRET SİSTEMİNDE RAPORLU OLMAK MAAŞI ETKİLER Mİ?
İsa Karakaş, iş sözleşmesinde maktu aylık ücret sistemi (aylık ücret usulü) ile çalışıldığına dair bir hüküm varsa, raporlu olunan sürelerin maaşı etkilememesi gerektiğini belirtiyor. Yani, işveren, çalışan raporlu olsa bile maaşından kesinti yapamaz ve SGK'ya da tam olarak bildirmek zorundadır. Çalışan ise SGK'dan aldığı rapor parasını işverene vererek mahsuplaşma yoluna gitmelidir.
EKSİK YATAN MAAŞ VE SGK PRİMLERİ GERİYE DÖNÜK ALINABİLİR Mİ?
Karakaş, maktu aylık ücret sistemiyle çalışanların, raporlu oldukları dönemlerde maaşlarının eksik yatırılması ve SGK primlerinin eksik bildirilmesi durumunda geriye dönük haklarını alabileceklerini vurguluyor. Bu durumda, raporlu olunan sürelerin SGK sisteminde belli olduğunu ve bordrolardan da maktu aylık ücret sistemiyle çalışıldığının anlaşılabileceğini belirtiyor.
İŞVERENLERE BÜYÜK CEZALAR GELEBİLİR
İsa Karakaş, işverenlerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini, aksi takdirde hem çalışanın hak kaybına uğrayacağını hem de işverenin katmerli cezalarla ve teşvik kayıplarıyla karşılaşabileceğini ifade ediyor.