Hukukçular uyardı: POS komisyonu yolcudan alınamaz, yolcular ücreti faiziyle geri alabilir

Hukukçular uyardı: POS komisyonu yolcudan alınamaz, yolcular ücreti faiziyle geri alabilir

Taksilerde kredi kartıyla ödeme yaparken talep edilen ek komisyonların hukuka aykırı olduğu ve bu ücretlerin faiziyle geri alınabildiği belirtiliyor. Uzmanlar, bu uygulamayı sürdüren taksicilere 600 bin lira kadar para cezası verilebildiğini hatırlattı.

Taksilerde kredi kartıyla ödeme sırasında bazı sürücülerin yolcudan yüzde 10 civarında ek komisyon talep ettiği şikayetleri artarken, uzmanlar bu uygulamanın tamamen hukuka aykırı olduğunu belirtiyor. Hukukçular, bu şekilde alınan ücretlerin faiziyle birlikte geri istenebileceğini ve taksicilere yüz binlerce lirayı bulan yaptırımlar uygulanabildiğini vurguluyor.

KOMİSYONUN HUKUKİ DAYANAĞI YOK: ÜCRET GERİ ALINABİLİYOR

POS cihazıyla ödeme yapıldığında kart komisyonunu müşteriye yansıtan taksicilerin sayısı artınca, uzmanlardan konuya ilişkin net açıklama geldi. NTV’nin aktardığına göre, talep edilen bu komisyonun tüketiciye yüklenmesi yasal değil ve ödenen tutar faiziyle geri alınabiliyor.

Avukat Ali Erdem Gündoğan, mevzuatta “ekstra ücret talep edilemeyeceği” yönünde açık bir hüküm bulunduğunu hatırlatarak, “Ticari taksilerin sorumluluğunda olan komisyon veya vergi giderlerinin müşteriye yansıtılması hukuka aykırıdır. Bu tür ödemeler hem faiziyle geri alınabilir hem de idari yaptırımları oldukça ağırdır” ifadelerini kullandı.

600 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI VERİLEBİLİYOR

Komisyon talep edilen bir yolcu, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurduğunda taksici hakkında ciddi cezai süreçler başlayabiliyor. Gündoğan, yasa dışı şekilde ek ücret isteyenlere 600 bin TL’ye varan idari para cezaları kesildiğini belirtiyor. Uzmanlar, yolcuların yalnızca taksimetrede yazan ücretin ödenmesi gerektiğini, bunun dışında alınan her kalemin hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN