Hyundai ve Kia'dan dünyayı ayağa kaldıracak hamle! Artık böyle çalışacak

Hyundai ve Kia'dan dünyayı ayağa kaldıracak hamle! Artık böyle çalışacak

Hyundai ve Kia tarafından geliştirilen yeni bir sistem ile elektrikli otomobillerde daha konforlu ve kabin içerisinden daha az alan çalan bir tahrik sistemi geliştirildi. Bu sistem ise Hyundai ve Kia'ya göre tekeri olan her şeyde kullanılabilir. İşte yeni 'Uni Wheel' tahrik sistemi ve detayları...

BARAN BEKİ | KARAR

Güney Koreli Hyundai ve Kia, elektrikli otomobillerde kullanılan tahrik sistemlerine yeni bir bakış açısı ile yaklaştı. Koreliler tarafından geliştirilen bu sistem ise iddialara göre tekeri bulunan bütün araçlarda kullanılabiliyor.

Elektrikli araçlar için geliştirilen 'Uni Wheel' adlı bu yeni sistem, tahrik sistemlerinin temel bileşenlerini araçlarda bulunan tekerlek göbeğindeki boş alana taşıyor. Aslında tamamen yeni bir tür olan bu tahrik sistemi, teknolojisi çok daha karmaşık olması nedeniyle ilk başta sorunlar çıkmasına sebep olabilir. Fakat sistem mükemmelliğe yaklaştıkça, elektrikli modellerde araç kabininden çalınan alanı ve daha fazlasını serbest bırakabilir.

hyundai-ve-kiadan-hayatinizi-kolaylastiracak-teknoloji.png

YENİ NESİL GÜÇ AKTARIMI

Geliştirilen bu yeni teknolojiye daha yakından bakmadan önce standart bir içten yanmalı motorda bulunan tahrik sistemini açıklayalım. Geleneksel bir araçta, güç motordan şanzıman aracılığıyla tekerleklere, tahrik milleri ve akslar kullanılarak iletilir (CV joint). Elektrikli bir araçta ise elektrik motoru ve redüksiyon dişlisi, motor ve şanzımanın yerini alır. Ancak geri kalan süreç aynıdır.

hyundai-yeni-nesil-motor.png
Uni Wheel

Uni Wheel ise bu son adımı değiştirmeyi amaçlıyor. Yani gücün tahrik milleri ve akslar kullanılarak iletilmesi kısmı. Bu teknoloji, bir EV'de yer alan redüksiyon dişlisini tekerlek göbeğine yerleştirip her tekerleğe daha yakın, küçük bireysel motorlar takmayı temel alıyor. Bu sistem sadece tahrik millerinin boyutunu değil, aynı zamanda batarya gibi parçalar için kullanılan toplam zemin alanını da etkileyecektir. Böylelikle kabin alanından çalınan konfor alanında gözler görülür bir artış yaşanır.

Yeni tahrik sisteminin çalışmasına olanak sağlayan şey ise jant boşluğuna yerleştirilmiş olan güneş dişlisi ve her iki tarafında yer alan dört 'pinyon' dişlisidir. Bu sistem jantınızın içerisindeki boşluğa yerleştirilen ve halkalardan oluşan, şahsınıza özel Güneş Sisteminizi oluşturan bir yapıdır. Motordan üretilen güç önce güneş dişlisine gönderilir, ardından halka dişlisini hareket ettirmek için pinyon dişlilerine iletilir.

hyundai-ve-kiadan-yepyeni-teknoloji.png

hyundai-ve-kia-ortakligi.png

DAHA ÇOK GÜÇ VE KONFOR ARTIŞI

Aracın gerçek tekerleklerine bağlı olan halka dişlisi daha sonra devreye girer ve tahrik sağlar. Bu sistem, temelde her tekerleğin kendi motoruna sahip olduğu için tork vektörlendirme sistemini de ileriye taşıyabilir. Tahminlere göre bu tahrik sisteminin yeni çok eksenli süspansiyona oldukça yakın olması sebebiyle, araçlarda güç artışı görülebilir ve bu güç her tekerlek için ayrı kontrol edilerek daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlanabilir.

Bu teknolojinin tekerleği olan her şeyde kullanılabileceğini de hesaba kattığımız zaman, ilerde sistemin kusursuz hale gelmesi durumunda tekerlekli bir sandalyeden 7 koltuklu bir SUV araca kadar kullanım alanları olacaktır.

Öte yandan, ortaya çıkacak dezavantajlar olsa da ortaya çıkan avantajlar birçok mobilite çözümünde kullanılabilir. Bunlara örnek olarak bisikletinize veya tekerlekli sandalyenize takılmış 'Uni Wheel' sayesinde, artık 'Formula Bisiklet' veya 'Formula Sandalye' sahibi olabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN