Cybertruck artık satışta! TOGG fiyatına kurşun geçirmez Tesla...

Son dönemlerin yükselen yıldızı Tesla'nın 2019 yılından beri merakla beklenen Cybertruck modelinin satışlarında sonunda başlandı. Rötarlı gelen teslimat ve ilk tanıtıldığı döneme göre teknik özellik farklılıkları bazı endişelere neden olsa da şu anda otomotiv sektörünün gözü kulağı Tesla Cybertruck'ın üzerinde.

BARAN BEKİ | KARAR

Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde adını sıkça duymaya başladığımız Tesla, belki de şimdiye kadarki en merak edilen ve gündem olan aracını sonunda satışa sundu ve teslimatlara başladı. İlk başta 10 adet teslimi yapılan Cybertruck isimli model hem tasarım anlamında hem de teknik anlamda oldukça cesur bir araç.

2019 yılında tanıtılan Tesla Cybertruck, markanın oldukça aykırı ve bilim kurgu filmlerinden fırlamış olan pick-up aracını temsil etmektedir. Paslanmaz çelikten yapılan gövdesi, kurşun geçirmez camlar gibi zırhlı özellikleriyle havalı bir şekilde sektöre giriş yapan ve 2021'de satışa sunulması beklenen Cybertruck ise geçen 2 yıl aranın ardından tekrardan ilgi odağı oldu.

tesla-cybertruck-teknik-ozellikleri.png

FİYATLAR BEKLENTİLERİ AŞTI

Texas'ta yapılan etkinlik ile teslimatlarına başlanan Cybertruck'ın ilk duyurulduğunda en çok dikkat çeken özelliği giriş seviyesi modelin 40 bin dolar olacağı yönündeki söylemlerdi. Fakat sektörde ve dünyada yaşanan olaylar nedeniyle geçtiğimiz gün tanıtılan Cybertruck'ın giriş seviyesi olan modeli 60 bin 990 dolardan başlayan fiyatlarla teslim edilecek ve bu model 2025 yılından önce satışa sunulmayacak. Arkadan itişli giriş modeli sadece 402km menzile sahip.

CYBERTRUCK TEKNİK ÖZELLİKLERİ
ÖzelliklerRWD (Arkadan itiş)AWD (Dört tekerlekten çekiş)Cyberbeast (üç motorlu)
Menzil402km547km515km
Ekstra bataryaBelirtilmedi756km708km
GüçBelirtilmedi600 beygir845 beygir
0-100 hızlanması6.5sn3.9sn2.6sn
Son hız180kmh/sa180kmh/sa209kmh/sa
Çekme kapasitesi3.400kg4.990kg4.990kg
Fiyat60.990 dolar79.990 dolar99.990 dolar

TESLA CYBERTRUCK TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Toplamda 3 farklı versiyonu olan Cybertruck, arkadan itişli, çift motorlu dört tekerlekten çekişli ve üç motorlu "Cyberbeast" denilen dört tekerlekten çekişe sahip modeller ile satışa sunulacak. Bu modellerde tam şarj ile elde edilen menziller ise sırasıyla 402km, 547km ve üç motorlu olan versiyonda ilginç bir şekilde 515km olarak belirtildi.

Üç motora sahip olan "Cyberbeast" versiyonu ile 0-100kmh/sa hızlanmasını etkileyici bir şekilde 2.6 saniyede tamamlayarak Porsche 911 gibi spor otomobillere rahatlıkla kafa tutan Cybertruck ne yazık ki maksimum hız konusunda pek şaşırtıcı olmayan 130 mil (209kmh), diğer modellerde ise 112 mil (180kmh) ile sınırlandırılmış durumda. Sivri hatları ve kutuya benzeyen tasarımı nedeniyle sürtünme katsayısının facia olması beklenen Cybertruck ise nispeten iyi 0.335 cd sürtünme katsayısı ile bu noktada bizleri şaşırtıyor.

Tesla'nın attığı en yeni adımlardan biri Cybertruck ile beraber bundan sonra üretilecek olan tüm modellerinde 48V elektrik mimarisini kullanması oldu. Bu sistem sayesinde Cybertruck ve ondan sonra çıkacak olan Tesla modellerinde artık gereksiz kablolar olmayacak tahminlere göre %70'e kadar bir azalma olacak. Yeni mimari sayesinde azalan kablolar bundan sonra üretilecek araçların ağırlığını doğrudan etkileyerek azaltacak.

tesla-cybertruck-vs-porsche-911.png

CYBERTRUCK BEKLENTİLERİN ALTINDA MI KALDI?

Cybetruck'ın dört tekerlekten çekiş sunan versiyonlarında neredeyse 5 tona yakın ağırlık çekebilmesi, gücü, tasarımı ve dönen arka aksı gibi birçok ilginç özelliği bu noktadan itibaren giderek azalıyor. 2019 yılında tanıtıldığı dönemde Elon Musk Cybetruck'ın 805km menzile sahip olacağını söylemişti ancak mevcut model gamında opsiyonlar hariç alabileceğiniz en yüksek menzilli model ancak 547 km.

Bu menzili artırmak istemeniz durumunda ne yazık ki opsiyonel olan ek batarya paketini almanız gerekiyor ve bu durumda ise en uzun menzilli versiyonda 756km menzile ulaşıyorsunuz ancak Cybetruck'ın en önemli özelliklerinden biri olan dev yükleme alanından bu durumda oldukça çalmanız gerekiyor. Fiyat anlamında da Cyberbeast modeli yaklaşık 100 bin dolar gibi rakamları bulurken en uzun menzilli versiyonun ise opsiyonel batarya ile beraber 80 bin dolardan fazla olması bekleniyor. Görsel olarak cezbedici olan bu havalı pick-up araç ise iş pratiğe geldiği zaman pek de havalı durmuyor.

tesla-cybertruck-turkiyeye-gelecek-mi.png

ABD HARİCİNDE SATILACAK MI?

Değinilmesi gereken bir başka nokta bu aracın diğer ülkelere teslimatı. Bildiğiniz üzere Tesla'nın ana merkezi ABD'de yer alıyor ve daha öncesinde bir haberimizde açıkladığımız gibi Cybertruck'ın belli başlı güvenlik önlemlerinden geçmesi oldukça güç. Tanıtılmasının ardından (2019 yılı) Avrupa ülkelerinde satışı kaldırılan bu özel aracı muhtemelen başka ülkelerde görmemiz şimdilik zor.

TESLA CYBERTRUCK TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ?

Buna ek olarak Cybetruck'ı Türkiye'ye getirmek istemeniz halinde ise Cybetruck ABD'de üretildiği için ÖTV+KDV haricinde yüzde 10 gümrük vergisi ve üzerine yüzde 60 ek vergi ödemeniz gerekiyor. Döviz bazında bakıldığında, BMW'nin Türkiye'ye özel kısılmış 1.6 litrelik motoruyla getirdiği 320i modelini baz alırsak (Döviz bazında bu para, 3 serisinin en üst modeli olan M3'ü almaya fazlasıyla yeter), Cybetruck istiyorsanız tahmin edeceğinizden çok daha fazla para ödemeniz gerekecek.

tesla-cybertruck-turkiye.png

TESLA CYBERTRUCK'IN EN DİKKAT ÇEKEN 5 ÖZELLİĞİ

Prototipine nazaran daha küçük olan Cybertruck, sahip olduğu belli başlı özellikler ile otomobil severleri büyüledi. Bu özellikler sırasıyla steer-by-wire, elektrikli frunk (ön bagaj), Beast (Canavar) modu, dönebilen arka aks sistemi ve menzil artırıcı oldu.

tesla-cybertruck-steer-by-wire.jpg

STEER-BY-WIRE

Henüz seri üretim aşamasına geçmemiş olan Cybertruck'ta normal bir direksiyon sistemi bulunmuyor. Tesla'nın özellikle Plaid modellerinde kullandığı, Yoke denilen direksiyon simidi tasarımını kullanan Cybertruck, daha öncesinde Lexus'un da kullandığı bir teknolojiyi bizlere sunuyor.

Bu sistem sayesinde bir Tesla'da ilk kez sadece elektronik ile kontrol edilen direksiyon sistemi kullanılıyor. Bu sistem gereksiz büyüklükteki geleneksel direksiyon kutusundan kurtuluyor ve Cybertruck'ın tekerleklerini uzaktan, dijital bir şekilde yönlendiriyor. Bu sistem 180 derecelik dönüş yapmanız gerektiği durumlarda, direksiyonu normalden çok daha az çevirerek tekerlekleri tam tur çevirmiş gibi döndürmenizi sağlıyor. U dönüşleri için birebir.

tesla-cybertruck-powergate.jpg

ELEKTRİKLİ FRUNK

Prototipine göre daha küçük olsa da Cybertruck halen paslanmaz çelikten yapılmış kocaman bir pick-up. Bu sebeple aracın frunk gibi bagajlarını/kapılarını açmanız oldukça zor olabilir. Tesla bunu önceden düşünmüş ve aracın bu bölümlerini elektrikli bir şekilde açılabilir yapmış. Tesla, Cybertruck'taki bu frunk bölgesini powergate olarak adlandırmış.

tesla-cybertruck-beast-mode.jpg

BEAST (CANAVAR) MODU

Adından tahmin edebileceğiniz üzere bu modu açtığınız zaman Cybertruck'ınız bir canavara dönüşüyor, gibi. Tesla bu modu şu şekilde açıklıyor, "Cyberbeast, çift indüksiyona sahip arka tahrik ünitesi, aktif tork vektörleme ile 845 HP üreten elektro-mekanik kilitli ön diferansiyele sahiptir." Karışık açıklamalar yapan Musk bizleri yine şaşırtmıyor. Lakin, tahminlerimize göre bu sistem, Beast modu seçildiği zaman aracın bütün gücünü kullanmanızı sağlıyor. Hani olur da 3.1 tonluk dev pick-up aracınız ile yarışmak falan isterseniz.

DÖNEBİLEN ARKA AKS

Oldukça büyük olan Cybertruck şehir içinde kullanımı kolaylaştırmak için dönebilen arka aksı ile geliyor. Bu yeni bir teknoloji değil fakat Cybertruck'ta oldukça güzel çalışan bu sistem, neredeyse bir Volkswagen Polo gibi manevra yapmanızı sağlıyor.

tesla-cybertruck-menzil-artirici.jpg

MENZİL ARTIRICI

Cybertruck'ın menzilinin büyük bir hayal kırıklığı olduğu gerçek. Bunu düşünen Tesla, opsiyon olarak aracınızın yükleme kısmına koyabileceğiniz menzil artırıcı ile hayal kırıklığınızı telafi etmeye çalışıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN