İmamoğlu operasyonları sonrası kan kaybı sürüyor: Yatırımcı çıkışı 9 milyar doları aştı

İmamoğlu operasyonları sonrası kan kaybı sürüyor: Yatırımcı çıkışı 9 milyar doları aştı

Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlatılan yargı sürecinin ardından hızlanan yabancı yatırımcı çıkışı, Mayıs ayında yön değiştirdi. 19 Mart’tan bu yana hisse ve tahvil tarafında toplam 9,6 milyar dolarlık net çıkışın ardından, Mayıs ayında sınırlı da olsa yeniden alım süreci başladı. Kur korumalı mevduatlar ile döviz hesaplarında ise çözülme eğilimi sürdü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlatılan yargı süreci sonrasında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma, özellikle yabancı yatırımcıların Türk varlıklarından önemli ölçüde çıkış yapmasına yol açmıştı. Ancak Merkez Bankası’nın yayımladığı son haftalık verilere göre, yabancı yatırımcılar Mayıs ayında yeniden Türkiye piyasalarına yönelmeye başladı.

9 Mayıs haftasında yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 102 milyon dolarlık hisse senedi ve 933,7 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) alımı gerçekleştirdi. Buna karşın, 7,3 milyon dolarlık özel sektör tahvili (ÖST) satışı yapıldı. Böylece, 19 Mart’tan bu yana hisse ve tahvil tarafında toplam 9,6 milyar dolarlık net çıkışın ardından, Mayıs ayında sınırlı da olsa yeniden alım süreci başladı.

STOKLARDA ARTIŞ

Yabancı yatırımcıların hisse senedi stokları, 2 Mayıs haftasında 27,8 milyar dolardan 9 Mayıs haftasında 28,3 milyar dolara yükselirken; DİBS stokları 9,1 milyar dolardan 10,1 milyar dolara çıktı. Özel sektör tahvili stokları ise 338,6 milyon dolardan 329,8 milyon dolara geriledi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE GÜÇLENME SİNYALİ

Merkez Bankası’nın rezervleri de bu dönemde dikkat çekici bir artış gösterdi. Toplam rezervler bir haftada 5 milyar 811 milyon dolar artarak 144,3 milyar dolara ulaştı. Brüt döviz rezervi 61,2 milyar dolara, altın rezervleri ise 83,1 milyar dolara yükseldi.

Swap hariç net rezervlerde ise önemli bir toparlanma kaydedildi. 2 Mayıs haftasında 13,8 milyar dolar olan bu tutar, 9 Mayıs haftasında 18,1 milyar dolara çıktı. Aynı şekilde, net uluslararası rezervler de 32,8 milyar dolardan 37,6 milyar dolara yükseldi.

KUR KORUMALI MEVDUATLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında düşüş eğiliminin sürdüğünü gösterdi. 2 Mayıs haftasında 25 milyar TL azalan KKM hacmi, 9 Mayıs haftasında da 33,8 milyar TL daha gerileyerek 625,9 milyar TL seviyesine indi. Böylece KKM'nin toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 2,91'e düştü.

DÖVİZ MEVDUATLARINDA DA GERİLEME SÜRÜYOR

Parite etkisinden arındırılmış Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi döviz mevduatlarında da düşüş gözlendi. 9 Mayıs haftasında toplam döviz mevduatı 711 milyon dolar azalırken, bu düşüşün 497 milyon doları gerçek kişilere, 214 milyon doları ise tüzel kişilere ait hesaplardan kaynaklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN