İPA'dan çarpıcı rapor! Emekli 7 gram altın zararda

İPA'dan çarpıcı rapor! Emekli 7 gram altın zararda

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan "İstanbul'da Emekli Olmak 2024" adlı rapordan çarpıcı bulgular ortaya çıktı. Rapor, İstanbul'da ve Türkiye'de emeklilerin son 15 yılda satın alma gücünde yaşanan dramatik düşüşe dikkat çekti. Emeklilerin yaşam koşullarının her geçen gün zorlaştığı kaydedilen raporda, en düşük emekli aylığının bir asgari ücretin neredeyse yarısına denk geldiği kaydedildi. Emekli 7 gram altın zararda.

İstanbul Planlama Ajansı "İstanbul’da Emekli Olmak 2024" başlıklı bir rapor yayımladı. Rapor, İstanbul'da emeklilerin karşı karşıya oldukları zorlukları net bir şekilde ortaya koydu. Rapordan öne çıkan diğer başlıklar şöyle

SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞTÜ

Rapora göre, 2010 yılında en düşük emekli aylığıyla 11,4 gram altın veya 453 dolar alınırken bugün 4,4 gram altın veya 319 dolar alınabiliyor. Son 15 yıldaki dolar enflasyonu da hesaba katılırsa emekli maaşının satın alım gücünün dolara oranla çok daha fazla düştüğü görüldü.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI, ASGARİ ÜCRETİN YARISINA DENK GELİYOR

2010 yılında asgari ücretten daha fazla olan en düşük emekli aylığının, geçtiğimiz 15 sene içerisinde bir asgari ücretin neredeyse yarısına denk geldiği görüldü. 2010 yılında 680,3 TL olan en düşük emekli aylığı 2024 yılında 10.000 TL olurken asgari ücret 587,85 TL’den 17.002 TL’ye yükseldi.

YÜKSEK ALIM MALİYETİ

İstanbul'da 100 metrekarelik ortalama bir konut fiyatı 2010'da 224 emekli maaşına denk gelirken, 2022'de bu rakam 672'ye yükseldi.

KİRA SORUNU

Emekli maaşıyla geçinen her beş haneden biri kiracı. İstanbul'da sadece emekli maaşıyla geçinen kiracı hane sayısı 148.420

YETERSİZ GELİR

İstanbul'da kiracı olan iki kişilik emekli hanesinin ortalama yaşam maliyeti 24. 991 TL

ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER

İstanbul'da yaşlılık veya emeklilik aylığı alanların yüzde 28,4'ü hala çalışıyor. EYT'den faydalanan her iki kişiden biri de emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor.

DUYGUSAL DURUM

Geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin olumlu duyguları ortalamanın altındayken kaygı seviyeleri İstanbul ortalamasının üzerinde oldu.

Uzmanlara göre yetkililer, Emeklilerin hak ettikleri yaşam standardını sağlayacak çözümler üretmeli.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN