'Türkiye, dünyanın üretim üssü olma fırsatına sahip'

'Türkiye, dünyanın üretim üssü olma fırsatına sahip'

Yaşanan döviz kuru artışını fırsata çevirerek iş makinaları sektöründe dünyanın üretim üssü olmayı hedeflediklerini belirten Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, dünyada iş ve inşaat makinalarında 'Türk ürünü' dendiği zaman artık akla 'kalite' geldiğini söyledi.

İş ve inşaat sektörünün yüzde 95'inden fazlasını temsil eden Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), sektör buluşmaları kapsamında Trakya bölgesine çıkartma yaptı. Çerkezköy OSB'de ELKON ve Putzmeister firmalarını üretim tesislerini ziyaret eden İMDER yetkilileri, Türkiye'nin iş ve inşaat makinaları sektöründe dünya liderliği için istişarelerde bulundu.

Türk iş ve inşaat makinaları sektörü, yurt içinden ve yurt dışından gelen yoğun talepleri karşılamayı sürdürüyor. Sektör yetkilileri, Türkiye'nin iş ve inşaat makinaları sektöründe dünyanın üretim üssü olma potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyor. Dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak operasyonlarını artıran sektör, 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefliyor.

whatsapp-image-2021-11-14-at-12-24-35-3.jpeg

"KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİK"

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, "Sektör olarak her geçen gün büyüyen bir taleple karşı karşıyayız. Üretim kapasitemizi ve mesailerimizi artırarak bu taleplere yetişmeye çalışıyoruz. İş ve inşaat makinaları sektörü olarak da pandemi döneminde dünyada oluşan global krizi fırsata çevirmek için de harekete geçtik" dedi.

Pandemi döneminde tedarik zincirlerinin kırıldığını, tüm dünyanın büyük sorunlar ile karşılaştığını hatırlatan Özgen, "İş ve inşaat makinalı sektörü olarak zor koşullar altında iş yapmayı öğrendik. Üretim kalitesi ve ekonomik yapısı olarak dünyanın en güçlü firmalarına sahibiz. Sanayicimizin gücü ve devletimizin desteği ile dünyadaki krizi fırsata çevirip, ülkemizi iş ve inşaat makinaları sektörü üretim üssü haline getirir, ülkemize yüksek katma değer kazandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

"İŞ MAKİNALARINDA 133 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"

Global kırılmaların sektörde fırsat oluşturduğunu dile getiren Özgen, "Pandemiye rağmen 2020 yılında 1 milyar 385 milyon dolar değerinde ihracat kaydettik. İthalat rakamlarımız ise 812 milyon dolar oldu. İhracat-ithalat dengesinde ülkemize katkı sunan ender sektörlerden biriyiz. Avrupa'nın 7., dünyanın ise 11. büyük pazarı olan Türk iş makinaları sektörü olarak Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarları başta olmak üzere toplamda 133 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Şu anda üretimde Avrupa'nın 10. büyük ülkesi konumundayız. Yüksek mühendislik kabiliyeti ile ürettiğimiz üstün kaliteli makinalarla küresel rekabette önemli bir oyuncuyuz" dedi.

whatsapp-image-2021-11-14-at-12-24-35.jpeg

"TÜRK ÜRÜNÜ DENDİĞİ ZAMAN ARTIK AKLA 'KALİTE' GELİYOR"

2020 yılında devletin birçok sektöre ciddi destek sağlamasına karşın iş makinaları ve inşaat sektörlerine bu desteği vermemesine karşın ülkeye katma değer kazandırmayı sürdürdüklerini vurgulayan İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, "Ne yazık ki pandemi bitmiş değil. Dünyada ekonomi büyüme ivmesinin önemli ölçüde pozitif anlamda devam edeceğini öngörüyoruz. Ekonomik aktörlerde 2022 yılında dünya ekonomisi yüzde 5 büyüyecek, dünya ticareti ise yüzde 7 artacak öngörüsü hakim. İş ve inşaat makinaları olarak hedeflerimizi bu verilere göre planlıyoruz. Hem AB'de hem ABD'de oldukça büyük mali gelişmeler var. Başta altyapı olmak üzere çok ciddi yatırımlar gerçekleştirecekler. Trilyonlarca dolar ve eurodan oluşan kaynak ayırdılar. Dünyada çark dönecek ve sektörde büyük bir talep oluşacak.

2022 bizim için büyük bir fırsat ve sektörümüze bakışımız olumlu. Dünyada iş ve inşaat makinalarında 'Türk ürünü' dendiği zaman artık akla 'kalite' geliyor. 2022'de başarımızı devam erittirmeli, üretimi sürdürmeli ve kapasitemizi artırmalıyız. Sektör olarak hızlı hareket etmeli ve yeşil mutabakatta rol almalıyız. İş makinaları olarak dünyanın en zor pazarı olan Japonya'da dahi söz sahibiyiz" diye konuştu.

whatsapp-image-2021-11-14-at-12-24-36-2.jpeg

"TEKNİK ELEMANLARA 15-25 BİN TL MAAŞ VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Dünya devleri arasında yer alan Putzmeister, Türkiye'ye 50 milyon euro yatırım yapmayı hedefliyor. İMDER sektör buluşmaları kapsamında açıklama yapan Putzmeister CEO'su Ali Bilgiç, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Putzmeister olarak Türkiye'yi satış ve servis merkezi yapmak istiyoruz. Bunun için yatırımlarımızın yüzde 80'nini Türkiye'de gerçekleştirdik. 600 çalışanımız var ve bu sayıyı 750'ye çıkarmak istiyoruz. En büyük sorunumuz ise nitelikli eleman bulmak. Ücret politikamız çok yüksek ancak nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Dünyadaki operasyonlarımıza gönderebileceğimiz teknik elemanlarına 15-25 bin TL aralığında maaş vermeyi düşünüyoruz.

Meslek liseleri ile iyi ilişkiler kurduk ve çıraklık merkezi açtık. Her yıl 20'den fazla çırak alıyoruz ve 4 yıl boyunca eğitiyoruz. 800 liradan 2 bin liraya kadar da harçlık veriyoruz. 3. ve 4. sınıflara gelen öğrencilerimizi ise istihdam garantisi vererek işe alım yapıyoruz. Çin'de ve ülkemizde en büyük sorun nitelikli eleman sorunu. Bu soruna bir an önce el atmalı ve çözmeliyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN