Kripto varlıklar SPK'nın kontrolüne giriyor: Blok zincir teknolojisi teşvik edilecek

Kripto varlıklar SPK'nın kontrolüne giriyor: Blok zincir teknolojisi teşvik edilecek

Bu hafta içi TBMM'ye sunulması planlanan yeni yasa teklifiyle, Türkiye'de kripto varlıkların alım satımına ilişkin düzenlemelerin kapsamı genişliyor. Teklif, kripto varlıkların alım satım platformlarının Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetimi altına alınmasını ve Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılmasının sağlanmasını içeriyor.

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin hafta içi TBMM Başkanlığına sunulması planlanıyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yürütülen çalışmalar sonucunda tamamlanan düzenlemeyle, kripto varlıkların Türkiye'deki işlem hacmi uluslararası standartlara uygun hale getirilerek, işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması hedefleniyor.

Teklifte, kripto varlıkların alım satımına aracılık eden platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanması ve denetlenmesi sağlanacak. Bu platformlarda müşteriler adına saklanan nakit ve kripto varlıkların güvenliği, platformlar ile müşteriler arasındaki ilişkiler ile uygulanacak yaptırımlar ve cezalar da yer alacak.

Düzenleme kapsamında, blok-zinciri ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilere yönelik de düzenlemeler öngörülüyor. Bu kişilerin, kripto varlıkların satışı ya da dağıtımı konusunda SPK'dan izin alması gerekecek. Ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) bu süreçte rol alması ve blok zinciri teknolojisinin geliştirilmesinin teşvik edilmesi planlanıyor.

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 15 No'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması da öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN