Kripto varlıklar yasalaşıyor! Hapis cezası, lisans, denetim...

Kripto varlıklar yasalaşıyor! Hapis cezası, lisans, denetim...

AK Parti, kripto varlık piyasasını düzenleyecek kanun teklifini Meclis'e sunmaya hazırlanıyor. 8 milyonu aşkın kullanıcıyı ve 2,5 milyar dolarlık bir pazarı ilgilendiren düzenleme ile kripto varlıklar ilk kez kanuni bir çerçeveye kavuşacak. 27 maddeden oluşması beklenen teklif, sektörün şeffaflaşmasını ve denetime alınmasını amaçlıyor.

Kripto para düzenlemesinde sona gelindi. Meclis düzenlemeyi kabul ederse kripto varlıklar ilk kez kanuni anlamda tanımlanacak. NTV'nin haberine göre, bu düzenlemeyle kripto varlıklarla ilgili hizmet sunan platformlar, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) lisans almak zorunda olacak. SPK, kripto varlık piyasasının denetiminden sorumlu olacak. Kripto para borsaları ve hizmet sağlayıcıları, belirli dönemlerde SPK'ya rapor sunacak.

HAPİS CEZASI VAR

İzinsiz kripto hizmeti verenlere 3 ila 5 yıl hapis, kripto varlık zimmetine geçirenler 8 ila 14 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

KRİTERLER TÜBİTAK BELİRLEYECEK

Kanun teklifine göre, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetimi ve düzenlenmesi SPK tarafından yapılacak. Kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunları kişiler arası hukukun konusu olacak. Kripto para işlemlerinde tam teknik kriterleri TÜBİTAK belirleyecek. Kripto borsaları ve hizmet sağlayıcıları sermaye yapılarını net olarak ortaya koymak zorunda olacak.

Düzenlemenin Nisan ayı içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN