Mercedes-Benz CEO'su Källenius savunma üretimine olumlu mesaj verdi

Mercedes-Benz CEO'su Källenius savunma üretimine olumlu mesaj verdi

Mercedes-Benz Group CEO'su Ola Källenius, verdiği bir röportajda otomobil üreticisinin "ticari mantığı olduğu sürece" savunma üretimine girebileceğini söyledi. Açıklamalar, Almanya'nın silahlanma harcamalarını artırdığı ve Alman otomotivinin Çin rekabeti ile ABD gümrük vergileri arasında sıkıştığı bir dönemde geldi. Volkswagen daha önce Osnabrück fabrikasını İsrail Iron Dome sistemi için bileşen üretimine çevirme görüşmesi başlatmıştı.

Otomotiv Editörü

Mercedes-Benz Group CEO'su Ola Källenius, şirketin savunma üretimine genişlemeye açık olduğunu söyledi. Källenius Wall Street Journal'a geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, böyle bir adımın "ticari mantığı olduğu sürece" gündeme alınabileceğini belirtti.

"Dünya daha öngörülemez bir yere dönüştü ve Avrupa'nın savunma profilini güçlendirmesi gerektiği açık" diyen Källenius, "Bu alanda olumlu bir rol oynayabilirsek, hazırız" ifadesini kullandı. CEO, savunma faaliyetlerinin otomobil ve van üretimine kıyasla "küçük bir pay" tutacağını öngördü ancak alanın "hızla büyüyen bir niş" haline gelerek grup sonuçlarına katkı sunabileceğini ekledi.

Källenius'a göre Mercedes-Benz'in askeri pazara dönük gücü, otomotiv sektörünün temel yetkinliğinden geliyor. CEO, otomobil üreticilerinin yüksek hassasiyetli makineleri büyük hacimde üretme becerisinin savunma sanayisinde de değerli olacağını söyledi.

mercedes-wolf-1-ve-wolf-2-askeri-arac.png
Mercedes Wolf 1 ve Wolf 2

ŞASİ TEDARİKİ STRATEJİK ODAK ALANI

Mercedes-Benz sözcüsünün Källenius'un açıklamalarının ardından AFP'ye yaptığı açıklama, şirketin mevcut askeri pazar bağlantısını ortaya koydu. Sözcü, otomobil üreticisinin uzun yıllardır askeri uygulamalar için uzman firmalara şasi tedarik ettiğini, bu firmaların söz konusu şasileri kendi markaları altında donatıp pazarladığını belirtti. Sözcü "Güvenlik ve savunma sektöründeki faaliyetlerimiz, partnerlerimizle aktif olarak sürdüreceğimiz stratejik bir gelişim odağı oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Şirket halen Bundeswehr (Alman Silahlı Kuvvetleri) için G-Class'ın askeri versiyonu Wolf 2'yi üretiyor. 2024 yazında imzalanan çerçeve anlaşması kapsamında otomobil üreticisi, 2032'ye kadar 1,3 milyar euro değerinde 5.800 araç tedarik etmeyi taahhüt etti. İlk somut sipariş 1.500 araçlık bölümü kapsıyor. Mercedes-Benz haftalık 30 araç, yıllık 1.440 araç üretim kapasitesine ulaşmış durumda. G-Class'ın askeri versiyonu bugüne kadar 48 ülkenin silahlı kuvvetlerine satıldı.

1901654.jpg

ALMAN OTOMOTİVİNDE SAVUNMA YÖNELİMİ

Källenius'un açıklamaları, Alman otomotiv sanayisinin savunma sektörüne yöneldiği bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz aylarda aktardığımız üzere Volkswagen, Aşağı Saksonya'daki Osnabrück fabrikasını İsrail'in Iron Dome hava savunma sistemi için bileşen üretim hattına çevirme görüşmesini İsrail savunma şirketi Rafael Advanced Defense Systems ile sürdürüyor.

Karar'ın edindiği bilgilere göre, söz konusu görüşmelerin gündeme gelmesi, Volkswagen bayilerindeki satışlara olumsuz yönde etki etti.

SİLAHLANMA HARCAMALARI VE SEKTÖR KRİZİ

Almanya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasının ardından askeri kapasitesini büyütme yoluna girdi. AB'nin ReArm Europe çerçevesi kapsamında Berlin, savunma harcamalarını artırmak için yüz milyarlarca euroluk fon devreye soktu.

Bu dönemde Rheinmetall, yükselen Alman savunma şirketi haline gelirken Mercedes-Benz ve Volkswagen başta olmak üzere otomotiv üreticileri Çin rekabeti ve ABD gümrük vergileri arasında daralan marjlarla mücadele ediyor. Alman Güvenlik ve Savunma Sanayisi Federasyonu, geçen yıl atıl otomotiv üretim kapasitesinin savunma üretimine yönlendirilmesini önermişti.

Källenius ve yetkililer, verdikleri röportajlarda Mercedes-Benz'in olası savunma ürünlerine ilişkin somut bir plan konusunda ise açıklama yapmadı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN