Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'na uzmanlardan 'liralaşma' tepkisi: Dolarizasyon devam ediyor

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'na uzmanlardan 'liralaşma' tepkisi: Dolarizasyon devam ediyor

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 'Türkiye Ekonomi Modeli'nin temel unsurlarından birinin TL’nin kullanımını önceleyen, “Liralaşma Stratejisi” olduğunu açıkladı. Kavcıoğlu 'Dövize endeksli Türk lirası mevduat tutarı bugün itibariyle 209 milyar TL oldu. Faizler aşağı doğru geliyor, gelmeye de devam edecek' diye konuştu. Ekonomi uzmanları 20 Aralık'tan bu yana döviz hesaplarının 7,5 milyar dolar arttığına dikkat çekerek 'liralaşma' stratejisine tepki gösterdi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dövize endeksli Türk lirası hesabı uygulamasının açıklandığı 20 Aralık 2021 tarihinden bu yana geçen sürede, 451 bini hazine, 82 bini Merkez Bankası destekli olmak üzere toplam 533 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Kavcıoğlu, 'Yılbaşından bu yana günlük ortalama yaklaşık 7 milyar lira giriş olmuş, toplam mevduat büyüklüğü yaklaşık 209 milyar lirayı bulmuştur' dedi. Ekonomi uzmanı Hakan Kara, dövize endeksli Türk Lirası mevduat hesabının açıklandığı tarihten bu yana döviz hesaplarının 7,5 milyar dolar arttığına dikkat çekip Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'na tepki gösterdi.

"DOLARİZASYONU SONA ERDİRMEYE YÖNELİK BİR YAKLAŞIM"

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, “Türkiye Ekonomi Modeli” ışığında revize etme çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, yeni politikanın temel unsurlarından birinin TL’nin kullanımını önceleyen, “Liralaşma Stratejisi” olduğunu ifade etti.

Kavcıoğlu, "Liralaşma stratejisinin Merkez Bankası tarafında, üç saç ayağından oluştuğunu söyleyebiliriz. Hazine ve Maliye, Ticaret Bakanlığı tarafı da var. 20 Aralık'ta da Merkez Bankasının kur korumalı ürünü, dolarizasyonun sona erdirilmesinde bir yaklaşım. Bu enflasyonun düşürülmesinde önemli katkı sağlayacak. Kur geçişkenliğinin enflasyona büyük etkisi var, Ekim, Kasım özellikle Aralık ayında gördük, geçmişte de çok yaşadık. Türkiye Ekonomi Modeli ve bunun temeli liralaşmayla, cari fazlayla, Türkiye’nin üretim, yatırım, ihracatı artırarak, üretimin artmasıyla fiyatların düşmesi; kur korumalı modelimizle kurun üzerindeki oynaklığın kalkmasıyla enflasyona etkisi sıfırlanacaktır. Bu yaşanmaya başladı.

Birincisi bu, kur korumalı ürün ve dolarizasyonun etkisinin bitirilmesi.

İkincisi liralaşmada, karşılıklarda TL’ye geçiş ve TL enstrümanın kullanılması, böylece TL’nin etkisinin artırılması. Ağustos ROM mekanizmasının değiştirilmesiyle buna başladık.

Üçüncüsü de yine Merkez Bankası’nın sunduğu imkanlar, borçlanma veya piyasaya sağladığı imkanları tamamen TL’leştirerek yada büyük oranda Liralaştırırak enflasyonun düşürülmesi konusunda büyük etkisi olacaktır. Liralaşma stratejimizi tamamen uyguladığımızda enflasyonun düşürülmesinde büyük katkısı olacaktır. Hızlı bir şekilde dezenflasyon sürecini başlatmış olacağız. " dedi.

UZMANLARDAN "LİRALAŞMA" TEPKİSİ: DOLARİZASYON ARTIYOR

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi iktisatçı Hakan Kara, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun söylediklerinin aksine Dövize Endeksli TL Mevduat hesabı uygulamasının kamuoyuna duyurulmasından bu yana döviz hesaplarında bariz bir artış olduğuna dikkat çekti.

Bankalardaki döviz hesaplarının 7,5 milyar dolar arttığına işaret eden Kara, Twitter hesabından, "Bugün bir illüzyondan daha bahsedeceğim. Kur korumalı mevduata geçiş sonrasında (KKM) döviz ve altın mevduatı 5,5 milyar $ azalmış görünüyor. Yetkililer bununla övünüyor. Oysa KKM’ye geçen 180 milyar TL’lik hesap da dolarize durumda, bu da yaklaşık 13 milyar dolar ediyor. Netleştirince KKM’den bu yana döviz ve dövize endeksli hesaplar en az 7,5 milyar dolar artmış görünüyor. Yani “liralaşma” dediğimiz olgu an itibarıyla bir ilüzyondan ibaret. Dolarizasyon devam ediyor." paylaşımında bulundu.

hakan-kara-1.jpg

.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN