Merkez Bankası'ndan iktidara açık 'enflasyon' mektubu

Merkez Bankası'ndan iktidara açık 'enflasyon' mektubu

Merkez Bankası, ilgili kanun uyarınca geçtiğimiz yıl enflasyon hedefinden sapıldığı için iktidara açık mektup gönderdi. Mektupta, TCMB'nin sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir yapıda olduğu, kalıcı ve uzun vadeli başarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir para politikası sürecini başlattığı bildirdi, liralaşma stratejisinin ilgili sürecin asli unsurunu oluşturduğu belirtildi.

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl yüzde 5 hedeflenen fakat yüzde 36 olarak gerçekleşen enflasyona ilişkin iktidara açık mektup gönderdi.

Mektupta son enflasyon raporunda tanıtılan liralaşma stratejisine vurgu yapıldı.

TCMB'nin sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir yapıda olduğu, kalıcı ve uzun vadeli başarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir para politikası sürecini başlattığını bildirdi. Öte yandan mektupta, liralaşma stratejisinin ilgili sürecin asli unsurunu oluşturduğu belirtildi.

KUR KORUMALI MEVDUATTAN İSTİKRAR BEKLENTİSİ

TCMB'nin mektubundan sıraladığı üç kanaldan ilki kur korumalı mevduat ürünü oldu.

Mektupta kur korumalı hesaplar ve benzeri araçlar ile Türk lirası tasarruflar teşvik edileceği ve
getirilerinin alternatiflerine göre geride kalmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

Kur korumalı tasarruf araçlarının, yıllardır çözüme kavuşturulamayan çok kısa vadeli mevduat yapısının vade uzatımı dönüşümüne de destek olacağının daha şimdiden anlaşıldığını belirten TCMB zorunlu karşılıklar ve kur korumalı mevduat kararları ile liralaşma sürecinin orta vadede fiyat istikrarına kalıcı katkı sağlamasını beklediğini ifade etti.

TEMİNATLARDA TL ÖNCELİĞİ

İkinci olarak, TCMB'nin likidite ve karşılık operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin kademeli bir
şekilde yönetilmesi gösterildi.

Para takas işlemlerinin toplam fonlama içerisindeki payının azaltılması başta olmak üzere, Türk lirasına erişimde Türk lirası cinsi teminat ve araçlar önceliklendirileceğini söyleyen TCMB zorunlu karşılık politikalarında da bu ilkenin gözetileceğini ifade etti.

ÜRETİM KAPASİTESİNİN İSTİKRARLI DURUŞA ETKİSİ

TCMB'nin bir süredir yönlendirmesinde önemli yer edinen üretim kapasitesine ilişkin vurgular bu metinde de yer aldı.

TCMB'ye göre enflasyon ile mücadelede üretim kapasitesini geliştirerek kalıcı kazanımlar sağlayabilmek için, cari dengeyi destekleyen ve Döviz kazandırıcı sektörlere yönelik fonlama ihtiyaçlarının uygun vadelerle lira cinsinden karşılanabilmesi önem arz ediyor.

Söz konusu hedeflere odaklanmış kredilerin desteğiyle üretimin finansmanında dış borçlanmaya bağımlılığın en aza indirileceğini belirten TCMB, kurların serbest piyasa koşullarında ve ekonomik temeller etrafında uzun dönemli istikrarı için gerekli koşullar sağlanacağını da ifade etti.

MALİ DİSİPLİN VURGUSU

Mektupta mali politikalara da atıf yapılarak mali disiplinin enflasyonla mücadelede yüksek fayda sağlayacağı belirtildi.

TCMB konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Fiyat istikrarını sağlayacak ve sürdürecek adımların başarısı için ekonomi politikaları
arasındaki uyum ve toplumsal mutabakatın mümkün olan en geniş tabanda oluşturulması gereklidir.

Bu bağlamda, sürdürülebilir fiyat istikrarı için başarı potansiyeli her zamankinden fazladır. Mali
disiplin duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin yüksek olması beklenmektedir.

Vergilendirme stratejilerinin fiyat istikrarı hedefleriyle tam uyumlu hale getirilmesi ve ticarette fiyat
rekabetini engelleyen unsurlara karşı Kamunun denetim, gözetim ve düzenleme kapasitelerinin etkin kullanımı; fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilebilmesi için önemini korumaya devam edecektir.

İşte Merkez'in yayımladığı enflasyon mektubu:

m1.jpgm2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN