Sultanlar Ligi ekibi Vakıfbank Spor Kulübü'nün kadrosunda yer alan Rus voleybolcu Marina Markova'nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçerek ay yıldızlı formayı giyme olasılığı Moskova hattında büyük yankı uyandırdı.
Rusya Parlamentosu'nda milletvekili Svetlana Jurova, genç yıldızın bu adımı atması durumunda kariyerini tehlikeye atacak ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini duyurdu.
VAKIFBANK'IN YILDIZINA TÜRKİYE'DEN AÇIK KAPI
Kulüp düzeyinde Vakıfbank, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Şampiyonlar Ligi ve Sultanlar Ligi organizasyonlarında kupaya uzanarak sezonu çifte şampiyonlukla kapattı.
Milli takım takvimi öncesinde Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Rus smaçörün ay yıldızlı formayı giyip giymeyeceğine dair soruya net yanıt verdi.
"Kendisi isterse bu konuda bizim kapımız her zaman açık. Bildiğim kadarıyla 2030'a kadar Vakıfbank ile sözleşmesi var" sözleriyle sporcuya yeşil ışık yaktı.

Marina Markova
RUSYA FEDERASYONU GEÇİŞE ONAY VERMEYE SICAK BAKMIYOR
Rusya merkezli Ria Novosti Haber Ajansı ekibine demeç veren Rusya Federal Meclisi alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Birinci Yardımcısı Svetlana Jurova, Rusya Voleybol Federasyonu yönetiminin Marina Markova'nın farklı bir ülkenin milli takımı adına oynamasına sıcak bakmayacağını ve bu durumu kolaylaştırmayacağını belirtti.
İKİ YILLIK ZORUNLU MEN SÜRESİ, KARİYERİNİ BİTİREBİLİR
Sürecin getireceği bürokratik engellere değinen Rus milletvekili Svetlana Jurova, şunları söyledi:
"Sporcunun vatandaşlığı değişiminde uygulanacak zorunlu bekleme süresi, kariyer açısından büyük bir risk oluşturuyor.
Bu süre en az bir yıl, büyük ihtimalle iki yıl olabilir.
Bu süreçte Markova, ne Rusya ne de Türkiye adına resmi maçlara çıkabilir."

Svetlana Jurova
ULUSLARARASI DÖNÜŞ İHTİMALİ VE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI
Rusya'daki spor yönetiminin tavrını yorumlayan Svetlana Jurova, Rus federasyonunun oyuncuyu koşulsuz serbest bırakma ihtimalinin zayıf olduğunu savundu.
Rus siyasetçi, şu ifadeleri kullandı:
"Federasyonun oyuncuyu hiçbir şart olmadan bırakacağını düşünmüyorum.
Eğer bu süreçte Rus voleybol takımları yeniden uluslararası turnuvalara dönerse, Marina Markova'nın Türkiye kararından dolayı büyük hayal kırıklığı yaşayabileceğini düşünüyorum."
OLİMPİYAT OYUNLARI HAYALİ TAMAMEN KABUSA DÖNEBİLİR
Ülke değişikliği kararının sporcuların kariyer zirvesi sayılan organizasyonları da etkileyeceğini dile getiren Rus yetkili, olası bir iki yıllık müsabakalardan men cezası durumunda genç yıldızın Türkiye formasıyla Yaz Olimpiyat Oyunları sahnesinde yer alma fırsatını tamamen kaçırabileceğini öne sürdü.

RUS TEKNİK HEYETİNİN ALACAĞI KARAR GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRECEK
Rus smaçörün geleceğini şekillendirecek kritik bir eşikte durduğunu belirten Svetlana Jurova, Rusya Kadın Voleybol Milli Takımı başantrenör ve kurullarının alacağı kararların belirleyici faktör olacağını aktardı.
Teknik kadronun oyuncuyu planlarına dahil etmesinin vatandaşlık bağını korumada güçlü bir koz olacağını savunan Svetlana Jurova, şöyle konuştu:
"Markova'nın, vatandaşlığını değiştirmeyi ve Türkiye adına yarışmayı kabul etmeden önce iyice düşünmesi gerektiğine inanıyorum."
YILDIZ SMAÇÖRÜN GEÇMİŞTEKİ NET REDDİ DİKKAT ÇEKTİ
25 yaşındaki voleybolcu ise geçtiğimiz yıl Rus basın organlarına verdiği bir röportajda, Türk vatandaşlığına geçiş iddialarının asılsız olduğunu söylemişti.
Marina Markova, o dönem yaptığı açıklamada iddiaları şu sözlerle yalanlamıştı:
"Çok komik... Bunun için hiçbir gerekçe görmüyorum.
Asla başka bir ülkeyi temsil etmeyi düşünmedim.
Aklımda her zaman Rusya vardı.
Şu an uluslararası turnuvalarda oynamıyor olsak bile, bunun değişmesini umuyorum.
Ama vatandaşlık değiştirmek aklımın ucundan bile geçmedi."

ATLETİZMDEKİ SOFİYA YAKUŞİNA KRİZİ YENİDEN GÜNDEMDE
İki ülke arasında sporcu geçişi konusunda yaşanan bu gerilim ilk örnek değil.
Daha önce genç atlet Sofiya Yakuşina'nın transferi sürecinde de benzer bir kriz baş göstermişti.
Uluslararası atletizm yönetim organı olan Dünya Atletizm Birliği, Sofiya Yakuşina dahil olmak üzere toplam 11 elit Rus atletin Türkiye Cumhuriyeti adına yarışma başvurusunu reddetmişti.
MEHMET AKİF ÜSTÜNDAĞ'DAN MELİSSA VARGAS ÖRNEKLİ YANIT
Konunun sıcaklığını koruduğu günlerde Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, düzenlenen A Milli Kadın Voleybol Takımı ve A Milli Erkek Voleybol Takımı sponsorluk imza töreninde konuya ilişkin son durumu paylaştı.
Melissa Vargas örneğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
"Marina Markova, Türkiye'de bir kulübü tercih ettiğinde, geldiğinde bu ülkeyi benimsedi ve güzel işler yaptı.
Bugün Melissa Vargas da Türkiye'ye geldiğinde böyle bir sorunla karşı karşıyaydı.
Ama süreçte de zaman, şartlar ne oldu ne gösterdi ve neticede Melissa Vargas Türk vatandaşı oldu, milli takımı temsil etti.
Marina Markova başarılı bir sporcudur.
Eğer kendisi kabul ederse, eğer kendisi isterse bizim kapımız her türlü açık.
Gerek yabancı sporcu olarak burada devam etmesine, gerek bizi tercih etmesine.
Kapımız açıktır, başımın üstünde yeri vardır."

