Merkez Bankası faiz artıracak mı? 14 ekonomist ve dünyaca ünlü banka faiz kararı tahminlerini açıkladı

Merkez Bankası faiz artıracak mı? 14 ekonomist ve dünyaca ünlü banka faiz kararı tahminlerini açıkladı

Yeni yılın ilk faiz kararı yarın açıklanacak. Akıllarda ise “Merkez Bankası faiz artıracak mı?” sorusu var. Herkesin merak ettiği konuyla ilgili 14 ekonomist ve dünyaca ünlü banka faiz kararı tahminlerini açıkladı. İşte detaylar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 2024 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 25 Ocak Perşembe günü yapılacak. Merkez Bankası, geçen sene Haziran ayı itibari ile sıkılaştırma politikası uygulamıştı. Haziran ayında %650 baz puan artış ile %15’e yükselten Merkez Bankası, son yedi toplantısında da yukarı yönlü adım attı. Faizde bu seneki toplam artış 34 puan olarak kaydedildi.

Ekonomistlerin yılın ilk faiz oranıyla ilgili tahminleriyse belli oldu.

AA BEKLENTİ ANKETİNİN SONUÇLARI BELLİ OLDU

AA Finans’ın, toplantıyla ilgili beklenti anketi 14 ekonomistin katılımı ile sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe dair beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırımı yönünde oldu. Anket sonuçları kapsamında, ankete katılım sağlayan ekonomistlerin hepsi politika faizinin 250 baz puan artırılarak %45’e çıkarılacağı tahminin bulunuyor.

Bloomberg HT’nin de Ocak ayı TCMB faiz kararı anketi sonuçları belli oldu. Ankete katılım sağlayan 23 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin 250 baz puan artırılarak %45’e çıkarılacağı görüşünde.

merkez-bankasi-2024-faiz-karari-2.jpg

YABANCILARIN FAİZ TAHMİNLERİ

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisi Marek Drimal, TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artırarak %45’e çıkaracağını söylüyor. Drimal, TCMB’nin Aralık ayı toplantısında Para Politikası Kurulu’nun parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa sürede tamamlamayı öngördüğünü hatırlattı.

Bankanın temkinli bir ton kullanabileceğini dile getiren Drimal, "TCMB, piyasadan likidite çekerek ve kredi büyümesini kontrol altında tutarak miktarsal ve kredi sıkılaşmasına devam edeceğine ve önümüzdeki yıllarda enflasyonun yüzde 5 hedefine gerilemesini sağlamak amacıyla sıkı parasal koşulların uzun süre sürdürülmesine söz verecektir" dedi. Drimal, TCMB'nin politika faizini ne kadar süre yüzde 45'te tutacağının para politikası açısından bir sonraki ana odak noktası olacağı gibi göründüğünü vurguladı.

merkez-bankasi-2024-faiz-karari-1.jpg

GOLDMAN SACHS’IN TAHMİNİ

ABD’nin yatırım bankası Goldman Sachs da faiz kararına dair tahminlerini açıkladı. TCMB’nin mevcut iletişimine bakıldığı zaman, bankanın bu ay politika faizini 250 baz puan artırarak %45’e çıkaracağı düşünülen raporda, Goldman Sachs’ın politika faizine dair önceki tahmininin %42,5 olduğu hatırlatıldı.

Alman bankacılık devi Deutsche Bank ise bu ay Merkez Bankası’nın 250 baz puan artışla politika faizini yüzde 45’e yükseltme beklentisini korudu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN