Merkez Bankası Temmuz ayı enflasyon raporunu yayınlamdı

Merkez Bankası Temmuz ayı enflasyon raporunu yayınlamdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan Temmuz ayı enflasyon raporuna göre; Nisan ayındaki yüzde 42,8'e çıkan enflasyon beklentisinin yükselerek yıl sonuna kadar yüzde 60,4 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Merkez Bankası, temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. Raporda tüketici fiyatlarının yüzde 2,37 oranında arttığı, yıllık enflasyonun 0,98 puan yükselişle yüzde 79,60 olduğu hatırlatıldı. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonunun enerji grubunda gerilerken diğer gruplarda yükseldiği belirtildi. Enflasyondaki artışa en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği ifade edildi.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda yükseldiği, bu dönemde, yıllık enflasyon hizmet grubunda lokanta-otelde gerilerken, ulaştırma ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda arttığı vurgulandı.

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin yanı sıra üretici firmaların fiyatlama davranışlarının etkili olduğu belirtildi. Gıda grubunda yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada sınırlı bir düşüş kaydettiği, işlenmiş gıdada ise yükselmeye devam ettiği ifade edildi.

Enerji enflasyonunun, uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme paralel olarak gerileyen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarıyla düştüğü belirtilerek "Uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle rafine petrol ve ana metal fiyatlarında gerileme gözlense de özellikle diğer enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimi bir önceki aya göre artışa işaret ederken, göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir." ifadeleri yer aldı.

Beklenti yükseldi

Diğer yandan da TCMB'nin nisan ayındaki raporunda yüzde 42,8 olan 12 ay sonrasına yönelik enflasyon beklentisi bu ay yüzde 33,28'e çıkmıştı.

Temmuz raporuna göre ise tahminler şöyle:

2022 yıl sonuna kadar yüzde 60,4
2023 sonuna kadar yüzde 19,2
2024 sonuna kadar yüzde 8,8

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN