Morgan Stanley'den faiz, dolar ve enflasyon tahmini: Merkez'e faiz artışı için açık kapı uyarısı

Morgan Stanley'den faiz, dolar ve enflasyon tahmini: Merkez'e faiz artışı için açık kapı uyarısı

ABD'nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley, TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde faiz, dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı. Banka, yıl sonu dolar-TL beklentisini 36 lira olarak açıklarken, enflasyon beklentisini ise yüzde 43,4 olarak korudu. Yayımlanan notta Merkez Bankası'nın faiz artışı için kapıyı açık bırakması gerektiği ifade edildi.

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın açıklayacağı faiz kararına ilişkin beklentilerini duyurdu. Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük tarafından kaleme alınan notta, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağı öngörülüyor.

FAİZ ARTIŞI İÇİN KAPI AÇIK

Notta, TCMB'nin para politikasının iç talep ve enflasyondaki gecikmeli etkilerini izlemeye devam edeceği belirtiliyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz artışı için kapıyı açık bırakması gerektiği ifade ediliyor. Bu konuda Küçük, "Para Politikası Komitesi'nin dezenflasyon patikasındaki risklere karşı daha fazla faiz artışı için kapıyı açık bırakmasını bekliyoruz" dedi.

KASIM AYINA KADAR SABİT, YIL SONUNDA İNDİRİM BEKLENTİSİ

Morgan Stanley, TCMB'nin faiz oranlarını kasım ayına kadar mevcut seviyede tutacağını, yıl sonunda ise iki faiz indirimi yaparak oranı yüzde 45'e düşüreceğini tahmin ediyor. Küçük, Merkez Bankası'nın faiz politikasının yanı sıra ek likidite önlemleri de alacağını belirtti. "Politika faizinin bankalar arası faize ve daha geniş finansal koşullara aktarımını desteklemek için zorunlu karşılık oranlarındaki artış gibi ek likidite önlemlerinin alınmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

EK LİKİDİTE ADIMLARI BEKLENTİSİ

Küçük'ün değerlendirmesine göre, TCMB'nin ek likidite adımları alarak piyasaları desteklemesi bekleniyor. Bu adımlar arasında, zorunlu karşılık oranlarında artış gibi tedbirlerin yer alabileceği belirtiliyor. Bu tür önlemlerle, politika faizinin bankalar arası faiz oranlarına ve genel finansal koşullara daha etkili bir şekilde yansıtılması amaçlanıyor.

DOLAR/TL VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Morgan Stanley'nin raporunda ayrıca dolar/TL ve enflasyon beklentilerine de yer verildi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 36 lira olarak açıklanırken, yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 43,4 olarak korundu. Bu tahminler, Türkiye ekonomisinin yılın geri kalanında karşılaşabileceği zorluklara ışık tutuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN