Ekonomist Oğuz Demir enflasyon rakamlarını değerlendirdi: İpin ucu kaçtı

Ekonomist Oğuz Demir enflasyon rakamlarını değerlendirdi: İpin ucu kaçtı

2022 yılının ve temmuz ayının enflasyon rakamlarını değerlendiren Karar yazarı ve Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir “İpin ucu kaçmış durumda. Bu saatten sonra, konuşarak, kendiliğinden enflasyonun düşmesini bekleyerek bu sorunları çözmek mümkün değil.” dedi.

OĞUZ BAKIR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜFE aylık bazda yüzde 2,37 arttı, yıllık enflasyon yüzde 78,62'den yüzde 79,60'a çıktı. Piyasanın beklentisi TÜFE'nin aylık yüzde 3 artacağı ve yıllık TÜFE’nin yüzde 81'e ulaşacağı yönündeydi.

Aylık ÜFE yüzde 5.17 artarken, yıllık ÜFE 138.3'ten yüzde 144.6'ya yükseldi. Aylık yüzde 3,45 artan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 57.3'ten yüzde 61.7'ye yükseldi.

ENAG yıllık enflasyonu yüzde 176 açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre yıllık enflasyon yüzde 176.04 oldu. Temmuz ayındaki tüketici fiyat endeksi ise yüzde 5.03 arttı. Yılın başından itibaren enflasyon artışı ise yüzde 80.35 olarak gerçekleşti.

Yaz ayları geçmişte ülkenin normal olduğu zamanlarda enflasyonun gevşediği aylardı

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Karar yazarı ve Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir “Yüzde 2,5 enflasyon, birçok ülkenin 6 aylık ya da bir yıllık enflasyonuna denk geliyor.” dedi.

Demir’in açıklamaları şöyle:

“Temmuz ayı gibi bir ayda yüzde 2’nin üzerinde bir enflasyon olması gerçekten aslında geldiğimiz noktayı gösteriyor. Genelde yaz ayları geçmişte ülkenin normal olduğu zamanlarda enflasyonun gevşediği aylardı.

Yüzde 2,5 enflasyon, birçok ülkenin 6 aylık ya da bir yıllık enflasyonuna denk geliyor. Maaliyet bütçe ortadan kalkmadan, bu işi düzeltebilmek mümkün değil. ‘Düzelteceğiz’, ‘Bunlar bitecek’ dendiği zaman görüldüğü üzere bitmiyor.

Bu yaşadığımız süreç bile, bir önceki aydan bir sonraki ay yaşayacağımız sıkıntının da işaretini gösteriyor. Bir gevşeme eylemi, bir yavaşlama eğilimi yok.

“Ekonominin bütün dengeleri her geçen gün daha da fazla bozulmuş olacak”

İpin ucu kaçmış durumda. Bu saatten sonra, konuşarak, kendiliğinden enflasyonun düşmesini bekleyerek bu sorunları çözmek mümkün değil. Şuandan itibaren bizim enflasyon için öyle bir ayda, iki ayda, üç ayda yapabileceğimiz bir şey yok. Çok kapsamlı bir planla enflasyonla mücadele politikaları hayata geçirilmeli. Bununla ilgili de hükümetin niyeti yok. Hükümetin böyle bir derdi yok.

Bu şartlar altında maalesef vatandaş artan fiyatlar altında ezilmeye devam edecek. Üretici, ürününü satarken zorlanacak. Tüketici alırken zorlanacak. Ekonominin bütün dengeleri her geçen gün daha da fazla bozulmuş olacak.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN