Piyasaların gözü kulağı bu rakamda: MB'nin faiz kararı sonrası doların ilk tepkisi

Piyasaların gözü kulağı bu rakamda: MB'nin faiz kararı sonrası doların ilk tepkisi

Dün Fed piyasa beklentileri doğrultusunda faizi sabit bırakırken, noktasal grafikte 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngördü. Bu açıklamadan sonra dolar 8.61 seviyelerine kadar yükseldi. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faizleri yüzde 19 düzeyinde sabit tuttu. Peki bu karar sonrası dolar da neler oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararı piyasaların ve ekonomistlerin beklentilerine paralel bir şekilde açıklandı. Merkez Bankası bugünkü PPK'da faizleri yüzde 19 düzeyinde sabit tuttu. Kararın ardından dolar/TL, 8,65 sınırından 8,60'lı seviyelere geriledi.

Kararın ardından dolar/TL, 8,60'lı seviyelerde; euro/TL ise 10,30'un altında seyrediyor.

31.jpg

AÇIKLAMADA ENFLASYON VURGUSU

Merkez Bankası PPK toplantı karar metninde enflasyona dair vurgusunda "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" ifadelerine yer verdi. MB'nin metninde "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir" ifadeleri tekrarlandı.

7.jpg

FED AÇIKLAMASI SONRASI DOLAR 1.5 AYIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI

Fed kararı sonrası ABD Doları, küresel piyasalarda değer kazanırken Dolar Endeksi, bugün son 1,5 ayın zirvesi olan 91,817 seviyesini gördü. Dolar Endeksi, haziran ayının ilk haftasında 90 seviyesinin altına kadar çekilmişti. Dolar Endeksi'ndeki yükselişte Fed'in faiz artışına ilişkin 2024 yerine 2023 yılını işaret etmesi ve enflasyon beklentilerini yükseltmesinden kaynaklanıyor.

32.jpg

METİNDE DİKKAT ÇEKEN SIKI DURUŞ VURGUSU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), kritik haziran toplantısı sonrasında beklenildiği gibi politika faizini yüzde 19’da sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sürpriz ‘şahin’ çıkışı sonrasında gözlerin çevrildiği PPK toplantısında mayıs toplantısından farklı olarak mevcut duruş ‘sıkı’ olarak tanımlandı ve bu sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğine vurgu yapıldı.

33.jpg

Beklentiler dahilinde bir PPK toplantısı geride kalsa da metinde sıkı para politikasına yönelik vurgunun artması piyasa tarafından olumlu karşılandı.

Karar öncesi 8.64 lira seviyelerinde olan dolar/TL 8.61 liraya kadar geriledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN