Mehmet Ali Verçin: SWIFT sadece Rusya'ya değil Batı'ya da ciddi zarar verir

Mehmet Ali Verçin: SWIFT sadece Rusya'ya değil Batı'ya da ciddi zarar verir

ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yönelik yaptırım kararlarında, uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılmaması, Moskova'ya etkili bir yanıt verilmeyeceği yorumlarına neden oldu. Batı ülkelerinin Moskova'yı SWIFT'ten çıkarmamalarının nedenini KARAR yazarı ekonomist Mehmet Ali Verçin, "SWIFT'ten çıkarma kararı Rusya ekonomisine büyük bir zarar vereceği gibi Batı ülkelerine de ciddi bir zarar vereceği" yorumunda bulundu.

LİLİ NAZENDE ÖNCÜ

ABD Başkanı Biden'ın Rusya - Ukrayna savaşına ilişkin yaptığı açıklamaların ardından SWIFT tartışmaları sürüyor. Biden, açıklamasında SWIFT yaptırımının şimdilik bir seçenek olduğuna değinse de, bazı AB ülkelerinin, Rusya'ya SWIFT uygulanmasına karşı durduğu belirtiliyor. Batı'nın Rusya ekonomisini batırmak gibi bir hedefi olmadığını belirten KARAR gazetesi yazarı, iktisatçı Mehmet Ali Verçin, "Kanaatimce, alınan mevcut yaptırım tedbirleri, hakkıyla uygulanmak kaydıyla, gayet ağır kararlardır ve Rusya’ya büyük zararlar verecektir." ifadelerini kullandı.

ALMANYA VE İTALYA İLK SIRADA

AB ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına SWIFT (Society for Worldwide Interbank Fi­nancial Telecommunication), yani Dünya Bankalar Arası Finansal İletişim Top­luluğu seçeneğini de ekledi. Henüz uygulamaya geçilmedi fakat Reuters'ta yer alan haberde, bu yaptırıma Almanya ve İtalya'nın başını çektiği bir grup ülkenin karşı çıktığı belirtiliyor.

UKRAYNALI YETKİLİLER TALEP ETMİŞTİ

AB'nin Rusya'ya yaptırımları görüştüğü dünkü toplantının ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, büyük bir yaptırım paketinin onaylandığını açıkladı. Fakat AB'nin yaptırımlarının arasında, Ukraynalı yetkililerin talep ettiği Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması yer almadı.

DIŞİŞLERİ BAKANI SERT TEPKİ GÖSTERDİ

AB'nin Rusya'ya yaptırımlarına ilişkin çalışmalar yaptığı saatlerde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Bu konuda diplomatik davranmayacağım. Rusya'ya SWIFT yasağı uygulanması gerektiğinden şüphe duyan herkes, masum Ukraynalı erkek, kadın ve çocukların kanının kendi ellerinde de olacağını anlamalı. RUSYA'YI SWIFT'TEN MEN EDİN" ifadelerini kullanarak paylaşım yaptı.

FRANSA: SWIFT SON SEÇENEK

"Nükleer seçenek" olarak anılan SWIFT gibi ağır yaptırımların halen masada olduğu yönünde bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie bugün Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "SWIFT en son çare, ama bu da hala masada olan seçeneklerden" dedi.

KARAR gazetesi yazarı, iktisatçı Mehmet Ali Verçin'e SWIFT mekanizmasına ilişkin sorular sorduk.

SWIFT mekanizması nasıl çalışıyor?

SWIFT Türkiye’deki EFT mekanizmasına benzer. SWIFT mekanizmasında $, €, £ ve Yen paralarıyla yapılan işlemler, toplamın %99’unu oluşturur.

Bir ülke SWIFT mekanizmasında çıkarılırsa ne olur?

Bir ülkenin SWIFT mekanizmasından çıkarılması demek, o ülkenin, sahip olduğu dövizlere artık ulaşamaması demektir. Çünkü bu, sahip olunan dövizlerin diğer herhangi bir yere transfer edilememesi anlamına gelir. Yani bankadaki paralarla herhangi bir satın alma, yani ithalat yapılamaması demektir. Teorik olarak paralar bankalardan nakit olarak çekilebilir fakat ticaret nakit paralarla yapılamaz.

Avrupa Biden'ın teklifine karşı çıkmıştı. Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasına Avrupa neden yanaşmıyor? Ayrıca Rusya SWIFT'ten çıkarılırsa diğer ülkelere zararı olur mu?

Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması, Rusya’nın dövizlerine ulaşamaması demektir. Bir nevi parasının bloke edilmesi demektir.

Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması demek, Rusya’ya mal satılamaması, Rusya’nın borçlarını ödeyememesi, Rusya’dan başta doğal gaz ve petrol olmak üzere hammadde alınamaması anlamına gelir.

Yani Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması sadece Rusya’ya değil, iş yaptığı ülkelere de büyük zarar verir. Şu anda uygulanan yaptırımlara, etki bakımından “kısmi swift’ten çıkarma” tedbirleri denilebilir.

Rusya SWIFT'ten çıkarsa, ekonomisi büyük bir zarar görür mü?

Batı’nın bu aşamada Rusya ekonomisini batırma gibi bir hedefi yok, zarar verme hedefi var; alınan yaptırım kararları izlenecek ve gerekmesi halinde ağırlaştırılacaktır.

Kanaatimce, alınan mevcut yaptırım tedbirleri, hakkıyla uygulanmak kaydıyla, gayet ağır kararlardır ve Rusya’ya büyük zararlar verecektir.


Amerika’nın kendi müttefiklerini tehdit etmesi halinde, herkes bu kararlara hatta SWIFT’i tamamen kapatmak zorunda kalırlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN