Saudi Aramco’dan yüzde 25’lik gerilemeye rağmen en yüksek ikinci kar

Saudi Aramco’dan yüzde 25’lik gerilemeye rağmen en yüksek ikinci kar

2022 yılında net kar rekoru kıran Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, düşen petrol fiyatları nedeniyle geçtiğimiz yıl yüzde 25 düşen gelirine rağmen şirket tarihindeki ikinci yüksek net karını duyurdu.

Salgından sonra taleplerin artması ve Rusya’nın kanlı Ukrayna işgali nedeniyle 2022’de tavan yapan petrol fiyatlarıyla rekor kıran Saudi Aramco, geçen yıl 121,3 milyar dolarlık net kar açıkladı.

Şirketin yıllık karındaki azalmanın, ham petrol fiyatlarındaki gerileme, satış hacimlerindeki düşüş ve rafineri marjlarındaki azalmadan kaynaklandığı bildirildi. 2022 yılındaki 161,1 milyar dolarlık kardan düşüşe rağmen, açıklanan rakam şirket tarihindeki ikinci yüksek net kar olarak kayıtlara geçti.

Şirketin hissedarlarına yaptığı temettü ödemeleri de yıllık kardaki gerilemeye rağmen geçen yıl önceki yıla göre yüzde 30 artarak 97,8 milyar dolara ulaştı.

‘GÜNLÜK ÜRETİMİ DÜŞÜRMEMİZ SAYESİNDE…’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Saudi Aramco Üst Yöneticisi (CEO) Amin Nasser, şirketin piyasa gelişmelerine kararlı ve atik şekilde cevap verebilmesinin sağlıklı bir nakit akışı elde edebilmesine ve karını artırabilmesine olanak sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hükümetin ham petrol üretim kapasitesini günlük 1 milyon varil azaltarak günlük 12 milyon varil seviyesinde tutma kararı da şirkete mali anlamla esneklik sağladı. Bu karar, aynı zamanda Aramco'nun doğal gaz üretim kapasitesini artırma ve ham petrolü kimyasal maddelere dönüştürme işine odaklanabilmesine olanak sağladı."

Aramco, 30 Ocak'ta, ham petrol üretim kapasitesini günlük 13 milyon varilden 12 milyon varile düşürmek için hükümetten talimat aldığını bildirmişti. Şirket, 2023'ün üçüncü çeyreğine ilişkin finansal bilançosunda toplam hidrokarbon üretiminin günlük 12,8 milyon varil petrol eşdeğerine ulaştığını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN