Sektör temsilcileri tarih vererek uyardı! Zamlarda rekor seviyeleri göreceğiz

Sektör temsilcileri tarih vererek uyardı! Zamlarda rekor seviyeleri göreceğiz

Üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farkın 25,36'i gördüğünü belirten sektör temsilcileri zam yağmuru için tarih verdi. Sonbaharı işaret eden sektör temsilcileri yüzde 50'lerde bir zam oranı ile mutfak ürünlerinin başı çekeceğini mobilyanın ise en az zam yapacak sektör olduğunu açıkladı. İşte hangi sektörde ne kadar zam yapılacağına dair detaylar...

ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazırgiyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, sonbaharda zamların kaçınılmaz olduğunu belirtti. Fayat, mutfak malzemelerinin zamda rekor kıracağını mobilyanın ise en az zamla sonlarda yer alacağını belirtti.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 1,94, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,01 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 17,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 42,89 oldu.

27.jpg

"ÜFE VE TÜFE ARASINDAKİ UÇURUM FİYATLARA YANSIYACAK"

Dünya’da yer alan habere göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazırgiyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Öyle bir marj yok. Hammaddenin hem döviz bazında artması hem de dövizin artması bunun yansıtılmasını kaçınılmaz kılıyor. Yeni sezon ürünlerinde minimum yüzde 15-20 arasında fiyat artışı yapılmazsa şirketlerin iç piyasaya verdiği ürünlerden para kazanması mümkün değil" değerlendirmesi yaptı.

24.jpg

MUTFAK'A YÜZDE 50 ZAM

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanı Yaman Tunaoğlu da ÜFE ile TÜFE arasındaki fark bu kadar açılmışken hem elektronik hem de beyaz eşyada fiyatlara yansımamasının düşünülemeyeceğini belirterek “Hiçbir tüketici zararına iş yapmak istemez. Bu yıl içinde son çeyrekte yüzde 15-20 bandından bir fiyat artışı olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz de benzer sebeplerle mutfak ürünlerinde yüzde 50’ye varan zam beklendiğini ifade etti.

23.jpg

MOBİLYACILAR KARDAN FERAGAT EDECEK

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan, 2020’nin son çeyreğinden bu yana hammaddeye ulaşmakta zorluk yaşadıklarını söyledi. Sunta ve MDF gibi birçok hammaddenin karaborsaya düştüğünü aktaran Gürcan, “Bizler şu anda kârsız çalışarak işlerimizi sürdürülebilir kılmanın peşindeyiz ama sektörün dayanacak gücü kalmadı. Artan maliyet artışlarının önüne geçmek gerekiyor” dedi. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan da, “Hammadde fiyatları yüzde 40 artmış ama biz yıllık bazda yüzde 20 fiyatları artırmışız. Hem bizim hem de tüketicinin ciddi kaybı var. Sunta, MDF üreticileri her ay yüzde 10-15 zam yapıyor. Biz bunun yarısını bile yansıtamıyoruz. Firmalar teker teker kapanmaya başlıyor, stoğu olan firmalar kampanyalarla dönmeye çalışıyor” diyerek fiyat artışı yerine kardan feragat edecekleri mesajını verdi.

26.jpg

ZAMLAR 3 AYDA FİYATLARA YANSIYACAK

Trakya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, üretici fiyatları endeksindeki artışın, yeterince talep oluşmaması ve piyasalardaki aksaklıklar dolayısıyla 3 aydan daha uzun bir zamandan sonra tüketici fiyatlarına yansıyabileceğini, bu sürenin, etkisi azalarak 9 aya kadar uzayabileceğini söyledi. Uzunoğlu, “Yetersiz talep, ÜFE’nin TÜFE’ye hemen yansımasını engeller, özellikle tarımda üretici çok, büyük alıcı ise sınırlı sayıda. Bu durum da, üreticinin maliyetini fiyatına yansıtmasını engelleyen unsurdur. Ama 3-6 aylık periyoda da yayılsa, 9-12 aylık bir süreye de yayılsa sonuçta üretici fiyatının tüketiciye yansıması kaçınılmazdır” dedi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN