SGK'nın maaş hesaplama sistemi, 2024'te emeklilik dilekçesi verenlerle 2025 sonrası başvuranlar arasında yüzde 30’a varan maaş farkına yol açtı. Bu avantajı kaybetmek istemeyen on binlerce kişi emekli aylığını kestirerek çalışmaya geri döndü.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) maaş bağlama sisteminde yer alan farklılıklar, 2024 yılı içinde emeklilik başvurusu yapanlar ile 2025 ve sonrasında başvuranlar arasında önemli bir gelir uçuruna neden oldu. 2024 yılı sonuna kadar dilekçe verenler, yaklaşık %30 daha yüksek maaş alma hakkı kazanırken, bu avantajı kaybetmek istemeyen on binlerce kişi emekli olduktan sonra maaşını kestirerek çalışmaya geri döndü.
2024'TE EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VERENLER AVANTAJLI ÇIKTI
Geçtiğimiz yıl, SGK’ya emeklilik başvurusunda bulunan yaklaşık 800 bin kişinin, 2025 sonrası emekli olacaklara göre daha yüksek aylıkla emekli olması dikkat çekti. Sistem gereği, 2024 içinde dilekçe verenlerin maaşları eski katsayılarla ve daha avantajlı parametrelerle hesaplandığı için, yüzde 30’a varan gelir farkı oluştu.
EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAYA DÖNENLERDE MAAŞ DÜŞÜŞÜ YAŞANMIYOR
Habertürk’ün aktardığı bilgilere göre, emekli olduktan sonra aylığını kestirerek çalışmaya devam edenler, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yerine sadece normal prim ödeyerek sisteme dahil oluyor. Bu kişiler beş yıl gibi bir süre çalıştıktan sonra yeniden emeklilik başvurusu yaptığında, ilk emeklilik maaşına yapılan tüm zamlar ve çalıştıkları sürenin getirisi toplu olarak maaşlarına yansıtılıyor.
MAAŞLARINI İPTAL ETTİRENLER KAZANÇLI ÇIKACAK
Emeklilik maaşında gerileme yaşamamak adına pek çok kişi, 2025’te emekli olmak yerine 2024’te başvuru yapıp, ardından maaşını kestirerek çalışmaya geri dönme yöntemini tercih etti. Bu şekilde hareket edenler hem ilk bağlanan maaşın avantajlarını koruyor hem de ilave çalışma süresinin katkısını ilerideki maaşlarına yansıtıyor.
YENİ BAŞVURU YAPANLARA KÖTÜ SÜRPRİZ
2025 yılı itibarıyla ilk kez emeklilik dilekçesi verecek olanlar ise düşük maaş hesaplama sistemine tabi tutulacakları için önceki yıllara kıyasla ciddi gelir kaybı yaşayabilir. Bu durum, emeklilik planı yapan vatandaşlar için dilekçe tarihinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Ev kadınlarına emeklilik hakkı geliyor: Devlet, primlerin üçte birini üstlenecek