Sıfır ve ikinci el araba fiyatları uçtu! Temmuz ayında ne olacak? Uzmanlar son tahminleri açıkladı

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları uçtu! Temmuz ayında ne olacak? Uzmanlar son tahminleri açıkladı

Kredi musluklarının kapanması ve faiz oranlarının artması arabaya olan talebi azaltsa da buna rağmen ikinci el piyasasında fiyatlar yılın ilk 5 ayında neredeyse %9 artış gösterdi. Sıfır kilometrelerde ise bu oran %17’ye yaklaşmış durumda. Peki Temmuz ayınca ne olacak? İşte uzmanların kritik tahminleri…

Otomobil veri analiz şirketi olan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, alınan önlemler ile beraber kayıt dışı ticaretin azalması ve arzdaki artışın 0 km araç piyasasında fiyat artışına neden olduğunu söyleyerek, ikinci el araç piyasasında 0 kilometre araçlara olan talepten dolayı fiyatlarda daha sınırlı artış yaşandığını belirtti. Bayram ve yaz tatillerinden dolayı ikinci el piyasasında canlanma beklediklerini kaydeden Yalçın, sıfır araçlarda 7 Temmuz tarihine kadar önemli alım fırsatı yakalanabileceğine dikkat çekti.

YILIN İLK 5 AYI NASILDI?

Yalçın’ın sıfır kilometre ve ikinci el araç pazarına ilişkin açıklamaları şu şekilde:

"2024 yılının ilk beş ayında Türkiye'de sıfır kilometre araç piyasasında önemli gelişmeler yaşandı. Yeni araçların fiyatlarında döviz kuru ve enflasyon etkisiyle ciddi artışlar gözlemlendi. Vergilerin de eklenmesiyle birlikte fiyatlarda yükselişler oldu. Ocak 2024'ten itibaren, piyasada arz ve talep dengeleri değişti. Türkiye'de sıfır araçlarda bekleme süreleri ciddi şekilde kısaldı ve birçok modelde hemen teslimatlar başladı. Bu durum, tüketicilerin otomobillere erişimini kolaylaştırdı. Ayrıca, devletin aldığı önlemler sayesinde kayıt dışı ticaretin azalması ve reel tüketicilerin otomobillere daha rahat ulaşabilmesi sağlandı. Araç bulunurluğu arttı.

sifir-ve-2inci-el-arac-1.jpg

“ELEKTRİKLİ ARAÇLAR PAHALI OLSA DA POPÜLER HALE GELDİ”

Elektrikli araç piyasasında da önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye'de satılan elektrikli araç modelleri ve fiyatları, özellikle yüksek vergiler nedeniyle oldukça pahalı olmasına rağmen, popülerlik kazandı. Türkiye pazarına giren elektrikli araç markası ve sayısı arttı. Otomobil marka ve distribütörleri, 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeler nedeniyle bol bol satış kampanyaları yapacak. Bu durum, ikinci el araç fiyatları ile sıfır kilometre araç fiyatları arasındaki farkın daralması anlamına gelecek. Bu süreç, 7 Temmuz'a kadar önemli bir sıfır kilometre araç alım fırsatı yaratabilir.

SIFIR ARAÇLARDA FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDECEK Mİ?

Nisan ayında sıfır kilometre araç satışlarının düşmesi, daha çok bayram tatiline bağlansa da daralan bir sıfır kilometre pazarı olduğunu gösterdi. Ancak yapılan projeksiyonlar, Mayıs ayında sıfır kilometre araç satışlarının Nisan ayından daha iyi geleceği yönünde. 2024'ün ikinci çeyreği için beklentiler, fiyatların döviz kuru ve enflasyon etkisiyle yükselmeye devam edeceği yönünde. Ancak, yüksek stok seviyeleri ve cazip finansman teklifleri alıcılar için avantajlı fırsatlar yaratabilir. Özellikle elektrikli araçların pazar payının artması bekleniyor, bu da bu segmentteki büyümeyi sürdürecektir.

Özetle, Türkiye'de sıfır kilometre araç piyasası 2024'ün ilk yarısında arzın artması ve çeşitli ekonomik faktörlerin etkisiyle hareketli bir dönem geçirdi. İkinci çeyrekte de bu dinamiklerin devam etmesi ve alıcılar için çeşitli fırsatlar sunması bekleniyor. 2024'ün sonuna kadar sıfır kilometre araçlarda satış kampanyalarının devam edebileceği konuşuluyor.

sifir-ve-2inci-el-arac-2.jpg

İkinci elde ise geçen yıl yaz aylarından itibaren yaşanan satış düşüşü Nisan ayına kadar devam etti. İkinci el araç satışları yaklaşık %25 azaldı. Bu düşüşte sıfır kilometre araç tarafında yapılan satış kampanyaları etkili oldu. İnsanlar kampanyalar nedeniyle düşen sıfır kilometre araç fiyatları nedeniyle ikinci eli tercih etmedi, arz fazla olmasına rağmen sıfır kilometre araç satın almayı tercih etti. Ancak yaklaşan bayram ve yaz tatilleri nedeniyle mobiliteye ihtiyaçtan dolayı ikinci el araç satışlarının artması bekleniyor.

İkinci elde fiyatlar ilk beş ayda ortalama yaklaşık %9 artarken, sıfır kilometre araçlarda artış oranı ilk beş ayda ortalama yaklaşık %17 oldu. Kredi musluklarının kapalı olduğu, mevduat faizlerinin yüksek olması nedeniyle paranın mevduata kaydığı bir dönemde, bu gelişmeler piyasa dinamiklerini önemli ölçüde etkilemeye devam ediyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN