Çevre Koruma Ajansı (EPA), araçların durduğunda motorunu otomatik olarak kapatan ve sürücülerin pek de hoşlanmadığı "start-stop" teknolojisini mercek altına aldı. EPA Başkanı Lee Zeldin, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu sistemin şirketlere sözde "iklim katılımı ödülü" kazandırdığını belirtirken, herkesin nefret ettiği bu sorunu çözeceklerini söyledi.
BARAN BEKİ
Her sürücünün aracına biner binmez ilk yaptığı şey olan, start/stop sistemini kapatmak, artık tarih oluyor. Çevre Koruma Ajansı (EPA) Başkanı Lee Zeldin'in, sürücülerin önemli bir kısmının tepkisini çeken start-stop teknolojisine dikkat çeken net ve eleştirel açıklaması oldukça dikkat çekti.
Aslında yakıt tüketimini düşürme ve emisyonları azaltma gibi iyi niyetli hedeflerle geliştirilen bu sistem, Zeldin'in de vurguladığı gibi "herkesin nefret ettiği" bir özellik haline gelmiş durumda. Ülkemizdeki sürücülerin de otomobiline biner binmez kapattığı özellikerden biri olan bu teknoloji, sıkça dile getiriliyor. Bu sorun, EPA'nın atacağı adımlarla dünyanın genelinde de yeniden şekillenebilir.
START-STOP SİSTEMİ NEDİR?
Start-stop sistemi, aracın durduğu anlarda (örneğin kırmızı ışıkta beklerken) motoru otomatik olarak durdurarak yakıt tüketimini azaltmayı hedefleyen bir teknolojidir. Teknoloji, araç yeniden hareket etmeye hazır olduğunda motoru otomatik olarak tekrar çalıştırır. Bu sistem sayesinde özellikle şehir içi trafiğinde yakıt tasarrufu sağlanması ve karbon salınımının azaltılması amaçlanır. Ancak, birçok sürücü bu özelliğin ani motor duruşları ve kalkışları nedeniyle rahatsız edici olduğunu düşünüyor.
EPA BAŞKANI: BUNU DÜZELTECEĞİZ
EPA, start-stop teknolojisini zorunlu tutmamakla birlikte, bu özelliği kullanan otomobil üreticilerine yakıt ekonomisi konusunda ek krediler veriyor. Onların bu yaklaşımı, üreticileri start-stop sistemini araçlarına entegre etmeye teşvik ediyor.
Zeldin konu hakkında, "Start-stop teknolojisi: Arabanızın her kırmızı ışıkta motorunun durduğu ve şirketlerin bu sayede sözde bir 'iklim katılımı ödülü' aldığı sistem. EPA bunu onayladı ancak herkes bundan nefret ediyor, bu durumu düzeltmenin vakti geldi." dedi.
Yani markalara verilen bu ödüller aslında göstermelik.
SİSTEMİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Start-stop sisteminin potansiyel avantajları arasında yakıt tasarrufu sağlaması ve karbon monoksit salınımını azaltması yer alırken, dezavantajları ise motorun sürekli durup çalışmasının motor parçalarına zarar verebileceği, parçaların aşınmasını artıracağı, motorun uygun çalışma sıcaklığını düşürerek termal verimliliğini azaltması ve sürüş konforunu kötü etkilemesi gibi endişeler yer alıyor. Her ne kadar yeni nesil araçlardaki start-stop sistemleri bu duruma uygun olarak tasarlanmış olsa da, bazı sürücüler bu sebeplerden rahatsızlık duyuyor.
Günümüzde MHEV teknolojiler sayesinde artık geleneksel marş motoru kullanılmadan bu çalışma olabildiğince sarsıntısız şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca belli başlı dezavantajlar da ortadan kayboluyor. Tüm bunlara rağmen, sistem, sürücülerin bu teknolojiyi kapatmaktan usanmasının önüne geçemiyor.
GELECEK NE GETİRECEK?
EPA'nın bu teknolojiyi gözden geçirme kararı, gelecekte start-stop sistemlerinin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Ajansın teşvikleri kaldırması durumunda, otomobil üreticilerinin bu özelliği kullanmaya devam edip etmeyeceği merak konusu. Ancak, sürücülerin büyük bir kısmının bu sistemden memnun olmadığı düşünüldüğünde, umarız atılacak adımlar küresel çapta dikkat çeker ve markalar bu teknolojinin kullanım alanlarını yeniden düşünür.